Fio bankaFio banka

Rýchle, jednoduché a zdravé. 10 netradičných receptov vhodných pre cukrovkárov

Hľadáte chutné a zdravé recepty, ktoré sú vhodné pre cukrovkárov? Tu je desať jedál, ktoré sú nielen ľahké na prípravu, ale aj prispievajú k stabilnej hladine cukru v krvi. Tieto recepty obsahujú ingrediencie s nízkym glykemickým indexom, bohaté na vlákninu a zdravé tuky, čím podporujú celkové zdravie a vitalitu. Od grilovaného lososa s brokolicou a quinoou až po mandľovo-ovsené sušienky, každý recept je starostlivo navrhnutý tak, aby poskytol vyváženú stravu a potešenie z jedla.

22.05.2024 06:00
uzi Foto:
Ilustračná fotka.
debata

1. Grilovaný losos s brokolicou a quinoou

Ingrediencie:

  • 2 filety lososa
  • 1 hlavička brokolice nakrájaná na ružičky
  • 1 šálka quinoy
  • 2 lyžice olivového oleja
  • soľ a čierne korenie podľa chuti
  • citrónové plátky na ozdobu

Postup:

  • Predhrejte gril na stredne vysokú teplotu.
  • Lososa potrite olivovým olejom a dochuťte soľou a korením.
  • Grilujte lososa približne 5–7 minút na každej strane.
  • Medzitým uvarte quinou.
  • Brokolicu naparte na pare, nesmie byť mäkká, musí zostať chrumkavá.
  • Podávajte lososa s quinoou a brokolicou, ozdobené plátkami citróna.

Prečo je tento recept vhodný:

Losos je bohatý na omega-3 mastné kyseliny, ktoré pomáhajú znižovať zápal a zlepšovať citlivosť na inzulín. Quinoa je celozrnná potravina s nízkym glykemickým indexom, čo pomáha udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi. Brokolica je nízkokalorická a bohatá na vlákninu, čo prispieva k lepšej kontrole cukru v krvi.

Čo chutí Slovákom? Cibuľa či ustrice - národné či cudzie
Video
Zdroj: TV Pravda

2. Cuketové špagety s paradajkovou omáčkou

Ingrediencie:

  • 2 veľké cukety
  • 2 šálky paradajkovej omáčky (bez pridaného cukru)
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 nasekaný strúčik cesnaku
  • soľ a čierne korenie podľa chuti
  • parmezán na posypanie (voliteľné)

Postup:

  • Cukety nakrájajte na špagety pomocou špirálového krájača.
  • V panvici rozohrejte olivový olej a pridajte nasekaný cesnak. Opekajte, kým cesnak nezačne voňať.
  • Pridajte cuketové špagety a opekajte ich 2–3 minúty, kým nezmäknú.
  • Pridajte paradajkovú omáčku a miešajte, kým sa všetko dobre premieša a zohreje.
  • Dochucujte soľou a korením podľa chuti. Podávajte posypané parmezánom, ak si želáte aj syr.

Prečo je tento recept vhodný:

Cuketa má nízky glykemický index a je bohatá na vlákninu, čo pomáha regulovať hladinu cukru v krvi. Paradajková omáčka bez pridaného cukru je skvelým zdrojom vitamínov a antioxidantov bez nežiaduceho vplyvu na hladinu cukru.

3. Kuracie prsia s avokádovým šalátom

Ingrediencie:

  • 2 kuracie prsia
  • 1 avokádo nakrájané na kocky
  • 1 šálka cherry paradajok prekrojených na polovice
  • 1/2 červenej cibule nakrájanej na tenké plátky
  • 1 šálka špenátu
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • soľ a čierne korenie podľa chuti

Postup:

  • Kuracie prsia ochuťte soľou a korením. Opečte na panvici s olivovým olejom na strednej teplote, kým nie sú dôkladne prepečené (asi 6–7 minút z každej strany).
  • V miske zmiešajte avokádo, cherry paradajky, červenú cibuľu a špenát.
  • Zmiešajte olivový olej a citrónovú šťavu a polejte šalát. Dochuťte soľou a korením.
  • Kuracinu podávajte spolu so šalátom.

