Štvornohá liečiteľka Viva pomáha lekárom v zlatomoraveckej nemocnici

Na oddelení dlhodobo chorých v zlatomoraveckej nemocnici zlepšuje náladu pacientom štvornohý liečiteľ: zlatá retríverka Viva.

23.04.2023 18:32
vivaxxxx Foto:
debata (1)

„Sme radi, že sa nám podarilo zrealizovať stretnutie pacientov na oddelení dlhodobo chorých s touto milou fešandou a jej majiteľkou, psovodom, Katarínou Obžerovou,“ povedala riaditeľka Nemocnice AGEL Zlaté Moravce Nina Horniaková.

„Od prvého stretnutia si Vivu obľúbili nielen naši pacienti, ale aj zdravotníci. Boli aj takí, ktorí svoj strach zo psíka neprekonali, no väčšine pacientov priniesla Viva výbornú náladu, pocity šťastia a pokoja. Niektorí naši pacienti boli tak veľmi dojatí, že slzy šťastia nevedeli potlačiť a rozplakali sa,“ pokračuje v rozprávaní Nina Horniaková.

+2

Dvojročná sučka zlatého retrívera, je špeciálnym canisterapeutickým psom. Primárnym cieľom jej práce je dostať pacientov do psychosociálnej pohody, ktorá prispieva k liečbe a zlepšeniu ich zdravotného stavu.

„Nezaváhali sme ani na sekundu a ponuku canisterapie sme prijali,“ pokračuje Nina Horniaková. Sučka bude v závislosti od okolností nemocnicu navštevovať raz týždenne. „Veríme, že vďaka pozitívnej energii a dobrým vibráciám Vivy sa naši pacienti cítili aspoň trošičku lepšie. To možno priaznivo ovplyvní ich ostatné biologické procesy počas rekonvalescencie,“ dodala riaditeľka.

Čo je canisterapia

Je jednou z foriem animoterapie, pričom využíva pozitívne pôsobenie psa na fyzickú, psychickú a sociálnu pohodu človeka. Uplatňuje sa ako pomocná psychoterapeutická metóda v situáciách, keď iné metódy nie sú účinné, alebo ich nemožno použiť. Táto forma animoterapie kladie dôraz hlavne na riešenie psychologických, citových, či sociálno-integračných problémov.

V prípade fyzického zdravia táto metóda motivuje najmä pri rehabilitácii a povzbudzovaní imunity. Liečenie o ktorom hovoríme, v praxi vykonávajú canisterapeutic­ké tímy.

Tím tvorí psovod a jeho pes, pričom pes musí byť náležite vycvičený a psovod musí mať odborné vedomosti v canisterapii a psychológii. Mať psa v domácnosti navyše pomáha aj malým deťom, ktoré naučí zodpovednosti a ohľaduplnosti. Hyperaktívne deti sa zase pri psovi uvoľnia a upokoja.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #nemocnica #pes #pacienti #canisterapia