Vedeli ste, že prvý hrach sadili ľudia okolo roku 4800 až 4400 p.n.l. v oblasti delty Nílu? Hrášok sa do Európy dostal z exotického Orientu/Číny ešte pred našim letopočtom a je súčasťou našej stravy už dve tisícročia. V polovici 19. storočia skúmal hrachový struk rakúsky vedec Gregor Mendel. Na základe toho vytvoril svoje zákony dedičnosti.
Hrach je jednoročná rastlina s prerastenými listami z čeľade bôbovitých. Plodmi sú struky obsahujúce dužinaté semená nazývanými hrášok. Kvitne a dozrieva od mája do septembra.
Dnes už vieme, že tento zelený zázrak je pravým pokladom pre naše telo aj dušu. Obsahuje množstvo kvalitných rastlinných bielkovín, čo je hlavným dôvodom, prečo zasýti spolu s ich vysokým množstvom vlákniny. „Prítomné sú vitamíny skupiny A, skupiny B, železo, horčík, zinok, vápnik, fosfor“, hovorí Mgr. Zuzana Klinčáková z Poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave. Hrášok je bojovníkom proti starnutiu, spevňuje pleť, podporuje rast a kvalitu vlasov, zregeneruje celý organizmus.
Zelený hrášok je jedným z najlepších rastlinných zdrojov bielkovín, čo je hlavným dôvodom, prečo zasýtia, spolu s ich vysokým množstvom vlákniny. Konzumácia bielkovín zvyšuje hladinu určitých hormónov v tele, ktoré znižujú chuť do jedla. Proteín funguje spolu s vlákninou na spomalenie trávenia a podporuje pocity plnosti. Vláknina tiež pomáha proti zápche a detoxikuje organizmus, píše web zelenyjezko.sk
Zelený hrášok je výborným spestrením diétneho jedálneho lístka. „Vysoký obsah vlákniny v hrášku má detoxikačné účinky a pomáha v prevencii proti zápche. Protizápalové a antioxidačné látky , ktoré sa nachádzajú v hrášku aj zabezpečujú pružnosť a vitálnosť cievneho systému“, vymenúva pozitíva odborníčka. Pre dobrú pamäť je dôležitý tiamín, teda vitamín B1, ktorý je v hrášku naozaj bohato zastúpený.
Zelený hrášok obsahuje slušné množstvo zdravých minerálov, ako je horčík, draslík a vápnik. Strava s vysokým obsahom týchto živín môže byť užitočná pri prevencii vysokého krvného tlaku, ktorý je hlavným rizikovým faktorom srdcového ochoreni. Zelený hrášok tiež poskytuje flavonoidy, karotenoidy a vitamín C, antioxidanty, u ktorých sa zistilo, že znižujú pravdepodobnosť srdcových ochorení a mozgovej príhody kvôli ich schopnosti predchádzať poškodeniu buniek.
Hrach má rôznorodé použitie v kuchyni. Vieme si z neho pripraviť chutnú polievku, kašu, prílohu k mäsu, pridávame ho k zapekaným jedlám a jeme ho i surový. Najviac výživných látok má čerstvý mladý hrášok. Čerstvý hrášok musí byť sýtozelený a pri trení jemne vŕzgať.
Ešte jedna zaujímavosť: Viete, že jedna guľôčka hrášku váži 0,1 až 0,36 gramu.
Zdroj: Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Bratislave