Vo vyššom veku môže ísť skutočne o heroický výkon. Hypertenzia, vysoký krvný tlak, prichádza nenápadne, bez zjavných príznakov. Aj preto sa jej hovorí tichý zabijak. Vysoký krvný tlak je nebezpečný pre každú vekovú kategóriu. Viac však pre tých ľudí, ktorí majú slabšie srdce alebo sa dožili viac ako šesť desaťročí.
Hypertenzia spravidla vedie k ochoreniam koronárnych artérií, ktoré sú častou príčinou predčasných úmrtí. Niektoré výskumy, ktoré sa zatiaľ realizovali na zvieratách, poukazujú na pozitívne účinky tohto druhu zeleniny na ľudské zdravie. Extrakt zo zeleru dokázal znížiť krvný tlak u zvierat v porovnaní s tými, ktoré dostávali placebo. Odborníci predpokladajú, že pomáha cievam pri lepšej cirkulácii krvi. Zároveň umožňuje minerálom vápniku a draslíku rýchlejšie sa dostať do buniek.
Prevencia mŕtvice a infarktu
Podobne ako vysoký krvný tlak, aj zvýšený cholesterol môže prispieť k srdcovým chorobám. Cholesterol má dve formy. Jeden z nich je škodlivý a ukladá sa na stenách ciev, postupne ich upcháva. Ľudia s vysokým cholesterolom sú náchylnejší na srdcový infarkt a mozgovú mŕtvicu. Zeler dokáže sčasti blokovať ukladanie spomínanej tukovej látky na cievach. Vďačí tomu za látku zvanú butylftalid, ktorá pri pravidelnom príjme upravuje hodnoty zlého cholesterolu smerom k norme.
Pečeň si ho pochvaľuje
Zaujímavé sú účinky zeleru na fungovanie pečene. Ide o telesný orgán, ktorý zjednodušene povedané filtruje krv od škodlivých látok. Hoci sa pečeň dokáže regenerovať, zvýšený príjem rôznych druhov liekov, a to najmä u starších ľudí môže poškodiť zdravie tohto orgánu. Štúdia z Katedry výživy a potravinárstva na Helwanskej univerzite v Egypte zistila, že u zvierat, ktoré pravidelne kŕmili zelerom sa hromadilo menej tuku v pečeni a celkovo klesla aj hladina lipidov (tukov) v krvi. Zeler môže urýchliť obnovu pečene a môže zabrániť vzniku vážnejších ochorení.
Strašiak zápal a ako na neho?
Seniori sa často, a oprávnene, sťažujú na rôzne chronické ochorenia. Príčinou je zápal, ktorý je spoločným menovateľom pre artritídu, srdcové choroby i rakovinu. Rovnako spôsobuje ťažkosti kĺbom a pohybovej sústave ako celku. Pravidelná konzumácia zeleru dokáže prispieť k zníženiu zápalu v organizme. Obsahuje totiž celý rad antioxidačných látok, ktoré vynikajú protizápalovými vlastnosťami. Semená zeleru môžu dokonca znížiť riziko vzniku Alzheimerovej choroby, ktorá je strašiakom mnohých ľudí, nielen vo vyššom veku.
Hmotnosť pod kontrolou
Dobrou správou je, že spomínaný druh zeleniny je skvelým partnerom štíhlej línie. Niektorí seniori, ktorí majú zníženú pohyblivosť napríklad z dôvodu choroby si dokážu pravidelnou konzumáciou zeleru udržať váhu na stabilnej úrovni. Zeler totiž obsahuje vysoké množstvo vlákniny, ktorá pomáha potláčať pocit hladu. Cítime sa vďaka nej zasýtení dlhšiu dobu a nemáme chuť na sladkosti či maškrtenie. Zaujímavé výsledky pri chudnutí vieme dosiahnuť aj konzumáciou stonky zeleru, ktorá má veľké množstvo vody a minimálne množstvo kalórií.