Drobné ovocie funguje pri chorobe, ktorou trpia stovky tisíc Slovákov. A fungujú pri nej aj ďalšie nečakané veci

Za posledných dvadsať rokov sa počet diabetikov strojnásobil. Dnes na celom svete žije 463-miliónov ľudí s diagnózou diabetes mellitus (DM). Na Slovensku je evidovaných viac ako 349-tisíc pacientov s týmto ochorením a len v roku 2022 bolo novodiagnostikovaných viac ako 25-tisíc osôb. V lete, keď sú teploty vyššie, je pre diabetikov dôležité venovať zvýšenú pozornosť svojmu zdraviu.

27.07.2024 06:00
uzi Foto:
Ilustračné foto
debata (5)

Prvotné príznaky diabetu

Rozpoznanie prvotných príznakov diabetu je dôležité pre včasnú diagnózu a liečbu. Medzi tieto príznaky patria veľký smäd, únava, časté močenie, svrbenie, náhly hlad, nadváha, bolesť či mravčenie v dolných končatinách a zlé hojenie rán.

Leto: nástrahy a príležitosti

Leto so sebou prináša nástrahy, ale aj príležitosti pre diabetikov. Na jednej strane je tu riziko zvýšeného príjmu jedla viackrát denne, konzumácie sladkých nápojov, nadmerného príjmu ovocia, živočíšnych tukov, polotovarov, alkoholu a balených či konzervovaných potravín. Mnohé letné jedlá sú pripravované vyprážaním, grilovaním a smažením, čo tiež nie je ideálne. Navyše menej pohybu môže prispieť k zhoršeniu zdravotného stavu.

Na druhej strane leto ponúka skvelé možnosti na zlepšenie zdravia. Vyšší príjem zeleniny, rýb a zdravých jedál môže pozitívne ovplyvniť zdravotný stav. Fyzická aktivita ako turistika, bicyklovanie a plávanie je v lete prístupnejšia. Mnohí z nás tiež v lete zažívajú menej stresu a majú lepší spánok, čo je pre diabetikov mimoriadne prospešné, informovala o tom Viera Doničová, prezidentka Slovenskej diabetologickej spoločnosti.

Soninej dcére diagnostikovali cukrovku, keď mala len dva roky: Takto sme to celé zvládli
Video
Zdroj: TV Pravda

Zvýšené zdravotné riziká

Diabetici sú v lete vystavení zvýšenému riziku dehydratácie, pretože vysoké teploty spôsobujú zvýšené potenie. Dehydratácia môže zvyšovať hladinu cukru v krvi, čo môže byť nebezpečné. Ďalším rizikom sú srdcovo-cievne ochorenia. Teplo predstavuje zvýšenú záťaž pre srdce, čo môže viesť k zvýšenému riziku infarktu myokardu, cievnej mozgovej príhody a srdcového zlyhania. Riziko predstavuje tiež nealkoholová tuková choroba pečene, chronická choroba obličiek a kožné infekcie z nadmerného potenia sú ďalšími rizikami, ktoré môžu zhoršiť zdravotný stav diabetikov. Nadmerné potenie, plesňové ochorenia nôh a riziko diabetických ulcerácií sú problémy, ktoré si vyžadujú zvýšenú pozornosť.

Ako zvládnuť leto ako diabetik

  • Hydratácia: pite dostatok vody počas celého dňa. Vyhnite sa sladeným nápojom a noste so sebou fľašu vody, keď idete von. Doplnky ako elektrolyty môžu byť tiež užitočné pri intenzívnom potení.
  • Pravidelné meranie hladiny cukru v krvi: častejšie kontrolujte hladinu cukru v krvi, aby ste zistili, ako teplo a fyzická aktivita ovplyvňujú vašu glukózu. Upravte dávky inzulínu podľa potreby po konzultácii s lekárom.
  • Ochrana pred slnkom: noste ľahké, svetlé oblečenie a klobúk. Používajte opaľovací krém s vysokým ochranným faktorom a vyhýbajte sa priamemu slnku medzi 11. a 16. hodinou.
  • Bezpečná fyzická aktivita: venovať sa fyzickej aktivite ráno alebo večer, keď je chladnejšie, je ideálne. Noste vhodnú obuv a dávajte pozor na svoje nohy, aby ste predišli poraneniam a infekciám.
  • Stravovanie: jedzte vyváženú stravu bohatú na vlákninu, zeleninu a ovocie. Vyhnite sa rýchlym sacharidom a dodržujte pravidelný príjem jedla, aby ste udržali stabilnú hladinu cukru v krvi.
  • Uchovávanie liekov: inzulín a iné lieky uchovávajte na chladnom mieste. Používajte chladničky alebo chladiace tašky, ak cestujete.
  • Pozornosť k signálom tela: venujte pozornosť varovným signálom, ako sú extrémna únava, závraty, nadmerné potenie alebo búšenie srdca. Ak sa necítite dobre, vyhľadajte tieň, oddýchnite si a v prípade potreby konzultujte zdravotný stav s lekárom.

Stravovacie odporúčania

V letnom období by diabetici mali byť opatrní pri výbere potravín. Vyhnite sa potravinám, ktoré zvyšujú hladinu inzulínu, nepriaznivo ovplyvňujú črevnú mikrobiótu a spôsobujú zápal a oxidačný stres. Konzumujte potraviny s nižším glykemickým indexom a vyšším obsahom vlákniny a vitamínov.
Uprednostňujte prírodné nespracované tuky a jedzte pravidelne, najlepšie trikrát denne. Nezabúdajte na pitný režim a obmedzte príjem kávy na 2–3 šálky denne, najneskôr do 15.00 hodiny.

10 druhov jedál vhodných pre diabetikov

  • Listová zelenina – špenát, kel a rukola sú bohaté na vitamíny a minerály a majú nízky glykemický index.
  • Losos – bohatý na omega-3 mastné kyseliny, ktoré podporujú zdravie srdca.
  • Chia semienka – vysoký obsah vlákniny a omega-3 mastných kyselín.
  • Orechy – mandle, vlašské orechy a kešu orechy sú skvelým zdrojom zdravých tukov.
  • Bobuľoviny – čučoriedky, jahody a maliny majú nízky glykemický index a vysoký obsah antioxidantov.
  • Avokádo – bohaté na mononenasýtené tuky, ktoré podporujú zdravie srdca.
  • Quinoa – vysoký obsah bielkovín a vlákniny, nízky glykemický index.
  • Ovos – obsahuje rozpustnú vlákninu, ktorá pomáha regulovať hladinu cukru v krvi.
  • Grécky jogurt – nízkotučný variant je dobrým zdrojom bielkovín a probiotík.
  • Sladké zemiaky – majú nižší glykemický index ako bežné zemiaky a sú bohaté na vitamín A.

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com 5 debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #diabetes #cukrovka