Boľavý žalúdok, kĺby, svaly, migréna či stres? Pomôže vám nenápadný krík, ktorý rastie takmer všade

Orgován pomôže pri nachladnutí, bolesti hrdla či hlavy. Seniorom uľaví vo forme obkladu pri reumatických bolestiach a dokonca aj pri migrenóznych stavoch.

01.05.2023 09:52
orgován, kvet Foto:
debata (1)

Orgován je ker, ktorý sa v Európe objavil v 16. storočí, kam bol privezený z moslimských záhrad Osmanskej ríše. Väčšinou ho pestujeme na okrasné účely, ale jeho nádherné kvety s výraznou vôňou sú jedlé a vyznačujú sa liečivými účinkami. Využiť ho môžeme vo forme oleja, sirupu, čaju , tinktúry, výborne sa hodí do vonného kúpeľa a tiež na prípravu šalátov a dezertov.

púpava lekárska Čítajte aj Rastie takmer všade, liečivý je jej kvet, koreň aj listy. Posilňuje pečeň, pomáha pri obličkových kameňoch, cukrovke či artróze a dne...

Orgován je známy obsahom množstva éterických olejov, kyseliny askorbovej a flavonoidov. „Má výborné antipyretické, protizápalové a analgetické účinky“, hovorí Katarína Blažová z Poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave. „Jeho kvety môžeme použiť čerstvé, alebo sušené na prípravu čaju, ktorý nám pomôže pri nachladnutí, bolesti hrdla, hlavy a pri podráždenom žalúdku. Pri pravidelnom užívaní môžeme zrýchliť svoj metabolizmus a znížiť stres a napätie. Vo forme obkladu je účinný pri reumatických bolestiach a dokonca aj pri migrenóznych stavoch.“

Pre niektorých citlivejších ľudí môže byť jeho intenzívna vôňa prekážkou, preto je potrebné použiť menšie množstvo kvetov.

Pre niektorých citlivejších ľudí môže byť jeho intenzívna vôňa prekážkou, preto je potrebné použiť menšie množstvo kvetov.

Olej z orgovánu využívame na masáž boľavých kĺbov a svalov, pri liečbe vyrážok a menších odrenín. „Obsahuje prírodné UVA a UVB ochranné látky, čím chráni pokožku pred poškodením a spomaľuje predčasné starnutie pleti,“ hovorí odborníčka.

zahradka Čítajte aj Slovenskí vedci pomáhajú záhradkarom zadržiavať vodu v pôde a prekonať suchá

Kvety orgovánu môžeme použiť tiež na prípravu sviežej limonády, prípadne na výrobu orgovánového cukru. ‍ Takto prevoňaný cukor je výborný do čaju alebo na pečenie. Drobné kvietky krásne vyniknú aj na tortách a iných dezertoch.

Vedeli ste, že…

U nás si môžeme vychutnať krásu a vôňu rozkvitnutého orgovánu najmä v mesiaci lásky, no v Škandinávii ho v kvetinárstvach nájdeme aj v zimných mesiacoch, pretože ho tu považujú za kvet Vianoc.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #čaj #tinktúra #rastlina #orgován #kvet