Vyskočená platnička: nepríjemná komplikácia vo vyššom veku

Chrbtica a kĺby patria medzi najviac namáhané časti pohybového aparátu. Niet divu, že práve na nich sa potom prejavujú následky životného štýlu – dlhého sedenia, ťažkej práce, nadváhy...

08.05.2023 08:00
osteoporóza, bolesť chrbta, chrbát, muž Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

Mravčenie, bolesti vystreľujúce do nôh alebo rúk, únava, problémy so spánkom a sústredením. To všetko môžu byť prejavy problému, ktorému sa ľudovo hovorí vyskočená platnička. Lekári hovoria o hernii disku. Ide o relatívne vážny problém, ktorý si môže vyžadovať aj chirurgický zákrok, no to je až posledná možnosť…

orgován, kvet Čítajte aj Boľavý žalúdok, kĺby, svaly, migréna či stres? Pomôže vám nenápadný krík, ktorý rastie takmer všade

Opotrebovaná chrbtica je na vznik hernie disku náchylnejšia. „Nižšia funkčná schopnosť záťaže kĺbov alebo chrbtice v kombinácii s neprimeranou a nepravidelnou záťažou vedie k preťaženiu a k rozvoju nepríjemných bolestivých stavov, opuchov a obmedzeniu hybnosti,“ potvrdil ortopéd Jozef Vojtaššák. Aj keď medzi rizikové faktory patrí napríklad aj genetická predispozícia, vo vyššom veku dochádza k vyskočeniu platničky buď v dôsledku úrazu (pád, náraz), preťažením chrbtice alebo dôsledkom nesprávneho pohybu.

Ako sa prejavuje vyskočená platnička?

silnými bolesťami v oblasti dolnej časti chrbta alebo krku, ktoré sa môžu šíriť do nôh alebo ramien

mravčenie, pichanie, ostrá bolesť sprevádzaná mravčením v končatinách alebo v zníženej schopnosti hýbať nimi

únavou, zníženou výkonnosťou, poruchami spánku

Veľkým rizikom je zlé držanie tela, časté sedenie, málo pravidelného pohybu, ktorý, keď je zrazu vystriedané neprimeranou námahou, na ktorú telo nie je zvyknuté, môže vyústiť do hernie.

ň„Najrizikovejšie sú pre telo tie pohyby, na ktoré nie sme zvyknutí, respektíve na ktoré nie je prispôsobený náš pohybový aparát. Za rizikové považujeme kombinácie pohybov, ktoré obsahujú rotáciu a zohýbanie, zdvíhanie bremien a väčšinu prudkých, švihových pohybov. Pokiaľ sa pohyby vykonávajú technicky správne a pomaly, bez prítomnosti prudkých pohybov, eliminujeme riziko poškodenia jednotlivých štruktúr pohybového aparátu,“ vysvetľuje ortopéd.

púpava lekárska Čítajte aj Rastie takmer všade, liečivý je jej kvet, koreň aj listy. Posilňuje pečeň, pomáha pri obličkových kameňoch, cukrovke či artróze a dne...

Domáca prvá pomoc

Vyskočená platnička sa môže v priebehu niekoľkých dní sama postupne vrátiť na miesto. Aby sme tomu dali šancu, musíme dodržať niekoľko zásad.

Podľa ortopéda je základom liečby prerušenie fyzickej aktivity, pokojový režim a aplikácia protizápalovej liečby. Tá má väčšinou aj kombinovaný analgetický účinok. Okrem problémov s pohybom trápi človeka s vyskočenou platničkou najmä bolesť. Niekedy nebolí priamo chrbát, ale bolesť vystreľuje do iných častí tela. V každom prípade ide o nepríjemný stav, ktorý zásadne komplikuje bežné fungovanie.

Bolí ležanie, sedenie, ale aj zakašľanie, dýchanie, chôdza či pobyt na toalete. Tíšenie bolesti je preto viac ako potrebné. Zároveň však platí, že lieky na bolesť s protizápalovým účinkom majú mnoho vedľajších prejavov a zaťažujú tráviacu aj vylučovaciu sústavu (pečeň, obličky).

„Perorálne liečivá sa dajú nahradiť krémom, ktorý sa používa lokálne. Napríklad krém obsahujúci látku aceklofenak má analgetické aj protizápalové účinky,“ radí ortopéd.

žihľava Čítajte aj Ak si myslíte, že je to len burina, mýlite sa. Je plná vitamínov, minerálov, pomáha obličkám, ale aj ľuďom s reumou či cukrovkárom...

Neustupujúca bolesť? Návšteva lekára je nevyhnutná

Ak bolesti neustúpia po dvoch, maximálne troch dňoch, je namieste vyhľadať lekára. Ten vyšetrí chrbticu najskôr hmatom. Oveľa presnejšie výsledky, ktoré veľa napovedia o mieste a rozsahu poškodenia platničky, však prinesú zobrazovacie techniky – röntgen, CT, magnetická rezonancia.

Rozsah, miesto a spôsob poškodenia potom určujú následnú liečbu. Tá zahŕňa užívanie liekov na tlmenie bolesti a zápalu a terapiu s fyzioterapeutom. Neodborné masáže, pobyt v teplej vode alebo v saune môžu stav zhoršiť. Naopak, suché teplo pomáha.

Postupná náprava môže trvať niekoľko dní až niekoľko mesiacov a niekedy sa problém nedá vyriešiť inak ako operačným zákrokom.

Oveľa lepšie je vyskočenú platničku nikdy nezažiť, čiže dodržiavať preventívne opatrenia. „Ťažkú fyzickú prácu, napríklad prácu v záhrade, odporúčame vykonávať po etapách s dostatočným časom na oddych a pri práci používať také pohybové vzorce, aby sme nepociťovali bolesť pohybového aparátu,“ uzatvára MUDr. Vojtaššák.

Príčiny vyskočenej platničky

degenerácia platničky v dôsledku veku, keď stráca schopnosť absorbovať nárazy

náhly alebo opakovaný nadmerný tlak, môže byť spôsobený zdvíhaním ťažkých bremien, opakovaným ohýbaním alebo náhlymi pohybmi

zranenie

genetické faktory

3 debata chyba
Viac na túto tému: #chrbtica #seniori #bolesti chrbta #platničky #pohybový aparát