Prečo by seniori mali jesť jablká? Tu je odpoveď

Sú relatívne lacné a ľahko dostupné, ale veľmi zdravé. Obsahujú zdraviu prospešné látky, dokážu naštartovať trávenie.

11.04.2023 07:39
jablká, vitamíny, ovocie Foto:
debata (5)

Jablká obsahujú viac ako 25 minerálnych látok, najmä draslík, ktorý ovplyvňuje činnosť srdcovo-cievneho a nervového systému, horčík, ktorého deficit sa prejavuje vyčerpanosťou, nervozitou, ďalej vápnik, ktorý je potrebný pri zrážaní krvi, pri stavbe kostí a zubov, pri svalovej činnosti, ale tiež napr. fosfor, síru či sodík.

usmiaty seniori Čítajte aj Poznáte najčastejší syndróm seniorského veku? O čo ide a ako mu predchádzať

Obsahujú aj pomerne dosť vitamínu C. Jeho obsah je priemerne 10 mg/100 g. Najviac, až dve tretiny, sú v šupke a tesne pod ňou, preto by sme jablká mali jesť celé. Navyše šupky obsahujú viaceré organické látky. Čaj zo sušených šupiek alebo z kvetov a listov jabloní sa odporúča pri neurózach, ochoreniach očí, poruchách trávenia, kolike či nadmernej žalúdočnej kyseline. Vitamín C zvyšuje obranyschopnosť, zlepšuje hojenie rán a zápalov, ale má aj tzv. antioxidačný efekt.

Významnou prednosťou jabĺk je obsah vlákniny, ktorá zlepšuje trávenie, podieľa sa na odstraňovaní mnohých odpadových látok, napr. aj škodlivého cholesterolu.

Viaceré enzýmy v nich majú podporné účinky na metabolické pochody. Kyselina jablčná, šťaveľová, citrónová, mliečna či jantárová napomáhajú tráveniu.

Jablká môžeme konzumovať prakticky neobmedzene. A koľko ich zjesť denne? Dve až tri.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #vitamíny #seniori #minerály #jablko