V Európe a teda aj na Slovensku si získava stále väčšiu obľubu. Je to nielen vďaka jeho nádherným voňavým kvetom, ale najmä pre jeho modrofialové plody pripomínajúce čučoriedky.Sú plné vitamínov (A, C, B, E) minerálnych látok (draslík, horčík, vápnik, železo, mangán), preto sú vhodné pre posilnenie nášho zdravia. „Navyše sú bohatým zdrojom polyfenolových látok, ktoré majú silné antioxidačné vlastnosti“, hovorí odborníčka na zdravú výživu Mgr. Katarína Blažová z Poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníczva v Bratislave.
Tento ovocný ker je tiež bohatý na minerály, vrátane draslíka, horčíka, mangánu, železa a vápnika. Vzhľadom pripomínajú čučoriedky, chuť muchovníka je ale ľahšia, veľmi osviežujúca a dužina nefarbí. Čo získame konzumáciou tmavopurpurových bobúľ pre naše zdravie? Podľa odborníčky sú to tieto veci: posilnenie imunitného systému, zvýšenie sa odolnosti voči prechladnutiu a chrípke, podpora trávenia, prevencia proti zápche, prevencia anémie, podpora kostného tkaniva a kĺbov, prevencia osteoporózy.
Plody je možné konzumovať v čerstvom stave, sú sladké s kyslasto-trpkým nádychom. Svoje využitie nájdu aj na spracovanie v podobe kompótu, džemu, sirupu alebo šťavy, likéry i vína, alebo môžu sušiť do čajových zmesí či ako prídavok do müsli či cereálií.
Môžeme si tiež pripraviť odvar z plodov, ktorý má antiseptické účinky. Veľmi dobre pôsobí vo forme kloktadla pri zápaloch horných dýchacích ciest a dutiny ústnej. Odvar z kvetov muchovníka zasa pôsobí na posilnenie nášho srdca a na zníženie krvného tlaku. Listy muchovníka sa používajú ako čajovina pri žalúdočných a črevných ťažkostiach.