Popredná slovenská odborníčka na bylinky Miriam Latečková vysvetľuje význam mnohých bylín pre naše zdravie a pozitívnou správou je, že majú skutočne blahodarné účinky.
Začneme netradične, k bylinkám vás priviedol osud, ochorenie v rodine. Aký je váš príbeh a ako sa zmenil váš postoj k životu i k zaujímaniu sa o byliny?
Úprimne, o bylinky som sa nijak zvlášť nezaujímala, kým som nebola donútená. Nebola to teda láska od detstva ani ma k tomu doma nikto neviedol. S ochorením mojej dcéry sa však pohľad na zdravie a možnosti liečby výrazne zmenil. Pri jej chronických, opakujúcich sa chorobách som začala hľadať aj alternatívne cesty liečby a narazila som ako prvé na bylinky.
Čítajte viac Čistí krv, znižuje cholesterol, tlak, ale aj riziko mŕtvice a infarktu, chváli si ho pečeň. No vraj láska na prvý pohľad a chuť to nie jeA už som ich neopustila, začala som ich študovať. Najskôr ako úplný laik, neskôr aj odborne. Aplikovala som ich na sebe, mojej rodine, začala som vyrábať pre vlastnú potrebu domáce bylinné preparáty a láska k bylinkám len narastala. Najmä keď som videla ich účinky a zlepšovanie zdravotného stavu. To bol pre mňa významný míľnik na ceste k alternatívnej liečbe, kde k bylinkám neskôr pribudli aj iné smery.
Prečo sú rastliny, byliny podľa vás najlepším spôsobom prevencie a liečby chorôb a v čom majú navrch nad syntetickými liekmi?
Pri ich správnom výbere, kombinácii a dávkovaní je to spôsob liečby bez vedľajších účinkov. Navyše bylinná liečba je skutočne lacná a každému z nás dostupná. V bylinkách máme široký výber na všetky bežné choroby a nemusíme siahať ani po drahších amazonských bylinkách, stačia nám tie naše tradičné, z našej lokality, z miesta, kde žijeme.
Sú teda dostupné, v sušenej verzii aj mimo sezóny počas celého roka. Môžeme ich používať pri prevencii, súbežne pri liečbe klasickou západnou medicínou aj pri dlhodobých chronických či akútnych ochoreniach.
Ktoré bylinky sú špecificky určené na boj proti infekciám a vírusom na jeseň a v zime?
Na jeseň by nemala chýbať v našej domácej lekárničke napríklad echinacea. Jeseň je zároveň obdobím, kedy sa spracováva jej koreň. Podporuje imunitu a obranyschopnosť, dokáže nás podržať v období striedajúcich sa vonkajších teplôt a bláznivého počasia.
Tiež je fajn siahnuť v tomto období a s blížiacou sa zimou po plodoch arónie, šípok či rakytníka. Všetky sú bohaté na vitamín C a ten v tomto období, kedy jeme menej ovocia a zeleniny o to viac potrebujeme. Jeseň je tiež často spojená s dýchacími problémami, chrípkou, zahlienením, boľavým hrdlom a tečením z nosa. Nič nepokazíme slezom, fialkou, podbeľom, prvosienkou.
Na ktoré jednotlivé telesné orgány účinkujú tieto bylinky a ako ich správne pripraviť, napríklad vo forme čaju?
Ak sme čajový typ, tak čajíčkarom odporúčam skúšať a zavádzať do prevencie a liečby spôsob prípravy čaju maceráciou za studena. Pripravuje sa veľmi jednoducho a to tak, že danú bylinu alebo zmes nezalejeme horúcou vodou ale studenou a necháme bylinky cca 10–12 hodín macerovať týmto spôsobom. Po niekoľkohodinovej macerácii potom bylinky iba precedíme a prihrievame na príjemnú teplotu tela a počas dňa popíjame. Chuť takto pripraveného čaju je neporovnateľná s horúcou verziou. Navyše sme šetrnejší aj k bylinkám, prípadne k vitamínu C, ktorý obsahujú. Až nevyhnutnosť je to pri robení čajíku práve zo šípok. Aby sme z nich vyťažili to, prečo si takýto čajík robíme.
Prečo je dôležitá správna príprava čaju a čo sa môže stať, ak nedodržíme odporúčaný postup?
Správna príprava čaju je najmä krásny rituál, ktorý nám umožňuje na chvíľočku spomaliť. Často počúvam: “Nemám čas na prípravu sypaného čaju“. Naša bylinková čajová liečba však začína už samotnou prípravou, uvedomovaním si toho čo robím, privoňaním k bylinkám v momente, keď si ich vkladám do šálky. Dostatkom trpezlivosti ktorú venujem bylinkám na ich maceráciu. No a samotné pitie času je meditácia, pri ktorej nasajem vôňu vylúhovaného čaju, s vďakou a vierou usrknem prvý dúšok a nechám bylinky pracovať v môj prospech.
