Sú guľaté a žlté, vyzerajú ako menšia verzia broskyne, ale zdieľajú kyslosť fialových sliviek. Dôležitejšie je to, že sú veľmi výživné a majú mnoho zdravotných výhod, ako je zlepšenie trávenia a zdravia očí.
9 zdravotných a výživových výhod marhúľ
Marhule sú veľmi výživné, nízkokalorické a obsahujú mnoho dôležitých vitamínov a minerálov.
Len 2 čerstvé marhule (70 gramov) poskytujú:
- Kalórie: 34
- Sacharidy: 8 gramov
- Bielkoviny: 1 gram
- Tuk: 0,27 gramu
- Vláknina: 1,5 gramu
- Vitamín A: 8% dennej dávky (DD)
- Vitamín C: 8% DD
- Vitamín E: 4% DD
- Draslík: 4% DD
Toto ovocie je tiež dobrým zdrojom beta karoténu, luteínu a zeaxantínu, ktoré sú silnými antioxidantmi pomáhajúcimi bojovať proti voľným radikálom v tele.
Najlepšie je ho konzumovať marhule celé a neolúpané, pretože šupka obsahuje veľké množstvo vlákniny a živín. Kôstku treba vyhodiť, pretože je nejedlá. Jedlé sú ale
Vysoký obsah antioxidantov
Marhule sú skvelým zdrojom mnohých antioxidantov, vrátane beta karoténu a vitamínov A, C a E. Obsahujú aj flavonoidy, ktoré chránia pred ochoreniami ako diabetes a srdcové choroby.
Hlavnými flavonoidmi v marhuliach sú chlorogénové kyseliny, katechíny a kvercetín. Tieto látky neutralizujú voľné radikály, ktoré poškodzujú bunky a spôsobujú oxidačný stres, čo súvisí s mnohými chronickými chorobami.
Podpora zdravia očí
Marhule obsahujú viacero látok dôležitých pre zdravie očí, vrátane vitamínov A a E.
Vitamín A pomáha predchádzať nočnej slepote, zatiaľ čo vitamín E chráni oči pred poškodením voľnými radikálmi.
Beta karotén v marhuliach sa v tele premieňa na vitamín A. Ďalšie karotenoidy, ako luteín a zeaxantín, chránia oči pred oxidačným stresom.
Zlepšenie zdravia pokožky
Konzumácia marhúľ môže prospieť pokožke.
Vitamíny C a E v marhuliach chránia pokožku pred poškodením spôsobeným UV žiarením a znečistením. Vitamín C podporuje tvorbu kolagénu, čo zlepšuje pevnosť a pružnosť pokožky.
Beta karotén môže chrániť pred spálením slnkom. Štúdia ukázala, že suplementácia betakaroténom znižuje riziko spálenia o 20%.
Podpora zdravia tráviaceho traktu
Marhule obsahujú vlákninu, ktorá podporuje zdravie tráviaceho traktu. Jeden šálka (165 gramov) plátkovaných marhúľ poskytuje 3,3 gramu vlákniny.
Marhule obsahujú rozpustnú aj nerozpustnú vlákninu, ktorá podporuje zdravé hladiny cukru a cholesterolu v krvi a podporuje zdravú črevnú mikroflóru.
Vysoký obsah draslíka
Marhule sú bohaté na draslík, ktorý pomáha regulovať nervové signály, svalové kontrakcie a rovnováhu tekutín v tele.
Dve marhule (70 gramov) poskytujú 181 mg draslíka.
Strava bohatá na draslík môže pomôcť predchádzať vysokému krvnému tlaku a znižovať riziko mŕtvice.
Vysoký obsah vody
Marhule sú prirodzene bohaté na vodu, čo pomáha regulovať krvný tlak, telesnú teplotu, zdravie kĺbov a srdcový rytmus.
Jedna šálka (165 gramov) čerstvých marhúľ poskytuje takmer 2/3 šálky (142 ml) vody.
Konzumácia čerstvého ovocia môže pomôcť dosiahnuť dennú potrebu vody.
Ochrana pečene
Niektoré údaje naznačujú, že marhule môžu pomôcť chrániť pečeň pred oxidačným stresom. Štúdie na zvieratách ukázali, že potkany kŕmené alkoholom a marhuľami mali nižšie hladiny pečeňových enzýmov a markerov zápalu ako potkany kŕmené len alkoholom.
Tieto výsledky naznačujú, že marhule môžu pomáhať predchádzať poškodeniu pečene vďaka vysokému obsahu antioxidantov.
Jednoduché pridanie do stravy
Čerstvé aj sušené marhule sú rýchlou a chutnou pochúťkou alebo ľahkým prídavkom do jedál. Môžete ich pridať do:
- zmesi orechov a sušeného ovocia
- ako čerstvú pochúťku
- do jogurtu alebo šalátu
- do džemov, marmelád a šalátov
- do pomaly vareného mäsa, ako je kuracie alebo hovädzie
- do dezertov ako sú koláče a pečivo