4 najčastejšie chyby, ktoré robia seniori pri chudnutí. Vyhnite sa im a kilá pôjdu dolu

Ani ľudia vo vyššom veku nemusia trpieť nadváhou. Ktorých chybám sa treba vyhnúť, aby telo rýchlejšie spaľovalo energiu?

10.06.2023 00:00
Kalórie spočítané presne! Na chudnutie... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Vek spomaľuje jednotlivé procesy v ľudskom tele a následkom je zvyčajne aj nárast hmotnosti. Hoci je priberanie prirodzenou súčasťou spomínaného procesu, nejde o nemenný stav. V boji proti nadbytočným kilogramom vo vyššom veku sa môžeme vyhnúť udržiavaním látkovej premeny v dobrom stave. Viaceré diéty, spôsoby stravovania či hladovanie však vedie k pravému opaku.

Aké sú 4 najčastejšie chyby pri diétach, radí odborník
Video
Zdroj: TV Pravda

1. Pozor na experimenty

Prechod na výlučne rastlinnú stravu môže sľubovať úbytok kilogramov. Vynechávanie mäsa, vajíčok či mliečnych výrobkov však v niektorých prípadoch nesie so sebou viaceré výživové riziká. Živočíšne potraviny totiž obsahujú kvalitné bielkoviny, ktoré podporujú činnosť metabolizmu. Pri zmene jedálneho lístka napríklad na vegánsky spôsob stravovania zvyčajne dochádza aj k zmene pomeru prijímaných živín v prospech komplexných sacharidov na úkor proteínov. Obilniny, cestoviny, pečivo či ovocie obsahuje väčšie množstvo cukrov, ktoré je pri chudnutí potrebné vyvážiť aj konzumáciou bielkovín. Podľa výskumov strava s vysokým obsahom sacharidov v porovnaní s jedlom, ktoré je bohaté na bielkoviny spomaľuje metabolizmus a prispieva k nárastu hmotnosti.

2. Málo pohybu

Pohyb je kľúčom k úspechu v podobe chudnutia. Vo vyššom veku sa snažíme odľahčiť naše telo menej náročnými fyzickými aktivitami a vyhľadávame populárny strečing alebo jogu. V obidvoch prípadoch ide o výborný druh pohybu, ktorý posilňuje kosti, zlepšuje pohyblivosť a zmierňuje riziko pádov. V prípade, že si chceme udržať štíhlu líniu však spomínané druhy cvičenia nestačia. Do veľkej skladačky chudnutia je potrebné zahrnúť aj takzvaný silový tréning. Patrí sem posilňovanie tela pomocou závaží či vlastným telom, pričom výsledkom je jednoznačne posilnenie a rast svalovej hmoty, ktorá sa považuje za aktívnu telesnú hmotu. Svaly majú schopnosť spaľovať tuk aj po cvičení počas odpočinku. Zaujímavé je, že ženy strácajú po dosiahnutí tridsiateho roku života až 8 % čistého svalového tkaniva každých desať rokov. Spomínaná aktívna hmota sa nahrádza tukom a to je dôvodom priberania.

3. Zeleninové šaláty

Konzumáciou zeleninových šalátov namiesto plnohodnotného hlavného jedla sa možno blysneme pred známymi, ale určite tým nepotešíme naše telo. Spomínané šaláty síce obsahujú veľké množstvo vlákniny, vitamínov a minerálov, absentujú v nich však podstatné makro živiny. V zelenine budeme márne hľadať dostatočný zdroj bielkovín či tukov. V prípade, že budeme šetriť na proteínoch, ochabnú svaly a tým sa spomalí aj metabolizmus. Zdravé tuky sú takisto dôležité pri chudnutí. Ide najmä o omega-3 mastné kyseliny, ktoré zlepšujú stav srdca, ciev, mozgu a pomáhajú pri stabilizovaní váhy. Podľa niektorých odborníkov by každé hlavné jedlo malo mať minimálne 20 g bielkovín, čo je napríklad kúsok lososa, červeného mäsa alebo syra.

4. Chudnutie môže brzdiť aj spánok

Nočný odpočinok zvyknú ruinovať nenápadne zlozvyky. Jedným z nich je sledovanie zariadení s takzvaným modrým svetlom, najčastejšie ide o mobilné telefóny. Prečítať si recept na varenie či pečenie tesne pred spaním síce môže pôsobiť relaxačne, telo však počas spánku hovorí pravý opak. Modré svetlo negatívne ovplyvňuje hladinu melatonínu v tele. Ide o hormón kvalitného spánku, ktorý má na starosti cirkadiánny rytmus, to je rozdelenie dňa na čas bdenia a odpočinku. Zaujímavá štúdia ukázala, že nekvalitný spánok môže spomaliť náš metabolizmus až o 8 %.

debata chyba
Viac na túto tému: #dieťa #chudnutie #bielkoviny