Potrebujete schudnúť? Ktorá ryba vám pomôže zhodiť kilogramy, zlepší zdravie a náladu?

Pri chudnutí sú dôležité bielkoviny. V jednom jedle by sme mali prijať 20 – 30 g proteínov. V tomto prípade je ideálnym pomocníkom losos. Približne stogramový kúsok obsahuje okolo 20 g bielkovín.

10.04.2023 07:00
losos, raby, zdravá strava Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Na chudnutie treba nielen zdravú stravu a cvičenie. Fyzická aktivita spolu s vyváženým jedlom pôsobí na rast svalovej hmoty, ktorá je dôležitá pri chudnutí. Ide totiž o aktívnu telesnú hmotu, ktorá na rozdiel od tuku spaľuje viac energie. V praxi to znamená, že čím viac pracujeme na získavaní svaloviny, tým rýchlejšie sa zbavujeme tukových vankúšikov. Na rast svalov však treba dostatok živín, najmä bielkovín. Proteín buduje a regeneruje svalovú hmotu. Okrem toho urýchľuje latkovú výmenu a znižuje chuť do jedla, pretože potláča hlad. Štúdia z časopisu Annals of Nutrition & Metabolism presviedča, že na dostatočné zabezpečenie bielkovín by sme mali v jednom jedle prijať 20 – 30 g proteínov. V tomto prípade je ideálnym pomocníkom spomínaná ryba. Približne stogramový losos obsahuje okolo takmer 20 g bielkovín.

Selén vám pomôže schudnúť

Losos sa okrem obsahu bielkovín chváli aj vysokým množstvom selénu. Porcia tejto ryby pokryje asi 70 % dennej odporúčanej dávky tohto stopového prvku. Selén povzbudzuje zdravie srdca a okrem toho pomáha zlepšovať aj kognitívne funkcie ako pamäť či sústredenie. Okrem toho „nakopáva“ aj štítnu žľazu. Ide o malý telesný orgán, v ktorom je najviac koncentrovanej hladiny selénu. Ak máme v tele nedostatok tejto mikro živiny, koledujeme si tam na nedostatočné fungovanie štítnej žľazy. Spomalenie tohto orgánu spôsobuje nedostatočnú produkciu hormónov, a to aj tých, ktoré pôsobia na štíhlu líniu.

Zdravé srdce, lepšia kondícia i váha

Morské ryby, a losos nie je výnimkou, obsahujú zdravé tuky. Ide predovšetkým o omega-3 mastné kyseliny, ktoré sa tiež nachádzajú aj v ľanových, chia semienkach a orechoch. Pomáhajú na viacerých frontoch. Chránia srdce, cievy a mozog. Zdravie srdca je dôležité, pretože len vďaka nemu sa môžeme venovať fyzickej aktivite a chudnúť. Podľa portálu Circulation omega-3 mastné kyseliny znižujú hladinu triglyceridov v krvi a takisto aj hodnoty takzvaného „zlého“ cholesterolu. I keď sa na prvý pohľad zdá, že konzumácia tukov nemá nič spoločné s chudnutím, nie je to pravda. Rozdiel je totiž v zdroji a množstve tuku. Medzi zdroje tukov, ktoré škodia chudnutiu patria nasýtené a trans-mastné kyseliny z údenín, tučného mäsa, stužených tukov, ale aj zo zemiakových lupienkov či lístkového cesta.

Na štíhlu líniu treba energiu

Chudnutie môže komplikovať aj nedostatok energie na cvičenie. Únavu, letargiu a vyčerpanosť môže spôsobovať chýbajúci vitamín B12. Spomínaná látka je základnou zložkou na udržanie zdravého nervového systému a dostatočného množstva krviniek v tele. Niet pochýb o tom, že červené krvinky prenášajú dostatočné množstvo kyslíka do jednotlivých buniek tela a zlepšujú celkovú telesnú kondíciu. Pri zníženom príjme vitamínu B12 môžeme pociťovať nielen telesnú slabosť, ale aj depresiu.

Výkyvy nálad vo všeobecnosti neprispievajú k udržaniu zdravej línie. Pochmúrne myšlienky nás totiž odvádzajú od motivácie cvičiť či zdravo sa stravovať. Naše telo si spomínaný vitamín nevie ukladať na horšie časy, a preto je potrebné pravidelne konzumovať potraviny, ktoré ho obsahujú. Dostatočnú dávku vitamínu B12 poskytuje aj losos. Asi stogramový kúsok tejto ryby dodá telu denné odporúčané množstvo vitamínu.

Ponúka aj ďalšie benefity

Okrem chudnutia ponúka losos nášmu organizmu aj ďalšie výhody. Vďaka zdravým tukom si hravo poradí so zápalmi v tele, ktoré vedú k srdcových chorobám, cukrovke či dlhotrvajúcej bolesti. Chronický zápal v našom tele môže viesť k mnohým zdravotným problémom, ako sú srdcové choroby, cukrovka a chronická bolesť.

Našťastie omega-3 mastné kyseliny nachádzajúce sa v lososovi a iných tučných rybách boli spojené so znížením zápalu. Mastné ryby, ktorým vedie losos zlepšujú tiež zdravie mozgu a sú užitočné pri zlepšovaní pamäti a poruchách koncentrácie. V lososovi sa nachádzajú aj iné dôležité živiny. Ide najmä o vitamíny skupiny B, ktoré pomáhajú metabolizmu a chránia aj nervový systém. Okrem toho losos ponúka aj dostatočné množstvo vitamínu D, ktorý posilňuje imunitný systém, udržiava kosti v dobrej kondícii a

1 debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #ryba #losos