Uvažujete o predčasnom dôchodku? Jeho minimálna suma sa zvyšuje, pre mnohých bude tak nedostupný

Po štyridsiatich odpracovaných rokoch či maximálne dva roky pred penzijným vekom. To sú dve možnosti odchodu do predčasnej penzie. V jednom aj druhom prípade vám z budúcej penzie odpočítajú percentá za skorší odchod do dôchodku.

29.05.2023 06:00
Predčasný dôchodok Foto:
Ilustračné foto.
debata (8)

Spoločnými podmienkami oboch druhov predčasného dôchodku je minimálna suma, ktorú musí budúci žiadať o túto dávku dosiahnuť, aby mu bola priznaná.

Spoločnú majú aj podmienku, že nesmiete v čase žiadosti oň pracovať. Ani ako zamestnanec, ani ako životnostník a dokonca ani na dohodu s odvodovou úľavou.

A spoločným znakom je aj to, že vám za každý skorší mesiac odchodu do penzie z jej budúcej sumy odpočítajú percentá.

A v čom je rozdiel?

Napríklad v tom, že pri prvom druhu môžete o predčasný dôchodok žiadať maximálne dva roky pred riadnou penziou a musíte mať odpracovaných aspoň 15 rokov.

Ak žiadate o predčasný dôchodok po 40 odpracovaných rokoch, v tomto prípade sa podmienka veku neuplatňuje.

Líši sa aj percento, o ktoré vám budúcu penziu poisťovňa zníži. „Suma predčasného dôchodku sa zníži o 0,5 percenta za každých, aj začatých, 30 dní odo dňa vzniku nároku na predčasný dôchodok," uviedol hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr.

„To znamená, že ak poistenec o predčasný dôchodok požiada presne dva roky pred dovŕšením dôchodkového veku, tento sa mu skráti o 12,5 %,“ vysvetlil. Ak oň požiada rok pred dovŕšením penzijného veku, celkovo sa predčasný dôchodok skráti o 6,5 %.

rodina, šťastná rodina, rodičia, deti Čítajte viac Niektorí ľudia, mladí, aj starí veria, že ich slovo je jediná, svätá pravda. A to je dôvod generačných konfliktov

Pokiaľ ide o odchod do penzie po 40 odpracovaných rokoch, v tomto prípade prídete o 0,3 percenta za každý skorší mesiac odchodu do dôchodku.

Do odpracovaných rokov sa však nepočíta doba štúdia ani podpora v nezamestnanosti. Ženám sa započítava obdobie starostlivosti o dieťa, mužom zas vojenská služba.

Ak budete chcieť ísť do penzie napríklad o štyri roky skôr, ako je zatiaľ aktuálne platný dôchodkový vek, musíte počítať s faktom, že váš dôchodok bude nižší o viac ako 14 percent.

Suma ku dňu, od ktorého o predčasný dôchodok žiadate, musí byť vyššia ako 1,6-násobok sumy životného minima. Do konca júna je to 234,42 eura), a teda suma predčasného dôchodku musí byť vyššia ako 375,10 eura.

Táto suma ale platí len do konca júna. Od júla sa životné minimum zvyšuje na 268,88 eura. Platiť bude teda, že od júla vznikne nárok na predčasný dôchodok žiadateľovi len vtedy, ak mu vypočíta Sociálna poisťovňa predčasný dôchodok do sumy od 430,30 eura mesačne. Ak bude vypočítaná výška predčasného dôchodku nižšia ako táto hranica, nárok na tento druh dôchodku poistencovi nevznikne.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #penzia #predčasný dôchodok