Čistia cievy, črevá, bojujú proti rakovine. Látky, ktoré obsahujú sedmokrásky a fialky. Stačí ich dať na tanier

Saponíny sú prírodné organické zlúčeniny obsiahnuté v rastlinách. Tento prírodný zázrak ocenia aj seniori, keďže pomáha so znižovaním hladiny cholesterolu, má antioxidačné účinky a znižuje stres, podporuje dobrý stav kostí, má antibakteriálne, antivírusové, protiplesňové, protizápalové a protirakovinové účinky.

06.05.2023 06:00
fialka Foto:
debata

Aj vám sa už stalo, že ste dostali na tanieri zákusok krásne ozdobený kvetmi a ocenili ste jeho výzor, ale kvet ste odložili bokom? To nemusíte robiť, pokojne ho nabudúce zjedzte, pretože existuje množstvo kvetov, ktoré je možné bez obáv konzumovať.

Kvety na našom tanieri nie sú až takou novinkou, mnohé z nich sa objavujú na dezerte, v nápoji, prípadne v šaláte. Možno vás prekvapí, koľko druhov môžete použiť na dochutenie sladkých aj slaných pokrmov a ešte aj s pozitívnym účinkom na vaše zdravie. Mnohé z nich sú zároveň liečivými bylinkami.

orgován, kvet Čítajte aj Boľavý žalúdok, kĺby, svaly, migréna či stres? Pomôže vám nenápadný krík, ktorý rastie takmer všade

Obsah živín

Jedlé kvety sú rovnako ako bylinky plné vitamínov, minerálov, enzýmov a antioxidačných látok. Nie sú iba dekoráciou, ale ich konzumácia je prínosná aj pre naše zdravie.

Niektoré posilňujú imunitný systém, iné podporujú trávenie, chuť do jedla, alebo môžu pomôcť pri eliminácii rozličných zdravotných problémov.

Sedmokrásky: Podporujú činnosť pečene

Foto: SHUTTERSTOCK
sedmokráska

„V sedmokráske nájdete saponíny, viaceré organické kyseliny, inulín prospievajúci tráveniu, alebo flavóny s antioxidačným účinkom. Sedmokráska sa tiež využíva pri problémoch dýchacích ciest, pomáha hojiť rany a podporuje činnosť pečene,“ hovorí Katarína Blažová z Poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave. Použiť ju môžete na dozdobenie chlebíčkov i zákuskov, ale možno ju pridať aj do kúpeľa, pretože má relaxačné účinky.

púpava lekárska Čítajte aj Rastie takmer všade, liečivý je jej kvet, koreň aj listy. Posilňuje pečeň, pomáha pri obličkových kameňoch, cukrovke či artróze a dne...

Liečivka, ktorú využívali už Kelti

Fialka je jedna z liečivých bylín, o ktorej máme zachované najstaršie záznamy. Už Kelti oceňovali jej účinky na pleť a v starom Ríme sa liečili bolesti hlavy privoniavaním k nej.

V stredoveku bola s obľubou používaná ako preháňadlo. „Nájdeme v nej účinné látky ako sú flavonoidy, saponíny a vitamín C. Keďže má jemne sladkú chuť, takže sa hodí skôr do sladších pokrmov,“ vraví Katarína Blažová.

Fialkové kvietky krásne pôsobia zmrazené v kockách ľadu a aj výborne doladia chuť letných osviežujúcich nápojov.

Jediný typ fialky, ktorý nevyužívame ani na tanieri a ani ako liečivú bylinku, je fialka okrasná (africká), ktorá nám kvitne v kvetináči v interiéroch .

debata chyba
Viac na túto tému: #rastlina #sedmokráska #saponíny #fialka