Máte nárok na starobný dôchodok? Komu Sociálna poisťovňa neprizná penziu a prečo?

Na odchod do penzie sa treba vopred pripraviť. Kedy začať? Dostane dôchodok každý? Áno, ale len v prípade, že splní podmienky. To znamená, že o starobný dôchodok môže požiadať človek, ktorý dosiahne dôchodkový vek a odpracuje minimálne 15 rokov.

05.05.2023 06:00
žena, muž, seniori, penzia Foto:
Ilustračné foto.
debata

Mnoho ľudí si myslí, že na dôchodok stačí myslieť pár rokov pred ním. Nie je to však celkom pravda. Odborníci upozorňujú, že na dôchodok treba myslieť čo najskôr, ideálne už od prvého zamestnania. Ak ste to však neurobili a v krátkom čase dosiahnete penzijný vek, s prípravou by ste mali začať aspoň rok pred podaním žiadosti o dôchodok.

Video
Odkladať 10 eur mesačne a naozaj mať na konci až 78-tisíc? Ako sme dospeli k takejto sume?

Má nárok na starobný dôchodok každý? Áno, ale len v prípade, že splní podmienky. To znamená, že o starobný dôchodok môže požiadať človek, ktorý dosiahne dôchodkový vek a odpracuje minimálne 15 rokov. Ak niektorú z podmienok nesplní, Sociálna poisťovňa mu žiadosť o penziu zamietne. „Poistenec oň môže požiadať najskôr v deň dovŕšenia dôchodkového veku prostredníctvom pobočky Sociálnej poisťovne v mieste trvalého pobytu,“ priblížil podmienky priznania tejto penzijnej dávky hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr.

daň, daňové priznanie, kalkulačka, účtovník Čítajte aj Rodičovský bonus: Kalkulačka vám ukáže, koľko peňazí dostanú tento rok vaši rodičia. Pozrite si príklady

Upozornil, že s prípravami na odchod do dôchodku je vhodné začať aspoň jeden rok pred dovŕšením dôchodkového veku. „Je to čas potrebný na zhromaždenie dokumentov, kontrolu, či všetky odpracované obdobia, čiže obdobia dôchodkového poistenia, sú evidované v Sociálnej poisťovni a podobne. Odporúčame požiadať Sociálnu poisťovňu o vyhotovenie a zaslanie informácie o stave a zmenách stavu individuálneho účtu poistenca, z ktorej sa poistenec dozvie dôležité a potrebné údaje k dôchodku. Zároveň zistí, či mu niektoré obdobie v evidencii nechýba, a v čase prípravy na dôchodok si ho môže pokojne a včas zdokladovať a doplniť do evidencie,“ pripomína Kontúr možné problémy.

seniori, dôchodci, relax, dovolenka Čítajte aj Dôchodcovia dostanú na dovolenku po novom až sto eur

Ako uviedol, spravidla nie je v Sociálnej poisťovni evidované obdobie štúdia. Možno ho dokladovať výučným listom, maturitným vysvedčením, vysokoškolským diplomom alebo potvrdením školy odkedy – dokedy štúdium trvalo. Sociálna poisťovňa tiež nepozná obdobie starostlivosti o dieťa, treba ho zdokladovať rodným listom dieťaťa, základná vojenská služba sa dokladuje vojenskou knižkou alebo potvrdením vojenského archívu v Trnave. Ďalej to môže byť obdobie evidencie na úrade práce, ktoré treba zdokladovať. Ak chýba obdobie zamestnania, poistenec sa môže obrátiť na svojho bývalého zamestnávateľa, aby mu vystavil evidenčný list dôchodkového zabezpečenia/po­istenia a zaslal ho do poisťovne. Táto príprava je veľmi dôležitá a môže potom výrazne skrátiť čas samotného vybavenia dôchodku.

dôchodci, seniori, Čítajte viac Nechcete prísť o penziu? Aké máte povinnosti + Najčastejšie otázky a odpovede

Po spísaní žiadosti a predložení všetkých dokladov sa začína proces schvaľovania nároku na penziu a jej sumu. Poistenec o výsledku tohto procesu dostane písomné rozhodnutie poštou. „Sociálna poisťovňa je povinná o dôchodku rozhodnúť najneskôr do 60 dní od spísania žiadosti. V mimoriadne zložitých prípadoch je možné túto lehotu predĺžiť o ďalších 60 dní, čo však poistencovi písomne oznámi. Ak si poistenec včas zhromaždí všetky potrebné doklady, výrazne si urýchli vybavenie svojho dôchodku. Ak poisťovňa musí neskôr zisťovať chýbajúce obdobia poistenia, toto spravidla celé konanie o dôchodku predĺži,“ dodal Kontúr.

Človek, ktorý dovŕši dôchodkový vek, ale do penzie sa nechystá a ani o ňu nepožiada, by si mal postrážiť, aby o penziu požiadal do troch rokov od dosiahnutia dôchodkového veku. O dôchodok totiž nie ste povinný žiadať hneď, ako dosiahnete penzijný vek. Môžete naďalej pracovať bez toho, aby ste penziu poberali. Ak sa po nejakom čase rozhodnete o dôchodok požiadať, môžete tak urobiť aj spätne. Vyplatený vám však môže byť najviac tri roky spätne od uplatnenia nároku na dôchodok, ale len za obdobie po dovŕšení dôchodkového veku. Napríklad ak ste dôchodkový vek dovŕšili v roku 2018 a o dôchodok požiadate tento rok so spätnou platnosťou, bude vám vyplatený iba od roku 2020, čiže najviac tri roky spätne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #penzia #Dôchodcovia #odchod do penzie