Dokonale vyčistia krv, prospievajú srdcu. Nikdy ich ale nezapíjajte vodou, stane sa vám táto vec

Višne sú plody nízkeho stromu čerešne višňovej, ktorý patrí do čeľade ružovité. Višne sú veľmi podobné čerešniam, ale od čerešní sa líšia svojou kyslastou a trpkou chuťou. Rovnako ako väčšina kôstkového ovocia pochádzajú z Ázie. Na naše územie ich doviezli Rimania v 12. storočí.

08.06.2024 06:00
višne Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Višne patria k nízkokalorickému mu ovociu. Obsahujú oveľa menej cukru ako čerešne a obsahujú mnohé zdraviu prospešné živiny ako napríklad vitamíny C, A, E, K a vitamíny skupiny B. Z minerálov obsahujú napríklad draslík, horčík, meď či mangán. Sú zdrojom vlákniny, ktorá je veľmi dôležitá pre trávenie. Sú dokonalým čističom krvi vynikajúcim posilňovačom imunity. Za svoje červené sfarbenie vďačia flavonoidovým farbivám, antokyánom, ktoré majú antioxidačné a protizápalové účinky. " Obsahujú i zdraviu prospešné karotenoidy, ako betakarotén, ktorý je prospešný pre zdravie pokožky a chráni pokožku pred poškodením slnkom. Višne sú bohaté i na melatonín, ktorý sa spolupodieľa na regulácii cyklu spánku a bdenia a vďaka ktorému je možné, že konzumácia višní môže napomáhať pri zlepšovaní kvality spánku človeka", vymenúva pozitíva MUDr.Natália Šranková z poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva.

Vďaka svojim nutričným hodnotám je veľmi nápomocná pri chudnutí a diabete. Ľudia, ktorí majú vysokú hladinu urátu v krvi, sú vystavení riziku napadnutia dnou. Višňová šťava je účinná pri zmierňovaní bolesti pri artritíde.

Ako ich skladovať

Višne najčastejšie dozrievajú v mesiacoch jún a júl. Skladovať je ich možné iba niekoľko dní, a to najlepšie neumyté v chladničke, pričom umývať je ich vhodné až tesne pred konzumáciou. Skladovať sa môžu aj sušené alebo mrazené. Na rozdiel od konzumácie čerešní, višne sú viac konzumované v spracovanej forme, napríklad odšťavené a konzumované ako šťava, výborný je z nich vyrábaný džem alebo kompóty. Veľmi vhodné sú i do pečenia. Zo sušených višní je taktiež možné pripraviť čaj.

I keď po konzumácii višní často nastúpi pocit smädu, radšej ich nezapíjajte. Môžu sa totiž dostaviť problémy s trávením sprevádzané silnými kŕčmi v bruchu.

Zdroj: Regionálny úrad verejného zdravotníctva

Facebook X.com 1 debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #ovocie #višne #višňa