Vajíčka nie sú len veľkonočná výzdoba. Prečo treba jesť dve denne? Skúste recept na netradičnú nátierku

Tvrdenie, že vajíčka zvyšujú cholesterol v tele je dnes už len mýtom. Chýba vám vitamín D? Vsaďte na vaječné žĺtka. Odborníčka na výživu z NUTRIADAPT – Weight Management Clinic Ing. Katarína Chomová pre Pravdu hovorí o šiestich výhodách tejto superpotraviny.

09.04.2023 07:00
Hnedé či biele, malé či veľké vajce Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

1. Obsahujú množstvo živín

Vajcia sú nabité 13 základnými vitamínmi a minerálmi, tiež poskytujú kľúčové zdroje týchto dôležitých živín, ktoré sú potrebné ako súčasť vyváženej výživy, aby ste sa mohli cítiť dlho vitálni. Sú pre vás vajíčka dobré? Áno. Vajcia sú cenným zdrojom kvalitných bielkovín – a zároveň obsahujú 13 základných vitamínov a minerálov, spolu s potrebnými omega-3 mastnými kyselinami a antioxidantmi. 60 % vysokokvalitných bielkovín vo vajciach sa nachádza vo vaječnom bielku, zatiaľ čo žĺtok obsahuje zvyšok spolu so životne dôležitými zdravými tukmi, vitamínmi, minerálmi a antioxidantmi – to všetko cenne prispieva k zabezpečeniu dostatku živín.

2. Vajcia sú bohaté na nutrienty

Začnime tým, že vajcia sú nabité radom základných vitamínov a minerálov. Priemerná denná porcia 2 vajec obsahuje: 82 % dennej potreby vitamínu D, 50 % dennej potreby kyseliny listovej, 25 % dennej potreby riboflavínu (vitamín B2 ) a 40 % dennej potreby selénu. Vajcia tiež obsahujú užitočné množstvo vitamínov A, E, B5, B12, ako aj železa, jódu a fosforu – všetko životne dôležité živiny na podporu vašej zdravej a vyváženej stravy.

3. Poskytujú bielkoviny vynikajúcej kvality

Vajcia sa všeobecne považujú za cenný zdroj kvalitných bielkovín. Bielkoviny sú základnými prvkami života, ktoré sú nevyhnutné pre rast a regeneráciu svalov a tkanív. Jedno vajíčko obsahuje približne 6,3 gramu bielkovín. Silná výhoda bielkovín vo vajciach súvisí so skutočnosťou, že vajíčka obsahujú všetkých deväť základných aminokyselín, a to v dostatočnom množstve. Vďaka ním dokážete vytvoriť všetky plnohodnotné bielkoviny. Zatiaľ čo niektoré iné potraviny obsahujú pomerne viac bielkovín ako vajíčka – vysoká kvalita a biologická dostupnosť bielkovín vo vajciach z nich robí ideálny zdroj proteínov.

4. Zlepšujú hladinu “dobrého” cholesterolu

Vajcia pomáhajú zvyšovať hladiny lipoproteínu vysokej hustoty (HDL), tzv. „dobrého“ cholesterolu. To je jeden z dôvodov, prečo sa zistilo, že vajcia majú malý alebo žiadny účinok na rozvoj ochorení srdca a ciev. Je to nízkohustotný lipoproteín (LDL) alebo „zlý“ cholesterol, ktorý môže ohroziť zdravie srdca. Jedlá s vysokým obsahom nasýtených tukov a trans-mastných tukov, ako sú napríklad vysmážané jedlá a pochutiny rôznych druhov, sú kľúčovými vinníkmi srdcovocievnych ochorení.

5. Vajcia sú významným zdrojom vitamínu D

Vaječné žĺtka sú jedným z mála jedál, ktoré prirodzene obsahujú vitamín D. A keďže takmer štvrtina všetkých dospelých trpí miernym alebo stredným nedostatkom vitamínu D, je dôležitosť konzumácie potravín s jeho vysokým obsahom ešte podstatnejšia. Konzumácia dvoch vajec poskytuje 82% odporúčaného denného príjmu vitamínu D, čo z nich robí veľmi dôležitý zdroj tohto esenciálneho vitamínu. Vitamín D, niekedy nazývaný „slnečný vitamín“, zohráva dôležitú úlohu pri absorpcii vápnika a fosforu, čo ho robí nevyhnutným pre zachovanie zdravých kostí a zubov. Vitamín D pomáha aj pri podpore zdravých svalových funkcií a udržiavaní imunitného systému.

6. Vajcia sú dobrým zdrojom zdravých tukov

Omega-3 mastné kyseliny sú špeciálne typy polynenasýtených mastných kyselín a sú rodinou „esenciálnych tukov“, ktoré zohrávajú dôležitú úlohu v spôsobe, akým vaše bunkové membrány fungujú, od srdca a mozgu až po ochranu očí. A keďže vaše telo vyrába obmedzené množstvo omega-3 mastných kyselín, je nevyhnutné aktívne ich konzumovať prostredníctvom rôznych zdrojov potravy. Vajcia poskytujú v priemere 180 mg mastných kyselín na porciu (2 vajcia). Z tohto množstva je 114 mg omega-3 mastných kyselín, čo predstavuje 71 – 127% požadovaného denného príjmu pre dospelých. Olejnaté ryby sú jedným z najužitočnejších zdrojov omega-3, avšak pre ľudí, ktorí sa rybám vyhýbajú alebo ich nejedia, sú vajcia mimoriadne užitočným zdrojom týchto zdravých typov tukov.

Recept: Vajíčková nátierka inak

Štyri porcie poskytnú 119 kcal, 39 g bielkovín, 40 g sacharidov, 44 g tukov a 3 g vlákniny. Potrebujeme 2 ks vajec, 50 g cibule , 100 g šalátovej uhorky (⅓ ks), 20 g slnečnicových semienok, 160 g syra typu Lučina, soľ (štipka), čierne korenie (štipka) a petržlenová vňať alebo pažítka (1PL). Postup: Uvarené vajcia olúpeme a nakrájame na kocky. Na kocky nakrájame aj cibuľku a šalátovú uhorku. Slnečnicové semienka nasucho opražíme a necháme vychladnúť. Všetky spomínané ingrediencie dobre premiešame so syromu a ochutíme soľou a korením. Nátierku ozdobíme petržlenovou vňaťou alebo pažítkou a podávame najlepšie s kváskovým chlebom.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #vajce #vajíčka #Veľká noc