Nevidieť ju, ani nebolí, ticho ničí telo, a spoznáte ju, až keď máte úraz

Riziku zlomeniny v dôsledku osteoporózy je vystavená každá tretia žena a každý šiesty muž vo veku nad 50 rokov. Počet ľudí trpiacich rednutím kostí, ako aj náklady na liečbu osteoporózy z roka na rok stúpajú. Aj preto sa považuje za epidémiu tretieho tisícročia.

02.06.2023 06:00
chrbtica, stavce, stavec, osteoporóza Foto:
Ilustračné foto.
debata

Osteoporóza je ochorenie, pri ktorom dochádza k poruchám látkovej výmeny kostného tkaniva. Problém je, že ju nie je vidieť a navyše ani nebolí. Ale len do chvíle, kým nedôjde k úrazu a zlomenine. Dovtedy celé roky potichu a pomaly kradne minerály z kostí.

Rednutím kostí sú ohrozené najmä ženy po menopauze, no nevyhýba sa ani mužom a ľuďom v strednom veku. „Osteoporóza má stúpajúci trend. Osteoporotické zlomeniny tvoria často výrazný podiel v traumatológii pohybového aparátu,“ skonštatoval ortopéd Jozef Vojtaššák.

Hlavným rizikovým faktorom vzniku osteoporózy je teda vek. Pokles hladiny estrogénov v menopauze tiež spôsobuje rednutie kostí. Vzniká postmenopauzálna osteoporóza. V jej dôsledku sa kosť môže stať takou krehkou, že sa zlomí aj bez zjavnej príčiny.

Okrem veku a menopauzy sú tu aj iné príčiny. „Pri sekundárnej osteoporóze hovoríme o osteoporóze zapríčinenej napríklad ochorením štítnej žľazy, gastrointesti­nálnymi ochoreniami a nádorovými ochoreniami. Môže ju spôsobiť aj predĺžená sadrová fixácia končatín či dlhodobé užívanie kortikoidov a liekov na riedenie krvi,“ spresnil doktor Vojtaššák.

kostra, osteoporóza, fyzioterapeut, kosti Čítajte viac Nevidieť ju, ani nebolí. Napriek tomu kradne minerály z tela, láme kosti a trpí ňou každá tretia žena a každý šiesty muž

Okrem zvýšeného rizika zlomeniny kosti, ochorenie výrazne znižuje kvalitu života pacienta. Človek s osteoporotickou zlomeninou často nie je schopný postarať sa sám o seba. Dobrou správou je, že liečba sa z roka na rok zdokonaľuje. „Hlavným cieľom liečby osteoporózy je zastavanie úbytku a poklesu kvality kostí, prípadne obnova kostného tkaniva. Pri liečbe používame širšie spektrum medikácií – od tabletkovej cez injekčné formy až po infúznu liečbu. Každá účinná látka má svoje indikácie a vedľajšie účinky, preto je výber vhodného lieku individuálny. Základná liečba pri každej zmene kvality kostí, nevynímajúc osteopéniu alebo osteoporózu, je vápnik a vitamín D,“ spresnil ortopéd.

Zdrojom vápnika sú okrem mliečnych výrobkov aj orechy alebo mak. Vitamín D sa tvorí v koži pôsobením slnečného žiarenia. Ďalšia možnosť jeho príjmu sú ryby, mlieko, vaječný žĺtok. „Vitamín D potrebujeme na adekvátne vstrebávanie a využitie kalcia v našom tele. Vitamín D na jednej strane obmedzuje stratu kalcia obličkami, na druhej strane zvyšuje vstrebávanie fosforu v čreve. Kalcium a fosfor sú potrebné pre kostnú architektúru,“ vysvetlil doktor Vojtaššák.

Dôležitou súčasťou prevencie je aj pohyb. Pacienti s osteoporózou by sa mohli zaujímať aj o takzvané „cviky podľa Ďurišovej“ – ide o zostavu cvikov, pri ktorej sa postupne uvoľňujú, naťahujú a správne posilňujú všetky dôležité svaly. Pod dohľadom fyzioterapeuta sa dá chodiť aj do takzvanej školy chrbta, kde sa človek naučí, ako správne vstať z postele, sedieť, ležať, nosiť tašky, dvíhať ťažšie bremená a podobne, a to s ohľadom na minimalizáciu rizika zlomeného stavca.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravý životný štýl #osteoporóza #zlomeniny