Vitamín C uľaví aj boľavým kĺbom, pozor však, dá sa ním aj predávkovať. Kto nesmie céčko užívať?

Potreba vitamínu C sa líši podľa veku. Dospelí ľudia nad 50 rokov potrebujú, a to v prípade nežnejšej polovičky ľudstva približne 75 mg tejto živiny každý deň, muži až 90 mg. Ide o spodnú hranicu príjmu tejto kyseliny, pričom horná hranica je na úrovni až 2000 mg.

29.04.2023 07:00
citrón, chudnutie, vitamín C Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Odporúčanú dennú dávku vitamínu C je potrebné zvýšiť aj v prípadoch, že fajčíme alebo sa často pohybujeme v zadymenom prostredí. To isté platí aj pre ľudí, ktorí majú rôzne obmedzujúce diéty, konzumujú iba tepelne upravenú stravu a vyhýbajú sa ovociu či zelenine.

Vitamín C známy tiež ako kyselina askorbová zohráva tiež dôležitú úlohu aj v zdraví seniorov. Jednotvárne a nepravidelné stravovanie môžu viesť u ľudí vo vyššom veku k nedostatku spomínanej látky, ktorá napríklad aj pri výkyvoch počasia dokáže osviežiť organizmus a potlačiť únavu. Ako vie ešte pomôcť?

Najznámejší vitamín

Ide o silný antioxidant, ktorý sa osvedčil v boji s voľnými radikálmi. Ide o nebezpečné látky, ktoré v ľudskom tele spôsobujú oxidačný stres. Výsledkom takéhoto procesu je vážne poškodenie zdravia, ktoré sa začína tvorbou zápalov. Vyústiť tiež môže do chronických, aj nádorových ochorení. Na druhej strane vitamín C pomáha zmierňovať príznaky staroby, zlepšuje zdravie kože, kostí, chrupaviek a ciev. Akurátny príjem tejto mikroživiny urýchľuje hojenie rán, podporuje mozgové funkcie, metabolizmus, unavený imunitný systém a vstrebávanie železa. Výskumy ukazujú, že kyselina askorbová znižuje u starších ľudí riziko degenerácie makuly, šedého zákalu a kardiovaskulárnych ochorení. Niektoré odvážnejšie štúdie presviedčajú o tom, že „céčko“ môže byť užitočné aj pri znižovaní hladiny cukru v krvi u ľudí s diabetom. Údajne sa osvedčil aj pri liečbe alergií a následkov slnečného žiarenia.

Pomáha pri Alzheimerovej chorobe?

Starších ľudí zaujímajú výskumy o tom, či vitamín C plní užitočnú úlohu aj v rámci prevencie Alzheimerovej choroby. Ide o degeneratívne ochorenie nervového systému, ktoré môže napadnúť kohokoľvek, dokonca aj v strednom veku. Vzájomná súvislosť medzi kyselinou askorbovou a spomínanou chorobou je v hľadáčiku vedcov už niekoľko desiatok rokov. Odborníci sa totiž domnievajú, že oxidačný stres je zodpovedný aj za rozvoj Alzheimerovej choroby. Keďže antioxidanty pomáhajú chrániť telo pred vplyvom voľných radikálov, predpokladá sa ich pozitívny účinok v rámci prevencie tohto ochorenia. Okrem toho sú užitočné aj vitamín E a A. Vedci však varujú, že pravidelné užívanie vitamínu C nelieči Alzheimerovu chorobu, môže sa použiť v rámci podporných terapií.

Vitamíny a lieky

Starší ľudia si často dávajú otázku, či má užívanie „céčka“ vplyv na iné lieky a naopak. Vo všeobecnosti si treba dávať pozor na prehnané užívanie výživových doplnkov s touto živinou a látok, ktoré sa používajú na tlmenie bolesti či opuchov. Vitamín C sa môže ovplyvňovať aj s liekmi na riedenie krvi alebo chemoterapiou. Pri bežnom, odporúčanom užívaní kyseliny askorbovej sa však netreba obávať žiadnych vážnych interakcií s liekmi. Ide skôr o krajné prípady, kedy sa nadužívajú viac ako 2 g vitamínu C denne.

Je vzácne ho mať málo, ale…

Treba si na rovinu povedať, že nedostatok vitamínu C je v súčasnej populácii vzácny. I napriek tomu však netreba podceňovať jeho nízky príjem. Nízka hladina spomínanej látky znižuje výkonnosť imunitného systému, môže byť nebezpečná pre ľudí s nábehom na určité druhy rakoviny, vysoký krvný tlak, ochorenia žlčníka či aterosklerózu. Z bežných príznakov sa objavuje časté krvácanie z nosa, podráždené ďasná, ľahká tvorba modrín, vypadávanie zubov, drsná a suchá pokožka, opuchnuté a boľavé kĺby.

Pozor, aj priveľa škodí

Samozrejme, aj opačný extrém môže škodiť. Každý kto sa „dopuje“ vysokými dávkami vitamínu C by mal rátať s rizikom, že sa u neho vyskytnú kŕče v bruchu, pálenie záhy, nevoľnosť, zvracanie, hnačka, ale aj bolesť hlavy či nespavosť. U niektorých dospelých môže pravidelné užívanie viac ako 2 g vitamínu C viesť k tvorbe obličkových kameňov. Keďže táto látka zlepšuje vstrebávanie železa, môže spôsobiť jeho hromadenie v tele.

Je ľahko dostupný

Vitamín C vieme získať iba zo stravy a výživových doplnkov, telo si ho nedokáže vytvoriť. Je to vo vode rozpustná látka, ktorá sa vo veľkom množstve nachádza v čerstvom ovocí a v zelenine. Tepelná úprava ochudobňuje potraviny o vitamín C. Nájdeme ho tiež v sladkej žltej paprike, čiernych ríbezliach, citrusovom ovocí, jahodách, ale aj v brokolici či karfiole. Doplnky stravy s obsahom kyseliny askorbovej si môžeme dopriať napríklad pri fyzickej záťaži, vírusových ochoreniach, únave alebo vyčerpanosti

2 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #vitamíny #vitamín C