Mango je šťavnaté tropické ovocie patriace do rodu Mangifera, do ktorého patrí množstvo tropických stromov. Je pôvodom z južnej a juhovýchodnej Ázie, kde sa pestuje už viac ako 4 000 rokov a odkiaľ sa rozšírilo do celého sveta, a tým sa stalo najčastejšie pestovaným ovocím v trópoch. Znamená pre niektoré krajiny viac než len ovocie. Niektoré krajiny ho uznávajú ako národné ovocie. Napríklad v Pakistane, Indii, Filipínach sa stal národným stromom. V niektorých kultúrach sú plody a listy používané na kvetinové výzdoby počas svadieb, verejných osláv a rôznych náboženských obradov.
Plody mangovníka majú oválny alebo okrúhly tvar a hmotnosť sa pohybuje od 150g až do 750g. Nezrelé mango má zelenú šupku, ktorá sa po dozretí mení na zlatožltú, červenú, žltú alebo oranžovú závislosti od typu manga. Chutí vynikajúco, je to chuť pripomínajúca niečo medzi banánom, jahodou a broskyňou.
Toto ovocie je plné živín a cenných látok, čo má priaznivý vplyv na naše zdravie. „Cennými látkami sú draslík, vitamín C, E a K, fosfor, vápnik, kyselina listová. Exotické ovocie je zdrojom antioxidantov, ako je izokvercetín, kvercetín, fisetin a astragalin.“, hovorí Mgr.Zuzana Klinčáková z Poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravia. Má protizápalové účinky, upokojuje nervový systém. Pozitívne pôsobí na nechty, vlasy a dokonca sa odporúča na starnúcu pleť. Mango je bohaté aj na železo, vďaka čomu je užitočné pre ľudí trpiacich anémiou.
Zrelé mango môžete skladovať v chladničke asi 2 týždne. Mango si môžete vychutnať samostatne, alebo je skvelé aj do osviežujúcich šalátov, do zmrzliny, koláčov alebo omáčok.
Ak chcete kúpiť v obchode zrelé mango, jemne stlačte jeho povrch a skontrolujte, či nie je príliš tvrdý.
Zdroj: Regionálny úrad verejného zdravotníctva