Rastie takmer všade, liečivý je jej kvet, koreň aj listy. Posilňuje pečeň, pomáha pri obličkových kameňoch, cukrovke či artróze a dne...

Púpava, ktorí mnohí považujú za burinu a prekáža im v trávniku, posilňuje funkcie pečene a žlčníka a ocenia ju najmä starší ľudia, ktorí trpia artrózou alebo majú problémy s obličkami. Zbierať a využiť môžeme jej koreň, listy aj kvet.

30.04.2023 08:39
púpava lekárska Foto:
debata (1)

Púpava je nenáročná a odolná rastlina, ktorú nájdeme takmer všade: od nížin až po horské pásma. O jej priaznivých účinkoch sa vedelo už v 10. storočí. Najmä jej šťavu používali už starí Gréci ako liek pri očných zápaloch a únave, tiež proti pehám a škvrnám na koži. V minulosti ju na liečebné účely používali aj americkí Indiáni a obyvatelia severných Himalájí.

Účinky:

  • posilňuje funkcie pečene a žlčníka,
  • pomáha pri zápaloch a kameňoch v obličkách a močovom mechúre,
  • stimuluje látkovú výmenu,
  • zlepšuje chuť do jedla ,
  • účinkuje pri žalúdočných a črevných ťažkostiach,
  • používa sa pri cukrovke,
  • spevňuje spojovacie tkanivá a pomáha pri artróze a dne,
  • je účinná aj pri kožných ochoreniach – akné, ekzém.

Zbierať a využiť môžeme jej koreň, listy aj kvet.

žihľava Čítajte aj Ak si myslíte, že je to len burina, mýlite sa. Je plná vitamínov, minerálov, pomáha obličkám, ale aj ľuďom s reumou či cukrovkárom...

Koreň je najúčinnejší

Za najúčinnejšiu časť je považovaný koreň púpavy, pretože pomáha pri tráviacich ťažkostiach, zápale pečene, problémoch so slezinou, žlčníkom – žlčníkových kameňoch a pri anémii.

„Korene obsahujú triterpenoidné horčiny, glykotzid, steroly, aminokyseliny, triesloviny, až 25 % inulínu – rozpustnej vlákniny,“ hovorí Katarína Blažová z Poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave.

Vedeli ste, že sušený koreň púpavy sa po upražení a pomletí používa ako náhrada kávy? Má teda podobné využitie ako koreň čakanky.

Pripravuje sa ako odvar a je využiteľný aj pri ťažkostiach s močovým ústrojenstvom, pri kameňoch v obličkách a močovom mechúre, má močopudné pôsobenie. Používa sa tiež ako protihlístový prostriedok.

Koreň možno opražiť spoločne s karotkou a ďalšou zeleninou, pridať do polievky alebo podusiť s cibuľou a cesnakom.

čučoriedky Čítajte aj Vláknina pre správne trávenie a množstvo vitamínov? Jedzte čučoriedky! Prospejú aj diabetikom

Listy plné vitamínov a minerálov

„V listoch púpavy sú bohato zastúpené vitamíny C, A, D, B a K, kyselina kremičitá a karotenoidy a množstvo minerálnych látok – draslík, sodík, hliník, meď, vápnik, kremík, síra a fosfor“, vymenúva odborníčka.

Pre vysoký obsah železa, pomáhajú pri liečbe anémie a pri únave. Prítomnosť zeaxantínu a luteínu, zasa udržiava zrak v dobrej kondícii.

Listami doplníme do tela vitamíny, zlepší sa nám trávenie, činnosť pečene a obličiek.

Pripraviť si môžeme lahodný čaj , ale listy sa dajú využiť aj na priamu konzumáciu pridaním do šalátov, polievok alebo do vaječnej omelety.

Z kvetov je skvelý med či sirup

Najčastejšie z nich vyrábame med, sirup, alebo čaj z čerstvých kvetov, na sušenie nie sú vhodné.

„Nápomocné sú pri liečbe ochorení dýchacích ciest a podporujú vykašliavanie. Môžeme ho použiť nielen na liečbu, ale aj preventívne,“ dodala odborníčka na zdravú výživu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #senior #žlčník #púpava #bylina