1. Grilovaný losos s brokolicou a quinoou
Ingrediencie:
- 2 filety lososa
- 1 hlavička brokolice nakrájaná na ružičky
- 1 šálka quinoy
- 2 lyžice olivového oleja
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- citrónové plátky na ozdobu
Postup:
- Predhrejte gril na stredne vysokú teplotu.
- Lososa potrite olivovým olejom a dochuťte soľou a korením.
- Grilujte lososa približne 5–7 minút na každej strane.
- Medzitým uvarte quinou.
- Brokolicu naparte na pare, nesmie byť mäkká, musí zostať chrumkavá.
- Podávajte lososa s quinoou a brokolicou, ozdobené plátkami citróna.
Prečo je tento recept vhodný:
Losos je bohatý na omega-3 mastné kyseliny, ktoré pomáhajú znižovať zápal a zlepšovať citlivosť na inzulín. Quinoa je celozrnná potravina s nízkym glykemickým indexom, čo pomáha udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi. Brokolica je nízkokalorická a bohatá na vlákninu, čo prispieva k lepšej kontrole cukru v krvi.
2. Cuketové špagety s paradajkovou omáčkou
Ingrediencie:
- 2 veľké cukety
- 2 šálky paradajkovej omáčky (bez pridaného cukru)
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 nasekaný strúčik cesnaku
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- parmezán na posypanie (voliteľné)
Postup:
- Cukety nakrájajte na špagety pomocou špirálového krájača.
- V panvici rozohrejte olivový olej a pridajte nasekaný cesnak. Opekajte, kým cesnak nezačne voňať.
- Pridajte cuketové špagety a opekajte ich 2–3 minúty, kým nezmäknú.
- Pridajte paradajkovú omáčku a miešajte, kým sa všetko dobre premieša a zohreje.
- Dochucujte soľou a korením podľa chuti. Podávajte posypané parmezánom, ak si želáte aj syr.
Prečo je tento recept vhodný:
Cuketa má nízky glykemický index a je bohatá na vlákninu, čo pomáha regulovať hladinu cukru v krvi. Paradajková omáčka bez pridaného cukru je skvelým zdrojom vitamínov a antioxidantov bez nežiaduceho vplyvu na hladinu cukru.
3. Kuracie prsia s avokádovým šalátom
Ingrediencie:
- 2 kuracie prsia
- 1 avokádo nakrájané na kocky
- 1 šálka cherry paradajok prekrojených na polovice
- 1/2 červenej cibule nakrájanej na tenké plátky
- 1 šálka špenátu
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- soľ a čierne korenie podľa chuti
Postup:
- Kuracie prsia ochuťte soľou a korením. Opečte na panvici s olivovým olejom na strednej teplote, kým nie sú dôkladne prepečené (asi 6–7 minút z každej strany).
- V miske zmiešajte avokádo, cherry paradajky, červenú cibuľu a špenát.
- Zmiešajte olivový olej a citrónovú šťavu a polejte šalát. Dochuťte soľou a korením.
- Kuracinu podávajte spolu so šalátom.
Prečo je tento recept vhodný:
Kuracie prsia sú nízkotučné a bohaté na bielkoviny, čo pomáha udržiavať stabilnú hladinu cukru. Avokádo poskytuje zdravé tuky, ktoré podporujú zdravé srdce a zlepšujú citlivosť na inzulín. Špenát a paradajky sú bohaté na vlákninu a antioxidanty.
4. Pečená treska so špargľou a s mandľami
Ingrediencie:
- 2 filety tresky
- 1 zväzok špargle
- 2 lyžice mandľových plátkov
- 2 lyžice olivového oleja
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- citrón na ozdobu
Postup:
- Predhrejte rúru na 180 °C.
- Filety tresky potrite olivovým olejom a dochuťte soľou a korením.
- Položte tresku na plech vyložený papierom na pečenie a pečte 15–20 minút.
- Medzitým na panvici opekajte očistenú špargľu s trochou olivového oleja, kým nezmäkne.
- Posypte špargľu mandľovými plátkami a opekajte ešte 1–2 minúty.
- Podávajte tresku so špargľou, ozdobené citrónom.
Prečo je tento recept vhodný:
Treska je nízkotučná ryba bohatá na bielkoviny a omega-3 mastné kyseliny, ktoré podporujú zdravie srdca a reguláciu cukru v krvi. Špargľa je nízkokalorická zelenina plná vitamínov a vlákniny, čo pomáha udržiavať stabilnú hladinu cukru.
Čítajte viac Znižuje krvný tlak aj cholesterol, upraví trávenie, chráni pred rakovinou hrubého čreva a skvele nahradí prípravky z lekárne5. Zeleninová polievka s cícerom
Ingrediencie:
- 1 šálka cíceru (z konzervy alebo uvarený)
- 2 mrkvy nakrájané na kocky
- 2 zelerové stopky nakrájané na kocky
- 1 cibuľa nakrájaná na kocky
- 2 nasekané strúčiky cesnaku
- 1 šálka nakrájaných paradajok (bez pridaného cukru)
- 4 šálky zeleninového vývaru (nízky obsah sodíka)
- 2 lyžice olivového oleja
- soľ a čierne korenie podľa chuti
Postup:
- V hrnci rozohrejte olivový olej a opečte cibuľu a cesnak.
- Pridajte mrkvu a zeler a opekajte ďalších 5 minút.
- Pridajte paradajky a cícer a miešajte.
- Prilejte zeleninový vývar a priveďte do varu. Potom znížte teplotu a varte asi 20 minút.
- Dochucujte soľou a korením podľa chuti.
