Na ich účinky babky nedali dopustiť, podávali ich pri jednej nepríjemnej veci. Ako bonus doplnia na jeseň mimoriadne dôležitý vitamín

Navonok celkom obyčajné ovocie, ktoré by nemalo chýbať v našom jedálničku, v kuchyni, ale aj ako vhodný liek. Slivky dokážu rýchlo utíšiť pocit hladu, preto sú vhodné aj ako zdravá desiata alebo olovrant.

12.09.2024 06:00
slivky Foto:
Ilustračné foto
debata

Slivky sú plody listnatého stromu, ktorý patrí do čeľade ružovitých. Predpokladá sa, že plody, ktoré v súčasnosti poznáme, boli v Európe objavené pred 2 000 rokmi a pochádzajú z oblasti blízko Kaspického mora, v súčasnosti sa vo veľkom pestujú po celom svete. V Európe je najrozšírenejšia slivka domáca (Prunus domestica). Plody slivky majú oválny tvar, modrú až modrofialovú šupku, dužinu zrelej slivky žltej, zelenej, ružovej, oranžovej alebo dúhovej farby a kôstku.

Navonok celkom obyčajné ovocie, ktoré by nemalo chýbať v našom jedálničku, v kuchyni, ale aj ako vhodný liek. Slivky dokážu rýchlo utíšiť pocit hladu, preto sú vhodné aj ako zdravá desiata alebo olovrant.

Slivky sú nielen chuťovo výborné, ale sú taktiež i bohatým zdrojom zdraviu prospešných živín. „Obsahujú pre zdravie dôležité vitamíny, ako napríklad vitamín C a vitamíny skupiny B. Z minerálov obsahujú napríklad draslík, horčík či fosfor. Obsahujú aj vlákninu, ktorá prispieva k udržaniu správnej činnosti čriev a pomáha pôsobiť preventívne proti zápche. Slivky navyše taktiež obsahujú sorbitol, ktorý má laxatívne účinky, čím slivky taktiež pomáhajú pri zápche“, hovorí MUDr. Natália Šranková z Poradne zdravia Regionál neho úradu verejného zdravotníctva.

Slivky taktiež obsahujú i rôzne fytochemikálie, ako napríklad antokyány. „Antokyány sú pigmenty, ktoré sú koncentrované najmä v šupke sliviek a zabezpečujú jej tmavé sfarbenie. Antokyány majú antioxidačné vlastnosti“, dopĺňa naša odborníčka. Obsahujú taktiež pigmenty patriace ku karotenoidom, ako napríklad β-karotén, nazývaný aj provitamín vitamínu A, ktorý slúži na výrobu vitamínu A.

Zrelé čerstvé slivky by mali byť na dotyk mierne poddajné, nie tvrdé ani príliš mäkké. Dobré je ich skladovať v chladničke. Tie, ktoré sú tvrdšie možno nechať dozrieť v papierovom vrecúšku pri izbovej teplote. Spotrebovať je ich potrebné v priebehu niekoľkých dní.

Slivky sú výborné nielen konzumované samostatne, ale napríklad pridané do koláčov, ovocných šalátov, je možné z nich pripraviť šťavy, sú vhodné aj na konzervovanie, výrobu džemov či destilátov. Výborné sú aj sušené. Kto má rád jogurt, môže si z nich pripraviť chutné raňajky .

debata chyba
Viac na túto tému: #ovocie #slivka #slivky