Prečo je tento recept vhodný:

Kuracie prsia sú nízkotučné a bohaté na bielkoviny, čo pomáha udržiavať stabilnú hladinu cukru. Avokádo poskytuje zdravé tuky, ktoré podporujú zdravé srdce a zlepšujú citlivosť na inzulín. Špenát a paradajky sú bohaté na vlákninu a antioxidanty.

4. Pečená treska so špargľou a s mandľami

Ingrediencie:

  • 2 filety tresky
  • 1 zväzok špargle
  • 2 lyžice mandľových plátkov
  • 2 lyžice olivového oleja
  • soľ a čierne korenie podľa chuti
  • citrón na ozdobu

Postup:

  • Predhrejte rúru na 180 °C.
  • Filety tresky potrite olivovým olejom a dochuťte soľou a korením.
  • Položte tresku na plech vyložený papierom na pečenie a pečte 15–20 minút.
  • Medzitým na panvici opekajte očistenú špargľu s trochou olivového oleja, kým nezmäkne.
  • Posypte špargľu mandľovými plátkami a opekajte ešte 1–2 minúty.
  • Podávajte tresku so špargľou, ozdobené citrónom.

Prečo je tento recept vhodný:

Treska je nízkotučná ryba bohatá na bielkoviny a omega-3 mastné kyseliny, ktoré podporujú zdravie srdca a reguláciu cukru v krvi. Špargľa je nízkokalorická zelenina plná vitamínov a vlákniny, čo pomáha udržiavať stabilnú hladinu cukru.

bryndza, nátierka, výživa, slovenské špeciality Čítajte viac Znižuje krvný tlak aj cholesterol, upraví trávenie, chráni pred rakovinou hrubého čreva a skvele nahradí prípravky z lekárne

5. Zeleninová polievka s cícerom

Ingrediencie:

  • 1 šálka cíceru (z konzervy alebo uvarený)
  • 2 mrkvy nakrájané na kocky
  • 2 zelerové stopky nakrájané na kocky
  • 1 cibuľa nakrájaná na kocky
  • 2 nasekané strúčiky cesnaku
  • 1 šálka nakrájaných paradajok (bez pridaného cukru)
  • 4 šálky zeleninového vývaru (nízky obsah sodíka)
  • 2 lyžice olivového oleja
  • soľ a čierne korenie podľa chuti

Postup:

  • V hrnci rozohrejte olivový olej a opečte cibuľu a cesnak.
  • Pridajte mrkvu a zeler a opekajte ďalších 5 minút.
  • Pridajte paradajky a cícer a miešajte.
  • Prilejte zeleninový vývar a priveďte do varu. Potom znížte teplotu a varte asi 20 minút.
  • Dochucujte soľou a korením podľa chuti.

Prečo je tento recept vhodný:

Cícer je bohatý na bielkoviny a vlákninu, ktoré pomáhajú regulovať hladinu cukru v krvi. Zelenina ako mrkva, zeler a paradajky dodávajú vitamíny a minerály bez zbytočných kalórií a cukrov.

6. Tofu s brokolicou a paprikou

Ingrediencie:

  • 200 g tofu nakrájaného na kocky
  • 1 hlavička brokolice nakrájaná na ružičky
  • 1 červená paprika nakrájaná na prúžky
  • 1 zelená paprika nakrájaná na prúžky
  • 2 lyžice sójovej omáčky (s nízkym obsahom soli)
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 nasekaný strúčik cesnaku
  • 1 lyžička nastrúhaného zázvoru

Postup:

  • V panvici rozohrejte olivový olej a pridajte cesnak a zázvor. Opekajte, kým nezačnú voňať.
  • Pridajte tofu a opekajte, kým nezíska zlatistú farbu.
  • Pridajte brokolicu a papriky a opekajte ďalších 5–7 minút, kým zelenina nezmäkne.
  • Pridajte sójovú omáčku a miešajte, až sa všetko dobre premieša a zohreje.
  • Podávajte teplé.

Prečo je tento recept vhodný:

Tofu je nízkokalorický zdroj bielkovín s nízkym glykemickým indexom, čo pomáha udržiavať stabilnú hladinu cukru. Brokolica a paprika sú bohaté na vlákninu, vitamíny a minerály, čo prispieva k celkovému zdraviu.

