Púpava je nenáročná a odolná rastlina, ktorú nájdeme takmer všade: od nížin až po horské pásma. O jej priaznivých účinkoch sa vedelo už v 10. storočí. Najmä jej šťavu používali už starí Gréci ako liek pri očných zápaloch a únave, tiež proti pehám a škvrnám na koži. V minulosti ju na liečebné účely používali aj americkí Indiáni a obyvatelia severných Himalájí.
Účinky:
- posilňuje funkcie pečene a žlčníka,
- pomáha pri zápaloch a kameňoch v obličkách a močovom mechúre,
- stimuluje látkovú výmenu,
- zlepšuje chuť do jedla ,
- účinkuje pri žalúdočných a črevných ťažkostiach,
- používa sa pri cukrovke,
- spevňuje spojovacie tkanivá a pomáha pri artróze a dne,
- je účinná aj pri kožných ochoreniach – akné, ekzém.
Zbierať a využiť môžeme jej koreň, listy aj kvet.
Koreň je najúčinnejší
Za najúčinnejšiu časť je považovaný koreň púpavy, pretože pomáha pri tráviacich ťažkostiach, zápale pečene, problémoch so slezinou, žlčníkom – žlčníkových kameňoch a pri anémii.
„Korene obsahujú triterpenoidné horčiny, glykotzid, steroly, aminokyseliny, triesloviny, až 25 % inulínu – rozpustnej vlákniny,“ hovorí Katarína Blažová z Poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave.
Vedeli ste, že sušený koreň púpavy sa po upražení a pomletí používa ako náhrada kávy? Má teda podobné využitie ako koreň čakanky.
Pripravuje sa ako odvar a je využiteľný aj pri ťažkostiach s močovým ústrojenstvom, pri kameňoch v obličkách a močovom mechúre, má močopudné pôsobenie. Používa sa tiež ako protihlístový prostriedok.
Koreň možno opražiť spoločne s karotkou a ďalšou zeleninou, pridať do polievky alebo podusiť s cibuľou a cesnakom.
Čítajte aj Vláknina pre správne trávenie a množstvo vitamínov? Jedzte čučoriedky! Prospejú aj diabetikomListy plné vitamínov a minerálov
„V listoch púpavy sú bohato zastúpené vitamíny C, A, D, B a K, kyselina kremičitá a karotenoidy a množstvo minerálnych látok – draslík, sodík, hliník, meď, vápnik, kremík, síra a fosfor“, vymenúva odborníčka.
Pre vysoký obsah železa, pomáhajú pri liečbe anémie a pri únave. Prítomnosť zeaxantínu a luteínu, zasa udržiava zrak v dobrej kondícii.
Listami doplníme do tela vitamíny, zlepší sa nám trávenie, činnosť pečene a obličiek.
Pripraviť si môžeme lahodný čaj , ale listy sa dajú využiť aj na priamu konzumáciu pridaním do šalátov, polievok alebo do vaječnej omelety.
Z kvetov je skvelý med či sirup
Najčastejšie z nich vyrábame med, sirup, alebo čaj z čerstvých kvetov, na sušenie nie sú vhodné.
„Nápomocné sú pri liečbe ochorení dýchacích ciest a podporujú vykašliavanie. Môžeme ho použiť nielen na liečbu, ale aj preventívne,“ dodala odborníčka na zdravú výživu.