Čo sa deje s ľudským telom, keď sa dostane do ľadovej vody? Prečo je otužovanie dobré pre starších ľudí?

Ak chcete byť menej chorí, vyskúšajte otužovanie. Nehľadajte výhovorky, otužujú aj 80-roční ľudia. S otužovaním je podľa šéfa občianskeho združenia Ľadové medvede Bratislava Ladislava Pečenku vhodné začať práve v tomto jarnom období. Vekový limit pre tento druh aktivity neexistuje.

22.04.2023 07:00
zima, rieka, ľad, kryhy, plavec, otužilec,... Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (1)

Aké sú zdravotné obmedzenia, pre ktoré sa nemôžeme venovať otužovaniu a prečo?

Každý adept by mal svoj zámer konzultovať so svojím lekárom. Otužovanie je aktivita v podstate skoro pre každého. Neodporúča sa len ľuďom so srdcovými chorobami, vysokým tlakom, prípadne špecifickými kožnými chorobami.

Existuje pre otužovanie vekové obmedzenie

V našom klube máme 84-ročného otužilca. Samozrejme, je natoľko skúsený, že pobyt v ľadovej vode nepreháňa, stačí mu pár minút pre zdravie a dobrý pocit. Poznal som otužilca, ktorý sa dožil vyše 90 rokov a do posledných dní aktívne plával v ľadovej vode. Naopak, čo sa týka detí, názory sú veľmi protichodné. Ja osobne neodporúčam deti do 18 rokov vystavovať pobytu v ľadovej vode, keďže je to extrémna záťaž pre ich ešte sa vyvíjajúci organizmus. Ľadovú vodu chápeme v rozmedzí 0 – 4 °C. Chvíľkový pobyt v jarných alebo jesenných vodách, prípadne aj v zime, keď ešte voda neklesla pod 4 °C je v poriadku.

Ako ovplyvňuje otužovanie ľudské telo a psychiku?

Vo všeobecnosti je známe, že v ľadovej vode sa v mozgu vyplavujú endorfíny, takzvané hormóny šťastia. Preto je pobyt v ľadovej vode pocitovo príjemný, medzi nami otužilcami je veľa úsmevu a dobrej nálady. Zdravotné benefity otužovania sú zrejmé. Človek si buduje imunitu, odolnosť organizmu najmä voči respiračným ochoreniam. Samozrejme, aj otužilec môže ochorieť. Ale spravidla to nie je tak často a priebeh choroby je ľahší. Ja osobne sa otužujem 21 rokov a za ten čas som bol dvakrát chorý pravdepodobne na chrípku alebo podobné vírusové ochorenie.

Ako sa teda stať ľadovým medveďom?

Otužilcom by sa mal človek stávať postupne. Kým si organizmus zvykne, trvá to niekoľko rokov. Vhodné je začať doma studenými sprchami, začať chodiť plávať pravidelne do otvorenej vody – v lete za každého počasia, pokračovať v plávaní až do neskorej jesene (koniec októbra). Na jar potom pokračovať od apríla. Nemyslím si, že v prvom roku je vhodné plávať v zime. Poznám ale otužilcov, ktorí začali s otužovaním rovno v januári a tvrdia, že je to OK. Môžem sa tu len podeliť o svoju osobnú skúsenosť a rady dlhoročných otužilcov, že otužovanie je dlhodobá a pravidelná záležitosť. Organizmu trvá roky, kým sa nastaví a zvykne si na ľadovú vodu. Žiadny víkendový rýchlokurz nefunguje.

Kedy je najlepšie začať sa otužovať?

Ideálne je začať koncom jari, keď už voda dosahuje cca 15 °C, to je koncom apríla. Pre úplného začiatočníka je takáto voda riadne studená, ale bude mať z nej dobrý pocit, že ju zvládol. Potom už neprestať, chodiť do otvorenej vody až do októbra. Ďalší rok už môže s dobrým pocitom vyskúšať aj zimnú vodu. Otužilci všeobecne sú milovníkmi vody, takže plávajú celý rok, aj v lete.

Aké sú také hraničné teploty vody, v ktorej je možné sa otužovať?