7. Ovsená kaša s bobuľovým ovocím

Ingrediencie:

  • 1 šálka ovsených vločiek
  • 2 šálky vody alebo mandľového mlieka
  • 1 šálka zmiešaného bobuľového ovocia (maliny, čučoriedky, jahody)
  • 1 lyžička škorice
  • 1 lyžička vanilkového extraktu

Postup:

  • V hrnci priveďte vodu alebo mandľové mlieko do varu.
  • Pridajte ovsené vločky a znížte teplotu. Varte, kým kaša nie je hustá (asi 5–7 minút).
  • Pridajte škoricu a vanilkový extrakt a dobre premiešajte.
  • Podávajte kašu s bobuľovým ovocím navrchu.

Prečo je tento recept vhodný:

Ovsené vločky majú nízky glykemický index a sú bohaté na rozpustnú vlákninu, čo pomáha regulovať hladinu cukru v krvi. Bobuľové ovocie je plné antioxidantov a vlákniny, čo prispieva k zdraviu srdca a lepšej kontrole cukru.

8. Šalát z fazule a avokáda

Ingrediencie:

  • 1 šálka čiernej fazule (z konzervy alebo uvarená)
  • 1 avokádo nakrájané na kocky
  • 1 červená paprika nakrájaná na kocky
  • 1/2 červenej cibule nakrájanej na tenké plátky
  • 1 šálka rukoly
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžica limetkovej šťavy
  • soľ a čierne korenie podľa chuti

Postup:

  • V miske zmiešajte čiernu fazuľu, avokádo, červenú papriku, červenú cibuľu a rukolu.
  • Zmiešajte olivový olej a limetkovú šťavu a polejte tým šalát. Dochucujte soľou a korením.
  • Dobre premiešajte a podávajte.

Prečo je tento recept vhodný:

Čierna fazuľa je bohatá na bielkoviny a vlákninu, čo pomáha stabilizovať hladinu cukru. Avokádo dodáva zdravé tuky a vlákninu, ktorá prispieva k lepšiemu metabolizmu cukrov. Rukola a červená paprika pridávajú vitamíny a antioxidanty.

9. Cuketové placky

Ingrediencie:

  • 2 stredné nastrúhané cukety
  • 1 vajce
  • 1/4 šálky celozrnnej múky
  • 1 nasekaný strúčik cesnaku
  • 2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate
  • soľ a čierne korenie podľa chuti
  • olivový olej na smaženie

Postup:

  • Nastrúhanú cuketu osoľte a nechajte stáť 10 minút, potom z nej vytlačte prebytočnú vodu.
  • V miske zmiešajte cuketu, vajce, múku, cesnak a petržlenovú vňať. Dochucujte soľou a korením.
  • Na panvici rozohrejte olivový olej a smažte placky z oboch strán, kým nie sú zlatisté.
  • Podávajte teplé.

Prečo je tento recept vhodný:

Cuketa má nízky glykemický index a je bohatá na vlákninu, čo pomáha regulovať hladinu cukru. Použitie celozrnnej múky pridáva ďalšiu vlákninu a znižuje rýchly nárast hladiny cukru po jedle.

10. Mandľovo-ovsené sušienky

Ingrediencie:

  • 1 šálka ovsených vločiek
  • 1/2 šálky mandľovej múky
  • 1/4 šálky nasekaných mandlí
  • 1 lyžička škorice
  • 1/4 šálky kokosového oleja
  • 2 lyžice medu (alebo stévia pre nižší obsah cukru)
  • 1 vajce
  • 1 lyžička vanilkového extraktu

Postup:

  • Predhrejte rúru na 180 °C a vyložte plech papierom na pečenie.
  • V miske zmiešajte ovsené vločky, mandľovú múku, nasekané mandle a škoricu.
  • V inej miske rozmiešajte kokosový olej, med (alebo stéviu), vajce a vanilkový extrakt.
  • Spojte suché a mokré ingrediencie a dobre premiešajte.
  • Vytvarujte malé placky a ukladajte ich na plech.
  • Pečte 12–15 minút, kým sušienky nie sú zlatisté.

Prečo je tento recept vhodný:

Ovsené vločky a mandľová múka majú nízky glykemický index a sú bohaté na vlákninu, čo pomáha udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi. Mandle poskytujú zdravé tuky a bielkoviny, ktoré podporujú pocit sýtosti.

Facebook X.com debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #recepty #cukrovka