Jablká: pomáhajú pri vysokom tlaku, cukrovke, chudnutí, ale aj osviežia dych po cesnaku. Prečo ešte by ich mali seniori jesť?

Odborníci prichádzajú s tvrdením, že jablká bojujú proti viacerým chronickým ochoreniam a konzumácia jedného kusu tohto ovocia denne dokáže pomôcť vyhnúť sa lekárovi.

07.05.2023 06:00
žena, staroba, strava, ovocie, jablko Foto:
Ilustračné foto.
debata

Väčšie jablko obsahuje približne do 30 g jednoduchých, ľahko stráviteľných cukrov, žiaden tuk a má zároveň veľké množstvo vody, v ktorej sú rozpustené vitamíny, minerály a stopové prvky. Spomínaný kus ovocia má približne 130 kilokalórií, čo je tretina obsahu energie malej sladkosti s obsahom rafinovaného cukru a rastlinného stuženého tuku. Z vitamínov sa toto tradičné ovocie chváli najmä „céčkom“, ktoré posilňuje imunitu a zlepšuje celkovú kondíciu organizmu. Podľa viacerých výskumov zvýšený príjem vitamínu C potrebujú najmä starší ľudia, fajčiari a tehotné ženy. Jablká majú v sebe dostatočné množstvo vitamínu K, beta-karoténu, luteínu a draslíka. Vitamín K podporuje zrážanlivosť krvi, luteín chráni oči a draslík zlepšuje činnosť srdca.

Keď máte problémy s prejedaním

Podľa správy, ktorú publikoval časopis American Journal of Clinical Nutrition pravidelná konzumácia jabĺk pomáha znižovať chuť do jedla. Menej tak bažíme po pokrmoch a lepšie si kontrolujeme hmotnosť. S pozitívnymi správami prichádzajú aj ďalšie cudzokrajné výskumy, podľa ktorých sa jablká chvália vysokým obsahom polyfenolov. Štúdie vysvetľujú, že tieto látky patria do kategórie antioxidantov a pomáhajú nielen pri bežnej regulácii telesnej váhy, ale aj pri závažnejších stavoch, akým je napríklad obezita.

Čo na to cukrovka?

Ďalšou výhodou jabĺk je ich schopnosť znižovať riziko vzniku cukrovky. Diabetes sa zvykne objavovať nielen v mladšom veku, ale dokáže nepríjemne prekvapiť aj starších ľudí. Podľa výskumu, ktorý zverejnil portál Food & Function, konzumácia jabĺk sa spája so zníženým výskytom cukrovky 2. typu v priemere až o 18 %. Zaujímavé sú aj ďalšie výsledky spomínaného bádania. Pokiaľ konzumujeme hoci len jedno jablko raz za sedem dní, znížime riziko cukrovky o približne 3 %.

Obsahuje liečivé farbivo

Neprehliadnuteľnou súčasťou jabĺk je aj kvercetín. Ide o látku, ktorá bojuje proti chorobám na viacerých frontoch. Z chemického hľadiska ho zaraďujeme medzi takzvané pigmenty, ktoré dodávajú ovociu či zelenine žiarivé, pôsobivé sfarbenie. Jablká sa vďaka tejto zlúčenine dostávajú na popredné miesto v boji proti zápalom, ktoré vznikajú ako dôsledok pôsobenia voľných radikálov a oxidačného stresu. Zvlášť nebezpečný je oxidačný stres vo vyššom veku, kedy sa „telo v rokoch“ nevie vyrovnať s takýmto druhom záťaže. Spomínané ovocie sa vraj osvedčilo aj v prevencii Alzhemerovej choroby či demencie.

Aj pre ľudí s vysokým tlakom

V prípade, že nás trápi cholesterol, máme poruke šikovného pomocníka. Výskum z časopisu The American Journal of Clinical Nutrition presviedča, že ľudia s mierne zvýšeným cholesterolom, ktorí si dopriali dve jablká denne mali po istom čase omnoho lepšie krvné výsledky. Chutné ovocie im pomohlo nielen v znižovaní takzvaného zlého cholesterolu, ktorý upcháva cievy, ale aj pri zvyšovaní jeho dobrého náprotivku. Okrem toho obsahujú aj flavanoly. Ide o látky, ktorý pri pravidelnom užívaní znižujú krvný tlak.

Osvieži aj dych po cesnaku

Hovorí sa, že imunitný systém a trávenie majú sídlo na rovnakom mieste, v črevách. Pravidelné jedenie jabĺk pomáha pri posilnení črevnej mikroflóry. Zabúdať netreba ani na schopnosť lahodného ovocia udržiavať chrup v dobrej kondícii. Jeden z výskumov uvádza, že hryzením jabĺk sa zbavujeme zubného povlaku, ktorý je príčinou vzniku zubného kazu. Potešujúcu správu však prináša aj magazín Journal of Food Science, podľa ktorého konzumácia jabĺk po cesnakových jedlách výrazne znižuje množstvo látok v tele, ktoré spôsobujú napríklad zápach z ústnej dutiny.

debata chyba
Viac na túto tému: #cesnak #jablko #vysoký tlak