Do penzie po 40 odpracovaných rokoch? Dá sa to, pri splnení podmienok sa dostanete do penzie aj pred šesťdesiatkou

Novela zákona o sociálnom poistení priniesla možnosť skoršieho odchodu do dôchodku, a to po 40 odpracovaných rokoch. Má to však háčik. A nielen jeden.

08.06.2023 06:00
štyridsiatka Foto:
Ilustračná foto.
debata (19)

Kto môže o tento druh dávky žiadať? Do predčasného dôchodku po 40 odpracovaných rokoch môže ísť iba človek, ktorého suma predčasného dôchodku bude vyššia ako 1,6-násobok sumy životného minima pre plnoletú osobu, teda ten, koho budúca penzia po odpočítaní percent za skorší odchod do dôchodku bude minimálne v sume 375,10 eura.

Do štyridsiatich odpracovaných rokov sa navyše nezapočítava doba štúdia a ani obdobie, počas ktorého bol žiadateľ v evidencii nezamestnaných.

Ide o peniaze: Ako sa pripraviť na prvý dôchodok
Video
Odpovedá Michaela Putecová, riaditeľka odboru metodiky dôchodkového poistenia Sociálnej poisťovne. / Zdroj: TV Pravda

Čiže do predčasného dôchodku môže odísť človek v 58 rokoch iba v prípade, že pracoval od osemnástich rokov a nebol nikdy nezamestnaný.

Pokiaľ ide o ženu, ktorá vychovala deti, obdobie poberania materského a rodičovského príspevku sa jej do odpracovaných rokov započíta.

Navyše človek, ktorý o tento druh dôchodku bude žiadať, musí počítať s tým, že za každý skorší mesiac odchodu do penzie mu Sociálna poisťovňa zníži dôchodok o 0,3 percenta.

Príklady:

Príklad č. 1: Poistenec sa rozhodne požiadať o predčasný dôchodok po odpracovaní 40 rokov. Sociálna poisťovňa mu vypočíta penziu v** sume 500 eur** a túto sumu následne zníži o 21 %, teda o 105 eur, pretože odíde do penzie o šesť rokov skôr, na sumu 395,00 eur.

Tomuto poistencovi predčasnú penziu prizná, pretože jej suma je vyššia ako zákonom stanovený 1,6-násobok sumy životného minima, teda bude vyššia ako 375,10 eura.

Ak by ale tento poistenec žiadal o predčasný dôchodok až po júli tohto roka, jeho žiadosť by Sociálna poisťovňa zamietla.

Suma ku dňu, od ktorého o predčasný dôchodok žiadate, musí byť vyššia ako 1,6-násobok sumy životného minima. Do konca júna je to 234,42 eura, a teda suma predčasného dôchodku musí byť vyššia ako 375,10 eura.

Od júla sa životné minimum zvyšuje na 268,88 eura. Platiť bude teda, že od júla vznikne nárok na predčasný dôchodok žiadateľovi len vtedy, ak mu vypočíta Sociálna poisťovňa predčasný dôchodok do sumy od 430,30 eura mesačne. Ak bude vypočítaná výška predčasného dôchodku nižšia ako táto hranica, nárok na tento druh dôchodku poistencovi nevznikne.

dôchodcovia, seniori, dovolenka, relax, oddych, bazén Čítajte viac Stratou chuti do jedla strácate aj vitamíny. Ich nedostatok vedie aj k anémii, spoznáte ju aj podľa nechtov

Príklad č. 2: Poistenec sa rozhodne požiadať o predčasný dôchodok po odpracovaní 40 rokov. Sociálna poisťovňa mu vypočíta penziu v sume 400 eur a túto sumu následne zníži o 21 %, teda o 84 eur, pretože odíde do penzie o šesť rokov skôr, na sumu 316,00 eura.

Podľa schváleného návrhu však minimálna suma predčasnej penzie musí dosiahnuť aspoň 1,6-násobok životného minima, teda 375,10 eura. Keďže suma penzie je nižšia, túto žiadosť následne poisťovňa zamietne.

Predčasný dôchodok Čítajte viac Uvažujete o predčasnom dôchodku? Jeho minimálna suma sa zvyšuje, pre mnohých bude tak nedostupný

Iný poistenec sa tiež rozhodne požiadať o predčasný dôchodok po odpracovaní 40 rokov. Suma jeho penzie dosiahne 580 eur, po odrátaní 21 % (121,80) to bude suma 458,20 eura.

Tomuto poistencovi predčasnú penziu prizná, pretože jej suma je vyššia ako zákonom stanovený 1,6-násobok sumy životného minima, teda bude vyššia ako 375,10 eura. Nárok na ňu by tento poistenec mal aj vtedy, keby o penziu žiadal po júli, keďže aj v tom prípade presiahne jej minimálnu sumu.

Príklady sú čisto informatívne.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #penzia #predčasný dôchodok #odpracované roky