Vyšší dôchodok? Pracujúci penzisti o zvýšenie žiadať nemusia. Kedy ale žiadosť môžu podať sami?

Viac ako 156-tisíc penzistov, ktorí vlani popri poberaní dôchodku pracovali, dostalo už na účet viac peňazí. Sociálna poisťovňa im za prácu popri dôchodku zvýšila penzie.

08.05.2023 06:00
dôchodci Foto: ,
Ilustračná foto.
debata (4)

„Pracujúcim dôchodcom sa za získané obdobie dôchodkového poistenia počas poberania dôchodku zvyšujú penzie. Všetci, ktorí pracovali v roku 2022, dostali Rozhodnutie o dôchodku a oznámenie o výplate do ich aktivovanej elektronickej schránky alebo poštou. Zvýšený dôchodok dostali prvýkrát vyplatený v aprílových výplatných termínoch,“ informoval hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr.

Video
Odkladať 10 eur mesačne a naozaj mať na konci až 78-tisíc? Ako sme dospeli k takejto sume?

Sociálna poisťovňa zvyšuje dôchodky pracujúcim penzistom automaticky, bez ich osobitnej žiadosti. Na zvýšenie sa nevyžaduje zánik dôchodkového poistenia.

dôchodca, penzista, senior na notebooku, premýšľanie Čítajte aj Minimálny dôchodok od júla: Koľko peňazí dostanete po novom? + tabuľka

Ak teda človek dovŕši dôchodkový vek a začne poberať penziu, neznamená to, že musí prestať pracovať. Starobní dôchodcovia môžu pracovať bez obmedzení, teda môžu poberať penziu aj plat.

Rovnako je to aj s invalidnými dôchodcami, ktorí môžu poberať dávku aj plat. Ak im to ich zdravotný stav dovolí.

Inak je to však s predčasnými penzistami. Tí môžu pracovať len na dohodu a zarobiť mesačne maximálne dvesto eur. Ich ročný príjem tak nesmie prekročiť 2 400 eur.

Ak zarobia viac, Sociálna poisťovňa im výplatu penzie zastaví a opäť obnoví, až keď pracovať prestanú alebo keď dosiahnu dôchodkový vek.

daň, daňové priznanie, kalkulačka, účtovník Čítajte viac Rodičovský bonus: Kalkulačka vám ukáže, koľko peňazí dostanú tento rok vaši rodičia. Pozrite si príklady

Ľudia, ktorí si po dovŕšení dôchodkového veku zlepšujú svoj príjem prácou, majú nárok na viaceré výhody. Keď prestanú pracovať, môžu požiadať o zvýšenie dôchodku.

Rovnako ako ostatní zamestnanci majú nárok aj na dovolenku, gastrolístky či nemocenské dávky. A ak ich vo firme pracuje viac ako 50, využiť môžu aj príspevok na rekreáciu.

Výhody môžu získať len tí penzisti, ktorí sú zamestnaní na pracovnú zmluvu. V takom prípade za nich zamestnávateľ odvádza poistné na dôchodkové či nemocenské poistenie.

Pracujúcim dôchodcom vzniká nárok na dávky podľa toho, aké povinné poistenie im vyplýva z pracovnoprávneho vzťahu, ktorý uzatvorili.

Ak sú v riadnom pracovnom pomere, platia poistné na starobné a nemocenské poistenie, okrem týchto poistení za nich platí zamestnávateľ aj poistné na úrazové a garančné poistenie, ak má povinnosť byť garančne poistený.

To znamená, že im môže vzniknúť nárok na nemocenské, úrazové a garančné dávky. Samozrejme, po splnení všetkých zákonom stanovených podmienok.

Mnohí penzisti majú dilemu, či pracovať a poberať penziu, alebo o penziu nepožiadať a ďalej pracovať. Na túto otázku si však musia zodpovedať sami. Väčšina volí možnosť poberania dôchodku aj platu.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #penzia #pracujúci penzisti #vyšší dôchodok