Dobrý je na krv, pomáha bedrovým kĺbom, srdcu, zastavuje krvácanie a nájdete ho aj vo vajíčkach

Zdravé srdce, ohybné kosti a lepšia pamäť. To je iba malá ukážka toho, čo dokáže pravidelné užívanie vitamínu K. Zvlášť seniori trpia jeho nedostatkom a vystavujú sa tak zvýšenému riziku chorôb. Ktorý vitamín sa postará o bezproblémové starnutie?

04.06.2023 06:00
vajce, žĺtok, škrupina Foto:
Ilustračné foto.
debata

Vitamín K patrí do kategórie látok, ktoré sú rozpustné v tukoch. Do tejto skupiny patria aj jeho „súrodenci“ s označením A, D a E. Spomínaná mikro živina zohráva dôležitú úlohu nielen pri správnom zrážaní krvi, ale aj ochrane srdcového svalu, kognitívnych funkcií mozgu, preventívne pôsobí proti opotrebovaniu kĺbov a celkovo sa považuje za vitamín, ktorý nás sprevádza zdravím starnutím.

Stále ho máme málo

Nedostatok vitamínu K v svetovej populácii je alarmujúci. Približne 60 % mužov a 40 % žien vo veku nad 51 rokov nemá dostatočné množstvo tejto živiny. Muži by mali prijímať 120 mikrogramov denne, nežnejšia polovička ľudstva o 30 mikrogramov menej. Podľa výskumného centra Tufts Univerzity v Bostone až dvom tretinám mužov nad 70 rokov chýba potrebné množstvo vitamínu K. Podľa šéfky uvedeného výskumného centra Sarah Boothovej je spomínaná živina dôležitou súčasťou našej stravy. „V prípade, že konzumujeme stravu, v ktorej je ovocie a zelenina, pravdepodobne prijímame dostatok vitamínu K. S pribúdajúcim vekom však mnohým ľuďom chýba,“ zdôrazňuje odborníčka na výživu.

Nájdeme ho v mäse i brokolici

Vitamín K objavil dánsky biochemik v dvadsiatych rokoch minulého storočia pre jeho dôležitú úlohu v rámci prevencie nadmerného krvácania pri úraze. Zaujímavé je, že túto schopnosť má zakotvenú aj vo svojom názve, hoci v skrátenej podobe. Písmeno K totiž vyjadruje prvé začiatočné písmeno slova koagulation. V súčasnosti vedci objavili viaceré formy vitamínu K, pričom poznáme dve najrozšírenejšie, ktorých názov je doplnený o číslicu jeden a dva. Vitamín K1 sa nachádza najmä v potravinách rastlinného pôvodu a K2 v živočíšnych produktoch a fermentovaných potravinách. Pre lepšiu predstavu, nájdeme ho v hojnom množstve v listovej zelenine, brokolici, hrášku, vajíčkach a v mäse.

Keď bráni ukladaniu vápnika

Podľa odborníka z Centra pre výskum výživových doplnkov z Univerzity v Memphise Keitha R. Martina vitamín K zohráva dôležitú úlohu pri spomaľovaní vzniku takzvanej kalcifikácie. Ide o hromadenie vápnika v krvných cievach, kostiach a iných tkanivách, ku ktorému dochádza počas starnutia. „Kalcifikácia je niečo ako hrdza, ktorá časom všetko zničí,“ vysvetľuje Keith. R. Martin. Napríklad hromadenie vápnika v cievach môže viesť k ischemickej chorobe srdca. Ak sa kalcium usádza v chrupavke kolien, dochádza k osteoartróze.

Predčasná úmrtnosť klesá

Výskumy ukazujú, že ľudia s nedostatkom vitamínu K majú vyššiu pravdepodobnosť vzniku srdcovo-cievnych chorôb. Dôvodom sú tuhšie a úzke cievy. Naopak, pravidelný príjem tejto látky zlepšuje zdravie srdca, pôsobí preventívne pri rakovine a zmenšuje riziko skorej úmrtnosti z dôvodu chorôb. Ďalšie štúdie vysvetľujú, že medzi primeranými hladinami vitamínu K a kognitívnymi schopnosťami starších ľudí existuje vzájomné spojenie. Ľudia nad 70 rokov s optimálnymi hodnotami tejto látky v tele mali lepšiu dlhodobú aj krátkodobú pamäť.

Vitamín K pomáha aj kostiam

V prípade, že máme stravu bohatú na túto živinu, môžeme počítať s pevnými kosťami, nižším výskytom choroby rednúcich kostí. Okrem toho sa predpokladá aj nižšie riziko zlomenín bedrového kĺbu. Zaujímavé sú jeho účinky aj v rámci pohyblivosti starších ľudí. Výskum, ktorý sa uskutočnil na vyše 1300 ľuďoch priniesol pozoruhodné výsledky. Úlohou účastníkov výskumu bolo prejsť takmer 400 metrov a vyjsť 10 schodov bez prestávky. Ľudia s nízkou hladinou vitamínu K v krvi mali dvakrát vyššiu pravdepodobnosť, že uvedenú úlohu nesplnia. Výživové doplnky s touto látkou je vhodné užívať pri nedostatočnej strave, problémoch so srdcom, cievami, pohyblivosťou a častými zlomeninami z úrazov.

debata chyba
Viac na túto tému: #krv #vápnik #vitanín K #calcium