Penzisti môžu aj tento rok dostať príspevok štátu na dovolenku. Kto má naň nárok a koľko eur dostanete?

Takzvané dotované dovolenky už tradične organizuje Jednota dôchodcov na Slovensku, Konfederácia odborových zväzov a Odborový zväz potravinárov. Rekondičné aktivity nepracujúcich seniorov podporuje štát päťdesiateurovým príspevkom. Podmienkou je, že musia mať trvalý pobyt na Slovensku a nesmú pracovať.

24.04.2023 06:00
seniori, dôchodcovia, turistika, hiking Foto:
Ilustračné foto.
debata

Takzvané dotované dovolenky už tradične organizuje Jednota dôchodcov na Slovensku, Konfederácia odborových zväzov a Odborový zväz potravinárov. Rekondičné aktivity nepracujúcich seniorov podporuje štát päťdesiateurovým príspevkom.

„Dotácie na rekreačné a rekondičné pobyty sú určené na udržanie spoločenskej aktivity vedúcej ku skvalitneniu života v seniorskom veku. Na pobyte s dotáciou sa môže zúčastniť občan SR, poberateľ starobného, predčasného starobného alebo výsluhového dôchodku, ktorý nepracuje. Túto skutočnosť účastníci musia potvrdiť podpísaním čestného vyhlásenia, ktoré dostanú pri nástupe na pobyt. Na dotáciu nemá nárok ani penzista pracujúci na dohodu,“ priblížila podmienky získania „dotovaného“ pobytu Valéria Pokorná z Jednoty dôchodcov na Slovensku. „Seniori narodení v roku 1959 a skôr sa musia preukázať rozhodnutím Sociálnej poisťovne o pridelení dôchodku, pretože sa od roku 2021 zmenil dôchodkový vek poistencov narodených od 1957 až 1965, a vek nie je zárukou poberania dôchodku,“ uviedla. Upozornila, že Jednota dôchodcov je iba organizátorom pobytov.

dôchodcovia, seniori, dovolenka, relax, oddych, bazén Čítajte aj Dostanú penzisti namiesto 50 eur na dovolenku až sto? Rezort práce nie je proti

„Dotované pobyty môžu využiť aj starobní dôchodcovia, ktorí sú ťažko zdravotne postihnutými osobami a sú odkázaní na cudziu pomoc. Musia však prísť s vlastným sprievodcom a ten si musí zakúpiť pobyt v plnej výške bez dotácie, ak nemá dotačný poukaz. Plnú výšku pobytu uhradí z manželského páru aj ten, kto ešte nie je poberateľom dôchodku,“ dodala.

Jednota dôchodcov na Slovensku dostala finančné prostriedky na 7 000 poukazov v celkovej výške 350 000, dotácia na jeden poukaz je 50 eur. „Pobyty poskytuje 16 kúpeľných zariadení. Rekondično-liečebný pobyt je možné čerpať raz ročne a iba u jedného poskytovateľa,“ konštatovala Pokorná. Upozornila, že na dotovaný pobyt penzista nemá právny nárok. Prvé nástupné termíny sú od 23. apríla a končia sa posledným turnusom od 27. novembra.

Konfederácia odborových zväzov dostala od rezortu práce 250-tisíc eur. „Rekreačné pobyty so štátnou účelovou dotáciou sú poskytované hotelovou sieťou SOREA v najatraktív­nejších lokalitách Slovenska a v Hoteli Zámok Topoľčianky a Flóra v Trenčianskych Tepliciach. V prípade podania žiadosti na viac hotelov a získania kladnej odpovede si klient sám vyberie hotel a zaplatením rezervačného záznamu do 10 dní potvrdí svoju účasť. Prvý možný termín nástupu je 16. apríl,“ uviedla Beata Töröková, obchodná a marketingová riaditeľka spoločnosti Sorea. Cena najlacnejšieho pobytu je 169 eur za pobyt. Pobyty pre nepracujúcich penzistov má pripravené aj Odborový zväz potravinárov v Oravskej horárni. Od ministerstva práce dostal dotáciu v sume 50-tisíc eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #seniori #penzisti #štátne príspevky