Zle spíte? Nespavosť zvyšuje riziko rednutia kostí, prečo im ale škodí aj spánok počas dňa

Kosti sa regenerujú najmä v noci. Zvlášť dôležitá je táto správa pre starších ľudí, ktorých straší choroba rednúcich kostí osteoporóza. Nočný odpočinok ich vraj dokáže dostať do dobrej kondície. Má to však jeden háčik. Spánok musí byť kvalitný.

28.05.2023 06:00
kostra, kosť, kosti Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Odborníci potvrdili, že kvalitný odpočinok v noci je kľúčový pre budovanie silných, zdravých kostí a pri prevencii osteoporózy. Posilňovanie našej kostry súvisí najmä s takzvanými vnútornými telesnými hodinami. Ide o cirkadiánny rytmus, ktorý upozorňuje naše telo na bdenie a spánok. Dobre nastavené vnútorné hodiny súvisia so stravovacími návykmi, kolísaním teploty, uvoľňovaním hormónov. Jednoducho povedané, spomínaný rytmus nám vraví, kedy je čas vstať a kedy uľahnúť do postele.

Čas, keď sa tvoria nové bunky

Telesné hodiny tvorí len zhluk niekoľkých tisícok nervových buniek, ktoré sú umiestnené v hypotalame nášho mozgu. Ide o takzvané suprachiazmatické jadro (SCN). Toto centrum biologických hodín funguje ako dirigent orchestra, ktorý udržiava celé telo v rytme podľa toho, aké denná či nočná hodina sa blíži. Aj v samotných génoch funguje určitý telesný rytmus, ktorý ovplyvňuje tvorbu nových buniek, ale aj rozpad starých. V prípade kostí sa tvoria osteoklasty, bunky ktoré rozkladajú kosť a osteoblasty, ktoré tvoria nové bunky. Veľkú úlohu pri obnove spomínaného druhu telesného tkaniva však ovplyvňuje hormón melatonín.

Hormón spánku pomáha

V noci, s úbytkom denného svetla oči signalizujú mozgu, že je čas spať. Telo sa začne cítiť ospalo a produkuje viacej melatonínu. Vďaka tomuto hormónu dochádza k postupnému budovaniu kostí. Melatonín totiž potláča tvorbu osteoklastov a zároveň pomáha vytvárať osteoblasty. Okrem toho podporuje aktivitu niektorých druhov enzýmov a proteínov, ktoré sú potrebné na stavbu kostí.

Pozor na nespavosť

Kvalita spánku má podľa viacerých štúdií vplyv na stav našej kostry. Podľa nedávnej nórskej štúdie ľudia s poruchami spánku mali až o 52 % vyššie riziko vzniku osteoporózy oproti tým, ktorí sa nechali unášať nerušeným a pokojným spánkom. Výskum tiež ukázal, že osteoporóza sa viac vyskytovala u ľudí, ktorí pracovali v noci. Dôvodom boli zmeny v cirkadiánnom rytme. Zvlášť pre seniorov je prekvapivá správa, že kostiam škodí aj nadmerný spánok počas dňa. Výskum vysvetľuje, že aj spánok cez deň môže narušiť jemnú rovnováhu tvorby kostného tkaniva a vedie k jeho nižšej hustote. Vedci sa zároveň domnievajú, že s týmto sa priamo spája zvýšené riziko zlomenín.

Ako sa dostať do rovnováhy?

Zdravie kostí je u starších ľudí citlivou témou. Pokiaľ sú krehké a lámavé, dochádza k obmedzeniu pohybu na dlhú dobu a často aj k skorým úmrtiam. Spánok môže kosti chrániť pred nesprávnou regeneráciou. Nejde však o zopár hodín nočného odpočinku. Problém môžu mať seniori, ktorí nedokážu zaspať, budia sa počas noci, zavčasu vstávajú alebo spia iba tri či štyri hodiny. Kvalitný spánok trvá od 7 do 8 hodín a docieliť ho nie je jednoduché. Horšie sa zaspáva pri zapnutom televízore, počítači, hluku a v nevyvetranej miestnosti. Rýchlejšie zadriememe v prípade, keď večer nepijeme kávu, čaj, alkohol a nejeme ťažké jedlá. Spánok tiež urýchli kamilkový, levanduľový čaj a vonné oleje, napríklad škorica či vanilka.

Pomôžu aj živiny a slnečné lúče

Kosti môžeme podporiť aj vyváženým jedálnym lístkom. Dôležité živiny, najmä vápnik a bielkoviny, sa nachádzajú v maku, mliečnych výrobkoch, mäse, orechoch a semenách rastlín. Vápnik je základný minerál kostí a lepšie sa do nich vstrebáva vďaka vitamínu D, ktorý sa označuje ako slnečný vitamín. Už aj krátkodobé slnenie dokáže dodať telu potrebnú dávku tejto mikro živiny. Nedostatkom vitamínu D trpí väčšina staršej dospelej populácie na Slovensku.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #spánok #kosti #osteoporóza