Jablká obsahujú viac ako 25 minerálnych látok, najmä draslík, ktorý ovplyvňuje činnosť srdcovo-cievneho a nervového systému, horčík, ktorého deficit sa prejavuje vyčerpanosťou, nervozitou, ďalej vápnik, ktorý je potrebný pri zrážaní krvi, pri stavbe kostí a zubov, pri svalovej činnosti, ale tiež napr. fosfor, síru či sodík.
Čítajte aj Poznáte najčastejší syndróm seniorského veku? O čo ide a ako mu predchádzaťObsahujú aj pomerne dosť vitamínu C. Jeho obsah je priemerne 10 mg/100 g. Najviac, až dve tretiny, sú v šupke a tesne pod ňou, preto by sme jablká mali jesť celé. Navyše šupky obsahujú viaceré organické látky. Čaj zo sušených šupiek alebo z kvetov a listov jabloní sa odporúča pri neurózach, ochoreniach očí, poruchách trávenia, kolike či nadmernej žalúdočnej kyseline. Vitamín C zvyšuje obranyschopnosť, zlepšuje hojenie rán a zápalov, ale má aj tzv. antioxidačný efekt.
Významnou prednosťou jabĺk je obsah vlákniny, ktorá zlepšuje trávenie, podieľa sa na odstraňovaní mnohých odpadových látok, napr. aj škodlivého cholesterolu.
Viaceré enzýmy v nich majú podporné účinky na metabolické pochody. Kyselina jablčná, šťaveľová, citrónová, mliečna či jantárová napomáhajú tráveniu.
Jablká môžeme konzumovať prakticky neobmedzene. A koľko ich zjesť denne? Dve až tri.