Zabraňujú rastu nádorov, zlepšujú kvalitu pleti, majú protizápalové účinky, hoja rany, sú lacné a nájdete ich v kuchyni

Ktoré druhy korenia zlepšia zdravotné problémy ale aj kvalitu starnúcej pleti? Mnohé sa osvedčili sa aj pri znižovaní zápalov, začervenaní a upokojení kože, ale aj iných zdravotných problémoch. Ako fungujú a prečo si ich dopriať každý deň?

27.05.2023 06:00
kurkuma, korenie Foto:
Ilustračné foto.
debata

Výborné protizápalové vlastnosti má kurkuma. Korenie s výraznou, zlatistou farbou poteší nielen gazdiné v kuchyni, ale aj ženy vo vyššom veku. Spomínaná rastlina totiž obsahuje vysokú koncentráciu látky zvanej kurkumín. Ide o silný antioxidant, ktorý si hravo poradí s niektorými zápalmi a problémy s kožou nie sú výnimkou. Podľa výskumného centra Blum Center for Health kurkumín blokuje dokonca tvorbu krvných cievok, ktoré môžu zásobovať nádory pri ich raste. Kurkumu si, samozrejme, nenanášame na pleť. Konzumujeme ju ako súčasť polievok, omáčok, cestovín, zemiakových šalátov, ale vhodne dopĺňa aj chuť a charakter vajíčok či ryže.

Nebojte sa „ohňa“

Čili papričky, kajenské korenie alebo jalapeňos. Majú spoločnú jednu vlastnosť, pália. Okrem toho, že „roztancujú“ chuťové poháriky, pomáhajú aj pokožke pred poškodením voľnými radikálmi. Obsahujú totiž vysoké množstvo vitamínov A a C, ktoré sa považujú za najsilnejšie antioxidanty spomedzi vitamínov. Bojujú nielen proti voľným radikálom, ale zabraňujú aj rozpadu kolagénu. Ide o známu bielkovinu, ktorá sa podieľa na elasticite a pružnosti pokožky. Papričky sa chvália aj obsahom látky kapsaicín a medzi jej prednosti patrí ochrana kože pred slnečným UV žiarením. Aj v tomto prípade platí, že štipľavé dobroty si máme dopriať na tanieri a neaplikovať ich na tvár, kde by spôsobili podráždenie kože.

Voňavé pohladenie

Milujeme jej vôňu, lahodí však nielen nosu, ale aj chuťovým pohárikom. Z levandule sa vyrábajú nielen kozmetické výrobky, ale aj sirupy, nápoje, pridáva sa tiež do zákuskov a niektorých druhov omáčok. K základným účinkom tejto byliny patrí jej schopnosť upokojovať telo aj myseľ. Rovnako vplýva aj na náš najväčší orgán, kožu. Používa sa pri redukcii vrások, podporuje hojenie rán a upokojuje podráždenú pokožku. Niektorí odborníci sú dokonca presvedčení, že levanduľa zohráva dôležitú úlohu aj pri liečbe vyrážok, ekzémov a údajne stimuluje rast nových buniek.

Sladké verzus páchnuce

Pýši sa hojivými, ale aj omladzujúcimi účinkami. Hoci škoricu nezaraďujeme medzi typické anti-age potraviny, niektorí ľudia na ňu nedajú dopustiť. Vďaka výraznej aróme zlepšuje prekrvenie cievok nielen v nose, ale i v tele (vrátane pokožky tváre). Škorica zároveň osviežuje pleť. Vhodná je pre ľudí, ktorých trápi ovisnutá pokožka na tvári a tmavé kruhy pod očami. Opakom voňajúcej byliny je nosu nie príliš lahodiaci cesnak. Vo všeobecnosti sa hovorí, že jeden strúčik tejto rastliny denne pomáha ľuďom s viacerými zdravotnými problémami. Typicky chráni črevá pred parazitmi a upravuje krvný tlak. Cesnak sa však dokáže blysnúť aj pri ochrane pokožky hlavy a vlasov. Korunu krásy chráni pred predčasným rednutím a pokožke dodáva silu a pevnosť.

debata chyba
Viac na túto tému: #pleť #kurkuma #byliny