Prečo je tento recept vhodný:
Cícer je bohatý na bielkoviny a vlákninu, ktoré pomáhajú regulovať hladinu cukru v krvi. Zelenina ako mrkva, zeler a paradajky dodávajú vitamíny a minerály bez zbytočných kalórií a cukrov.
6. Tofu s brokolicou a paprikou
Ingrediencie:
- 200 g tofu nakrájaného na kocky
- 1 hlavička brokolice nakrájaná na ružičky
- 1 červená paprika nakrájaná na prúžky
- 1 zelená paprika nakrájaná na prúžky
- 2 lyžice sójovej omáčky (s nízkym obsahom soli)
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 nasekaný strúčik cesnaku
- 1 lyžička nastrúhaného zázvoru
Postup:
- V panvici rozohrejte olivový olej a pridajte cesnak a zázvor. Opekajte, kým nezačnú voňať.
- Pridajte tofu a opekajte, kým nezíska zlatistú farbu.
- Pridajte brokolicu a papriky a opekajte ďalších 5–7 minút, kým zelenina nezmäkne.
- Pridajte sójovú omáčku a miešajte, až sa všetko dobre premieša a zohreje.
- Podávajte teplé.
Prečo je tento recept vhodný:
Tofu je nízkokalorický zdroj bielkovín s nízkym glykemickým indexom, čo pomáha udržiavať stabilnú hladinu cukru. Brokolica a paprika sú bohaté na vlákninu, vitamíny a minerály, čo prispieva k celkovému zdraviu.
7. Ovsená kaša s bobuľovým ovocím
Ingrediencie:
- 1 šálka ovsených vločiek
- 2 šálky vody alebo mandľového mlieka
- 1 šálka zmiešaného bobuľového ovocia (maliny, čučoriedky, jahody)
- 1 lyžička škorice
- 1 lyžička vanilkového extraktu
Postup:
- V hrnci priveďte vodu alebo mandľové mlieko do varu.
- Pridajte ovsené vločky a znížte teplotu. Varte, kým kaša nie je hustá (asi 5–7 minút).
- Pridajte škoricu a vanilkový extrakt a dobre premiešajte.
- Podávajte kašu s bobuľovým ovocím navrchu.
Prečo je tento recept vhodný:
Ovsené vločky majú nízky glykemický index a sú bohaté na rozpustnú vlákninu, čo pomáha regulovať hladinu cukru v krvi. Bobuľové ovocie je plné antioxidantov a vlákniny, čo prispieva k zdraviu srdca a lepšej kontrole cukru.
8. Šalát z fazule a avokáda
Ingrediencie:
- 1 šálka čiernej fazule (z konzervy alebo uvarená)
- 1 avokádo nakrájané na kocky
- 1 červená paprika nakrájaná na kocky
- 1/2 červenej cibule nakrájanej na tenké plátky
- 1 šálka rukoly
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžica limetkovej šťavy
- soľ a čierne korenie podľa chuti
Postup:
- V miske zmiešajte čiernu fazuľu, avokádo, červenú papriku, červenú cibuľu a rukolu.
- Zmiešajte olivový olej a limetkovú šťavu a polejte tým šalát. Dochucujte soľou a korením.
- Dobre premiešajte a podávajte.
Prečo je tento recept vhodný:
Čierna fazuľa je bohatá na bielkoviny a vlákninu, čo pomáha stabilizovať hladinu cukru. Avokádo dodáva zdravé tuky a vlákninu, ktorá prispieva k lepšiemu metabolizmu cukrov. Rukola a červená paprika pridávajú vitamíny a antioxidanty.
9. Cuketové placky
Ingrediencie:
- 2 stredné nastrúhané cukety
- 1 vajce
- 1/4 šálky celozrnnej múky
- 1 nasekaný strúčik cesnaku
- 2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- olivový olej na smaženie
Postup:
- Nastrúhanú cuketu osoľte a nechajte stáť 10 minút, potom z nej vytlačte prebytočnú vodu.
- V miske zmiešajte cuketu, vajce, múku, cesnak a petržlenovú vňať. Dochucujte soľou a korením.
- Na panvici rozohrejte olivový olej a smažte placky z oboch strán, kým nie sú zlatisté.
- Podávajte teplé.
Prečo je tento recept vhodný:
Cuketa má nízky glykemický index a je bohatá na vlákninu, čo pomáha regulovať hladinu cukru. Použitie celozrnnej múky pridáva ďalšiu vlákninu a znižuje rýchly nárast hladiny cukru po jedle.
10. Mandľovo-ovsené sušienky
Ingrediencie:
- 1 šálka ovsených vločiek
- 1/2 šálky mandľovej múky
- 1/4 šálky nasekaných mandlí
- 1 lyžička škorice
- 1/4 šálky kokosového oleja
- 2 lyžice medu (alebo stévia pre nižší obsah cukru)
- 1 vajce
- 1 lyžička vanilkového extraktu
Postup:
- Predhrejte rúru na 180 °C a vyložte plech papierom na pečenie.
- V miske zmiešajte ovsené vločky, mandľovú múku, nasekané mandle a škoricu.
- V inej miske rozmiešajte kokosový olej, med (alebo stéviu), vajce a vanilkový extrakt.
- Spojte suché a mokré ingrediencie a dobre premiešajte.
- Vytvarujte malé placky a ukladajte ich na plech.
- Pečte 12–15 minút, kým sušienky nie sú zlatisté.
Prečo je tento recept vhodný:
Ovsené vločky a mandľová múka majú nízky glykemický index a sú bohaté na vlákninu, čo pomáha udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi. Mandle poskytujú zdravé tuky a bielkoviny, ktoré podporujú pocit sýtosti.