Stratou chuti do jedla strácate aj vitamíny. Ich nedostatok vedie aj k anémii, spoznáte ju aj podľa nechtov

Vápnik, draslík, vitamín D, ale aj vláknina. Najbežnejšie látky, ktoré potrebujú ľudia s pribúdajúcim vekom. Ak ich nemajú dostatok, pomôcť si môžu výživovými doplnkami.

21.05.2023 06:00
dôchodcovia, seniori, dovolenka, relax, oddych,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Únava, ospalosť a pokles nálady sú veci, s ktorými si často neviete sami poradiť. Ak nepomáha ani pestrá a vyvážená strava, na rad prichádzajú multivitamínové prípravky. Tobolky, bežné alebo šumivé tabletky sú určené pre ľudí, ktorých trápi nevyvážená strava, majú vyššie nutričné potreby, alebo majú ťažkosti so vstrebávaním živín. „Multivitamíny sú určené na pravidelné užívanie, na nápravu akéhokoľvek nedostatku živín alebo na zabezpečenie toho, aby ste dostávali všetky mikroživiny, ktoré telo potrebuje,“ vysvetľuje registrovaná dietologička Brittany Lubecková pre portál eatingwell.com. "Zvyčajne sa užívajú perorálne ako kapsuly, tablety, prášok alebo žuvačky,“ vysvetľuje. Pravidelné užívanie multivitamínov podľa nej slúži v podstate ako „výživová“ poistka pre naše telo.

Telo vysiela signály

Multivitamínové doplnky v sebe skrývajú aj minerály a stopové prvky, v niektorých prípadoch sú obohatené o rastlinné výťažky napríklad zo žen-šenu. Nepotrebujete po nich siahať okamžite, ale telo vám naznačí, kedy je ten pravý čas. Výborným príkladom je nedostatok minerálu železa, napríklad často vo vyššom veku. Podľa amerického National Institutes of Health železo je nevyhnutné pre produkciu hemoglobínu. Ide o proteín v červených krvinkách, ktorý prenáša kyslík do celého tela a tým mu dodáva vitalitu. Nedostatok železa môže viesť k niekoľkým zdravotným problémom, vrátane abnormality nechtov nazývanej koilonychia. Typickými príznakmi tohto ochorenia sú príliš tenké, krehké nechty, ktoré sa krútia do tvaru akejsi lyžice, misky. Ak máte vyvýšené okraje nechtov, patríte medzi 25 % ľudí na celom svete, ktorí majú anémiu, z ktorej polovica je spôsobená nedostatkom železa.

Keď v noci zle vidíte

Príznakmi nižšej hladiny vitamínov je aj horšie nočné videnie. Takzvaná nočná slepota sa spája s nižším príjmom vitamínu A. Spomínaná živina zohráva kľúčovú úlohu pri ochrane zraku a čo je zaujímavé, umožňuje vidieť celé spektrum svetla. Podľa Americkej akadémie oftalmológie bez dostatočného množstva vitamínu A nedokážu oči produkovať pigmenty, ktoré sú potrebné pre správnu funkciu sietnice, s čím dochádza k šeroslepote a zhoršenému videniu. Málokedy sa hovorí o tom, že vitamín A pomáha očiam produkovať dostatok vlhkosti na to, aby boli vlhké a zdravé, ale je to tak. Ide o zriedkavý typ nedostatku vitamínu. Väčšinou sa ním trápia ľudí s tráviacimi ťažkosťami, dráždivým črevom, chorobami pankreasu.

Popraskané a bolestivé

Ak kútiky úst dostávajú zabrať, pri úsmeve bolia a majú nepríjemný vzhľad, môže ísť o absenciu ihneď niekoľkých živín. Najčastejšie hovoríme o železe, zinku a vitamínoch skupiny B. Skôr než vyhľadáte lekára, je vhodné si pravidelne dopĺňať potrebné živiny. Ak ste si takisto všimli, že sa vám na tele tvoria rýchlo modriny, môže ísť o nízke hladiny vitamínu C a K. V prípade, že je v organizme málo vitamínu C, môže to spôsobovať chabé krvné cievy. Za slabými cievkami sa skrýva problematická produkcia kolagénu. Patrí do kategórie bielkovín, ktoré sú dôležité nielen pre krásu pokožky, ale aj pre pevné cievy. Vitamín K je potrebný pre lepšiu zrážanlivosť krvi nielen po poranení. To znamená, že ak sa náhodou slabšie udriete o roh stola, tento vitamín môže zabrániť tvorbe modriny.

Netreba to preháňať, ale

Keďže sú multivitamíny výživové doplnky nemusia ich užívať ľudia, ktorí majú pestrú a vyváženú stravu. Problém je v tom, že staršia generácia ľudí má ťažkosti s chuťou do jedla. Príčinou je postupná strata chuťových pohárikov, za čo objektívne nemôže nikto z nás. Tým, že nepociťujete hlad, automaticky nepotrebujete konzumovať napríklad čerstvé ovocie či zeleninu, ale skôr siahate po chutných, ale nutrične nie veľmi výdatných potravinách. „Pred tým ako začnete užívať akýkoľvek nový doplnok výživy, vždy sa poraďte so svojím lekárom, najmä ak máte nedostatok živín alebo akékoľvek zdravotné ťažkosti, ktoré môžu ovplyvňovať absorbovanie a ukladanie živín,“ odporúča odborníčka. Je typické, že niektoré ročné obdobia si žiadajú vyšší príjem rozličných živín. V zime nám chýba vitamín D, pri jarnej únave zase železo a vitamín B12.

debata chyba
Viac na túto tému: #vitamíny #výživové doplnky #multivitamíny