Prvá zmienka o malinách pochádza už z prvého storočia nášho letopočtu, čo im dodáva nádych božskosti. Ich pestovanie sa rozšírilo v 16. storočí, keď bol obľúbený najmä čaj z malinových listov. Maliny rastú na kríku s názvom ostružina malinová a sú príbuzné s ostružinami (černicami). Pôvodne pochádzajú z Ázie a Európy, ale niektoré odrody sa nachádzajú aj v Severnej Amerike.
Existuje mnoho druhov malín vrátane čiernych, fialových, žltých, bielych a červených, ktoré sú najčastejšie. Maliny sú typické sezónne ovocie, zbierajú sa v lete a počas skorej jesene.
Maliny sú nízkokalorické ovocie s úžasnou chuťou a príjemnou vôňou, čo ich robí ideálnymi pri redukcii hmotnosti. Pohár malín obsahuje len štvrtinu cukru oproti rovnakému množstvu v strednom jablku, no poskytujú množstvo zdraviu prospešných látok.
Vitamíny a minerály
Podľa Mgr. Klinčákovej z Poradne zdravia, maliny sú bohaté na vitamín C, silný antioxidant. Obsahujú aj minerály a stopové prvky ako meď, draslík, železo, horčík, vápnik, zinok a kobalt. „Meď obsiahnutá v malinách sa odporúča tým, ktorí trpia stresovým vypätím,“ uvádza Mgr. Klinčáková. Vysoký obsah vitamínu A podporuje zdravý zrak, chráni bunky a zlepšuje kvalitu zubov, kostí, vlasov a pokožky. Biotín a vitamín B7 prispievajú k pevným a dlhým vlasom.
Liečivé účinky
„Biotín je nevyhnutný pre správny stav pokožky. Už od pradávna sa maliny používali pri prechladnutí, akútnych ochoreniach dýchacích ciest, chrípke, horúčkovitých stavoch, bolestiach kĺbov a neuralgii,“ dodáva odborníčka. Maliny majú tiež pozitívny vplyv na trávenie.
Maliny sa dajú využiť v rôznych koláčoch, smoothies, jogurtoch, cereálnych kašiach, na výrobu džemu, sirupu či zmrzliny. Skvelou letnou voľbou je ľadový čaj s malinami. Okrem klasického uskladnenia plodov je možné ich aj sušiť alebo zmrazovať.
Maliny by sa mali podávať opatrne alergikom a malým deťom.