Červená ríbezľa rastie v našich v zemepisných šírkach. Pôvodne rástla divo, no potom sa udomácnila aj v záhradách. Rastie na kríčkoch s dlaňovitými listami vo forme strapcov obsypanými lesklými plodmi. Podľa farby poznáme ríbezle červené, čierne a biele.Odrody červených ríbezlí s veľkými bobuľami boli prvýkrát vyšľachtené v Belgicku a severnom Francúzsku v 17. storočí.
Chuť červených ríbezlí býva o niečo viac kyslá ako u čiernej odrody, napriek tomu je príjemne osviežujúca. Hodí sa do pečených aj nepečených dezertov či limonád.
Pomáhajú tráveniu
Už naše babičky a ich babičky vedeli, že ríbezle sú už po generácie cenným a lacným prírodným zdrojom mikronutrientov. Obsahujú tiež vlákninu, ktorá pomôže nášmu tráveniu – reguluje ho a zrýchľuje ho, ak je to potrebné. Vláknina je tiež príčinou, prečo by sme mali jesť ríbezle pred jedlom; cítime sa plnší a nebudeme mať až taký apetít.Pre ich vysoký obsah pektínov je veľmi jednoduché pripraviť z ríbezlí rôzne džemy, ríbezľové šťavy, želé alebo sirupy.
Slúžili aj ako zdroj zdraviu prospešných látok aj zime pri nedostatku čerstvého ovocia a zeleniny. „Vysoký obsah vitamínu C, karotenoidov, retinolu, vápnika, železa a ďalších životne nevyhnutných živín robí z ríbezlí ovocie vhodné pre posilnenie našej obranyschopnosti“, hovorí Mgr. Zuzana Klinčáková z Poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Bratislava.
Čistia telo
Ríbezle sú tiež výborným bojovníkom proti vírusovým a bakteriálnym infekciám. Majú tiež diuretický účinok – čistia telo od škodlivých látok. „Vysoký obsah rutinu v ríbezliach pomáha udržať dobrý stav našich ciev“, tvrdí odborníčka. Ríbezle sa odporúčajú zaradiť do jedálnička aj ako prevencia proti civilizačným ochoreniam.
Ríbezle sú bohaté na flavonoidy, čo je polyfenolová zlúčenina a antioxidačnými vlastnosťami. Sú bohaté na omega 3-mastné kyseliny. Obsahujú vitamín C, rutín, betakarotén, kryptoxantín, zea- xantín. V ríbezliach je mimoriadne vysoký obsah vápnika, minerálnych látok – horčíka a mangánu. Protizápalové, antibakteriálne a antioxidačné vlastnosti čiernych ríbezlí dokážu pomôcť bojovať proti množstvu kožných ochorení. Preto sa olej z čiernych ríbezlí používa na liečenie ekzému, psoriázy a atopickej dermatitídy.
Ríbezle sú vhodné takmer pre každého. Vysoký obsah vitamínu C však môže spôsobovať problémy ľuďom, ktorí majú problémy so žalúdkom, trpia napr. žalúdočnými ochoreniami ako je gastritída, reflux či kyselina. Takisto nie sú vhodné pre alergikov.
ZDROJ: Regionálny úrad verejného zdravotníctva