Úprimne verím tomu, že ak túto fázu vynechám a pitie bylinkového čaju bude pre mňa len mechanická záležitosť, očakávaný účinok sa zmenší. No a doslova uškodiť nám môže, samozrejme, aj nevhodný výber bylín, ich kombinácia alebo prehnané množstvá. Môže to so sebou priniesť celý rad nepríjemností ako žalúdočné problémy, točenie hlavy, črevné problémy a podobne.
Čítajte viac Zabraňuje problémom so srdcom a tlakom, spomaľuje starnutie, zlepšuje pohyblivosť. A je to lacná záležitosťS jeseňou sa spája aj splín, mierne depresie, sezónne afektívne poruchy. Ktoré byliny pomáhajú zlepšovať celkový stav energie v tele, zlepšovať náladu? A ktoré môžu pomôcť pri zvýšenom strese, napätí či nespavosti?
V bylinnej ríši máme dostatok bylín so sedatívnym účinkom. Samozrejme je nevyhnutné rozlišovať, či ide naozaj iba o zlú náladu spôsobenú ústupom slniečka, skracujúcimi sa dňami a poklesom našej fyzickej aktivity vonku, alebo ide už vážnejší stav, kedy by sme mali navštíviť odborníka. Dovtedy však môžeme siahnuť napríklad po medovke, levanduli, ľubovníku, či valeriáne, ktorá nám upokojuje aj nervový systém a pomáha pri problémoch so spánkom. Pomôcť nám môžu tiež citrusové esenciálne oleje, v ktorých je ukryté slnko a prirodzene nás povzbudzujú a pozitívne vplývajú na našu náladu.
Aké všetky produkty sa dajú vyrobiť z bylín a na čo sú určené?
Z bylín sa dá vyrobiť taká široká škála produktov, akú si len viete predstaviť. Ľudia obyčajne využívajú čajíky len na spracovanie do bylinných zmesí, ich využitie je však oveľa širšie a je škoda nesiahnuť aj po iných formách. V kuchyni môžeme bylinky spracovať do bylinkových olejov, octov, limonád, solí. Môžeme z nich vyrábať bylinkové pesto do varenia, nátierky a jedlé kvety bylín používať na zdobenie sladkých aj slaných pokrmov. V kúpeľni a kozmetike môžeme z bylín vyrábať pleťové oleje a krémy, balzamy na pery, kúpeľovú soľ, pleťové vody a mnoho iných vecí. V lekárničke by zase nemali chýbať základné bylinkové tinktúry, mastičky a sirupy na liečbu základných domácich boliestok.
Prečo by sa podľa vás mal zberu a užívaniu bylín venovať niekto kto v tom sa vyzná, a je riziko zbierať, sušiť a skladovať byliny, o ktorých účinkoch nemáme dostatočné vedomosti?
S bylinkami je to skoro ako s hubami. Tiež máme medzi nimi doslova jedovaté kúsky alebo bylinky s vysokým obsahom látok, ktoré pri nesprávnej manipulácii alebo dávkovaní môžu naozaj uškodiť. Fytoterapia je veda, ktorá sa študuje. To však neznamená, že nemôžem začať aj ako laik zbierať a sušiť aspoň základné všeobecne známe bylinky, ktoré nám rastú pod nohami. U fytoterapeuta by som si dala poradiť skôr v prípade, ak už potrebujem namiešať bylinnú zmes na konkrétny zdravotný problém. A ako bylinkár začiatočník by som rozhodne neradila druhým ľuďom pri užívaní a výbere bylín. Všetky majú aj kontraindikácie, ktoré sa bijú s niektorými liekmi, vysokým krvným tlakom, pôsobia na zrážanlivosť krvi a podobne. Dobrá správa ale je, že fytoterapia nie je atómová veda a jej základy si dokáže osvojiť každý, kto má chuť. O bylinkách existuje veľa informácií a niektoré z nich si v prípade záujmu môžete prečítať aj na mojom webe www.miriamlateckova.sk.
Rastlinná pomoc: Odborníčka na bylinky Miriam Latečková odporúča na jeseň a v zime používať šípky, rakytník, echinaceu a nič podľa nej nepokazíme používaním fialky, podbeľu a prvosienky. Pomôžu pri boľavom hrdle, dýchacích ťažkostiach či kašľu.