Máte 60 plus? Aj v tomto veku môžete žiť aktívne

Starnutie je prirodzenou súčasťou života. Človek si síce uvedomuje, že po fyzickej aj psychickej stránke nie je už taký výkonný ako v mladosti, prichádzajú choroby, ochabuje svalstvo, bolia kĺby, pribúdajú vrásky... Seniorský vek však treba len prijať.

08.05.2023 08:20
seniori, manželia, beh, šport, pohyb Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Slovensko bude starnúť najintenzívnejšie zo všetkých krajín Európskej únie. Také sú prognózy Eurostatu. Podiel populácie staršej ako 65 rokov vzrastie zo súčasných 16 na viac ako 24 percent do roku 2040.

Do akej miery môžeme ovplyvniť naše starnutie a žiť čo najdlhšie v čo najlepšom zdraví? Genetické faktory ani vplyvy vonkajšieho prostredia ovplyvniť nedokážeme. No správnym životným štýlom, ktorý je najvýznamnejším ovplyvniteľným faktorom zdravého starnutia, áno.

dôchodca, penzista, senior na notebooku, premýšľanie Čítajte aj Minimálny dôchodok od júla: Koľko peňazí dostanete po novom? + tabuľka

To, že pohyb je najlacnejší prostriedok prevencie civilizačných chorôb, vieme. Ak sa hýbeme pravidelne, redukujeme zdravotné riziká, ktoré sú spojené s obezitou, cukrovkou, chorobami srdca, problémami s chrbticou a kĺbmi. Chôdza je najprirodzenejšia pohybová aktivita. Je bezpečná a finančne nenáročná. Vhodné je aj plávanie, ktoré zapája do činnosti všetky hlavné svalové skupiny. Bicyklovanie je výhodné pre tých, ktorí majú problémy s kĺbmi.

Pohyb je aj prevenciou osteoporózy. „Vek, genetiku alebo prítomnosť niektorých ochorení, ktoré môžu byť predpokladom pre vznik osteoporózy, nedokážeme ovplyvniť. Faktory ako fajčenie, nedostatok vápnika, vitamínu D v strave, pohybu či užívanie liekov s nepriaznivým vplyvom na stav kostí, však ovplyvniť vieme,“ konštatoval docent Zdenko Killinger, viceprezident Slovenskej spoločnosti pre osteoporózu a metabolické ochorenia kostí.

daň, daňové priznanie, kalkulačka, účtovník Čítajte aj Rodičovský bonus: Kalkulačka vám ukáže, koľko peňazí dostanú tento rok vaši rodičia. Pozrite si príklady

Napriek všetkým snahám so zvyšujúcim sa vekom klesá pomer ľudí s normálnou pohyblivosťou, čo môže mať za následok aj nárast počtu imobilných pacientov. Slovensko by sa malo pripraviť na rýchle starnutie obyvateľstva. So zvyšujúcim sa vekom navyše klesá pomer ľudí s normálnou chôdzou a pohyblivosťou z 85 % u 60-ročných na 18 % u 85-ročných. Fakt, že slovenská populácia starne, potvrdili aj údaje Štatistického úradu z posledného sčítania obyvateľov na Slovensku v roku 2021.

„Starostlivosť o ležiaceho alebo imobilného pacienta nie je jednoduchá. Takýto pacient si vyžaduje 24-hodinovú komplexnú opatrovateľskú starostlivosť, ktorej cieľom je predchádzať rozvoju ďalších komplikácií s využitím kvalitných zdravotníckych pomôcok,“ spresnila výkonná riaditeľka Asociácie SK+MED Katarína Danková. Imobilita predstavuje vážnu zdravotnú komplikáciu a ovplyvňuje všetky orgánové systémy. Môže vzniknúť ako následok viacerých chorôb, ale aj v dôsledku pádu či úrazu s trvalými následkami.

„Seniorov odkázaných na istú formu sociálnej služby bude pribúdať. Chýbajú zásadné strategické a koncepčné materiály, ktoré by tento vývoj reflektovali. Riešenia by mali byť systémové s cieľom zlepšiť starostlivosť o tých, ktorí to potrebujú, a uľahčiť situáciu rodinám, ktorým sa zo dňa na deň pre imobilitu blízkeho mení život,“ doplnila Anna Ghannamová z Asociácie poskytovateľov sociálnych služieb.

Imobilitu sprevádza celý rad komplikácií. Srdcovo-cievny systém trpí zápalmi žíl a zníženou výkonnosťou srdca, pľúca sú ohrozené zápalom, s nedostatočným pohybom sa spája znížená pohyblivosť čriev, ochabovanie svalstva či inkontinencia. Koža je ohrozená dekubitmi, ktoré môžu spôsobiť vážne zdravotné problémy.

bylinky, bylina, liečivé rastliny, žena, lúka Čítajte viac Imunitu pomôžu naštartovať aj byliny či zdravé jarné potraviny. Toto sú ony!

Potraviny pre naštartovanie mozgovej činnosti

Ryby: obsahujú aminokyselinu, pomocou ktorej si organizmus vytvára dopamín a noradrenalín, odporúčaná konzumácia rýb je 3× za týždeň.

Kakao: povzbudzuje látkovú premenu v mozgu, odporúčaná dávka aspoň jedna šálka denne.

Med: je bohatý na vitamíny, minerály, enzýmy a biohormóny, ktoré pomáhajú v stresových situáciách, zvyšujú schopnosť sústrediť sa, odporúčané množstvo skonzumovaného medu aspoň 1 lyžicu denne, buď čistého alebo v nápoji. Pozor na alergie.

Avokádo: bohatý zdroj vitamínu B6, K, Fe, kyseliny listovej a kyseliny pantoténovej pomáha pri mentálnej únave.

Ananás: aminokyselina, ktorú obsahuje, pomáha navodiť duševné uvoľnenie a odstrániť citový chaos a usporiadať proces myslenia.

Orechy: obsahujú veľa bielkovín, minerálov a vitamínov – táto zmes prinúti unavený mozog zvýšiť tempo. Odporúčané množstvo je denne aspoň 5 orechov.

Paprika: obsahuje veľa vitamínu C a prírodných farbív a tieto zlepšujú elasticitu mozgových ciev. Látka kapsaicín uvoľňuje hormón šťastia – endorfín. Odporučená dávka je jedna červená paprika.

Figy: ich enzýmy dodávajú mozgu energiu, zvyšujú schopnosť koncentrácie. Sú liekom pri tzv. „zatmení mozgu“, keď už nie sme schopní sústrediť sa, pomôžu 1 až 2 figy.

Cesnak: vďaka obsahu alicínu je majstrom prekrvenia mozgu, pri jeho konzumácii prudko narastá podiel kyslíka v mozgových bunkách, odporúča sa aspoň pol strúčika denne.

Sója: má vysoký obsah lecitínu a vitamínu B1 a vďaka nim zlepšuje medzibunkovú komunikáciu mozgových buniek.

Banány: podporujú koncentráciu „mozgových atlétov“, majú vysoký obsah draslíka, hormón serotonín, odporúčaná konzumácia jeden banán denne.

Energetická potreba 60-ročných osôb pri bežnej činnosti
Hmotnosť Muži Ženy
Energetická potreba 50 kg 7 700 kJ 7 500 kJ
60 kg 8 600 kJ 8 200 kJ
70 kg 9 600 kJ 8 900 kJ
80 kg 10 400 kJ 10 400 kJ

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #seniori #zdravý životný štýl #aktívny senior