Otužovať a mať z toho zdravotné benefity a tiež skvelý pocit je podľa môjho názoru plávať vo vode 4 – 15 °C. Odporúčam všetkým, nech radšej plávajú v takto studených vodách, podľa možnosti dlhšie (podľa pocitu), ako v extrémne ľadovej vode, t.j. 0 – 4 °C. Viac im to dá. Ľadová voda je extrém a na pobyt v nej už treba byť adaptovaný.

Čo sa deje s ľudským telom, keď sa dostáva do tak ľadovej vody?

Človek je teplokrvný „živočích“. Je naozaj mylné sa domnievať, že otužovaním získam nejaké nadštandardné schopnosti. Ak si takéto informácie prečítate niekde na webe, nie je to pravda. Žiadni borci, ktorí dokážu plávať, alebo posedávať v ľadovej drti hodinu nie sú. To aj ja dokážem, a aj množstvo mojich priateľov otužilcov z celého Slovenska a Čiech. Ale potom sa dávam týždeň dokopy! A načo? Je to len snaha jednotlivcov zapôsobiť. Ľudské telo vníma ľadovú vodu ako niečo, voči čomu sa musí brániť. Okamžite začne chrániť svoje životne dôležité orgány (srdce, pľúca, pečeň a všetko čo máme v tele a v brušnej dutine) tým, že obmedzí krvný obeh na perifériách, t. j. v končatínách. V prípade extrémnej núdze telo radšej „obetuje“ ruky a nohy, len aby prežilo.

Ako to teda funguje?

V ľadovej vode si po chvíli necítite prsty na rukách a nohách, veľmi to bolí, a áno aj mňa po dvadsiatich rokoch otužovania. Je to normálne. Je dobré v takejto vode vydržať len toľko, ako sa cítime. Niekto 2 minúty, niekto 20 minút. Časový limit rokmi overený a lekármi potvrdený je 22 minút. Po vystúpení z vody sa prihlási takzvaná otužilecká triaška. Je to prirodzená reakcia organizmu na to, čo práve zažil. Trasením si svaly vyrábajú teplo. Netreba sa tomu brániť, práve naopak. Treba sa triasť čo najviac, pritom behať, cvičiť a piť horúci čaj… a žiadny alkohol! Laicky povedané alkohol rozťahuje cievy. A teda chlad sa dostáva cez cievny systém bližšie k životne dôležitým orgánom, čo nie je dobré. Takže moja dobre mienená rada je: Vyzleč sa, trošku si pocvič a nechaj kožu vychladnúť, Zaplávaj si podľa vlastného pocitu, nestoj vo vode. Po vyjdení z vody sa utri do sucha a obleč sa. Potom poskakuj, pobehaj si, pocvič si a napi sa horúceho čaju. O niekoľko minút budeš OK. A ešte jedna rada: Rob to maximálne dvakrát do týždňa. Telo sa po tak extrémnej záťaži musí zregenerovať!

Čo by ste poradili ľuďom, ktorí chcú začať s touto aktivitou, na čo by sa mali pripraviť?

Myslím, že by si mali hlavne sami sebe otvorene odpovedať na otázku, prečo to robím. Či pre seba, alebo aby boli zaujímaví pre svoje okolie. A keď si odpovedia, že pre seba, tak nech sa mentálne pripravia na nepohodu, chlad a zimu. Sneh, dážď aj vietor. Nepohodlie pri vyzliekaní a obliekaní. Častokrát boľavé prsty, stuhnuté telo. A snažiť sa dodržať pravidelnosť, čiže dvakrát do týždňa. Lebo len vtedy to má význam. Ale výsledok bude stáť za to!

Ako dlho funguje vaše združenie?

OZ Ľadové Medvede, Bratislava bolo založené v roku 2000. Už niekoľko rokov predtým sa združovali bratislavskí otužilci pod vedením MUDr. Jozefa Makaia, ktorý otužovanie a zimné plávanie spoznal v Čechách a stal sa jeho horlivým propagátorom. Ľadové Medvede Bratislava sú tak najstarším otužileckým klubom na Slovensku. Momentálne máme asi 60 členov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #vek #otužovanie #ľadové medvede