Hoci je kontakt s jej listami nepríjemne pálivý, žihľavu od pradávna vyhľadávajú ľudia pre jej mimoriadne cenné výživné látky. Rimania verili, že šľahaním sa žihľavou po bolestivých kĺboch si vyliečia reumu, gazdovia ju dávali do jedla dobytku, pretože sa verilo, že dokáže odohnať zlých duchov. Obdobne sa zakopávala na rohoch polí, aby sa úroda chránila pred vtáctvom a škodlivým hmyzom.
Čítajte aj Jeme v chlebe či rožkoch pomleté cvrčky? Povolila únia tajne pridávanie hmyzu do potravín?Farebný zázrak nielen v kuchyni
Ak si chcete pridať lístky žihľavy do šalátu, máte niekoľko možností, ako sa zbaviť nepríjemného pálenia. Môžete ich nechať niekoľko hodín namočené vo vode, alebo lístky natrieť olejom.
Oboma spôsobmi odstránite nepríjemné pŕhlenie a môžete si žihľavu vychutnať v šaláte aj čerstvú. Žihľava odvedie vynikajúcu prácu nielen vnútri organizmu, ale aj pri vonkajšom používaní. Ak vás už dlhšie rozčuľuje vypadávanie vlasov, uvarte si silný žihľavový odvar.
V pŕhlivých chĺpkoch sa nachádza živicový sekrét s kyselinou mravčia a kremičitou, zároveň acetylcholín, serotonín a histamín s alergickou látkou, ktorá vyvoláva kožné pľuzgieriky.
Táto bylina v sebe skrýva liečivú aj dietetickú hodnotu. Jej listy obsahujú množstvo rozličných minerálnych látok, napríklad vápnik, fosfor, magnézium či železo. Taktiež nesmieme zabudnúť na vitamíny skupiny B2, K, C, karotén, organické kyseliny, silicu a triesloviny.
Žihľava podporuje látkovú premenu a fyziologické funkcie organizmu. Pomáha pri rekonvalescencii, nedostatku vitamínov či minerálnych látok. Pôsobí močopudne, pomáha pri cukrovke, podporuje činnosť žliaz s vnútornou či vonkajšou sekréciou, podporuje tvorbu krvi. Má významný liečivý účinok pri nadmernom fyzickom či psychickom zaťažení. Žihľavový čaj podporuje činnosť obličiek a vylučovanie vody z organizmu. Žihľava obsahuje glukokiníny, ktoré vyvolávajú zníženie hladiny cukru v krvi.
Čítajte aj Prečo by seniori mali jesť jablká? Tu je odpoveďRecept na jarný šalátik
Čo treba: zväzok reďkoviek, pol balenia balenia rukoly, pol balenia šalátu poľníček, 2 hrste sviežich zelených listov žihľavy. Suroviny na dresing: 2 lyžičky kvalitného olivového oleja, 1 lyžička dijonskej horčice (nesladenej), 1 lyžička čakankového sirupu (nepovinné), soľ a čierne korenie na dochutenie, citrónová šťava.
Ako na to: Najprv si pripravte zálievku. Zmiešajte olej s horčicou, soľou a čiernym korením, doplňte čakankovým cukrom a citrónovou šťavou. Pripravte si zálievku v nádobe s viečkom, aby ste ju mohli dôkladne premiešať a nič sa nevylialo. Zároveň sa potom dá odložiť do chladničky na neskoršie použitie. Všetky suroviny spolu miešajte, kým sa spolu neprepoja do dresingu.
Reďkovky očistite a nakrájajte na veľmi tenké plátky. Rukolu s poľníčkom prepláchnite a vložte do misky. Nezabudnite pridať mladé lístky žihľavy, ktoré ste predtým zbavili pálivosti. Najprv žihľavy preperte pod tečúcou vodou a krátko sparte. Odložte bokom. Druhú časť žihľavových listov opláchnite, taktiež nakrájajte nadrobno.
Na panvici zohrejte kvapku oleja, pridajte zvyšné žihľavové listy a opečte ich. Nechajte odkvapkať na papierovej utierke a zľahka posoľte. Následne všetky suroviny vložte spoločne do misky. Prihoďte reďkovky a doplňte zálievkou. Všetko premiešajte.