Fio bankaFio banka

Posilňuje imunitný systém aj srdce. Kedy sa ale oplatí jesť z nej semienka a kedy olej?

Olej, ktorý sa získava z tekvicových semien posilňuje imunitný systém a má blahodarné účinky na organizmus

08.10.2024 06:00
12x pečená tekvica na večeru. So zemiačikmi,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Pôvod tekvice je v Strednej a Južnej Amerike. Pestovala sa v roku 4500 pred našim letopočtom. Tekvica získala svoje meno z gréckeho „pepon“, čo znamená veľký melón. Má všestranné využitie, používala sa výrobu riadu. Slúžila ako taniere, nádoby na uskladnenie jedla. V južných oblastiach Slovenska vinári používali tekvicu ako hever na vyťahovanie vína zo sudov.

Okrem zaujímavého vzhľadu a príjemnej chuti je tekvica tiež zdrojom množstva zdraviu prospešných látok a vitamínov. Tekvice môžu mať červenú, oranžovú, zelenú, modrú alebo čiernu farbu. Tekvica hokkaido z rovnomenného japonského ostrova je jednou z napredávanejších, najobľúbenejších a najznámejšou dýň vôbec aj vďaka svojej chutí.

Veľké benefity

Málokto tuší, že nenápadná tekvica má zdravotné benefity a je veľmi bohatým zdrojom celého radu živín. „Okrem vitamínov A, B, C a E obsahujú minerálne látky ako sú draslík, horčík, vápnik, železo, zinok, fosfor a meď. Obsahuje kyselinu listovú, betakarotén a antioxidanty“, hovorí Mgr. Zuzana Klinčáková z Poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva SR.

V kuchyni má pestré využitie – varí sa, pečie i griluje sa, používa sa v celku aj rozmixovaná. Našla si svoje uplatnenie v studenej kuchyni napr. na prípravu šalátového dressingu, omáčok, polievok, cestovín. Je vhodné ju pridávať do uvarených jedál.

Výborný je olej z nej

Zdravými a prospešnými pre organizmus sú aj tekvicové semienka. Sú skvelým zdrojom „mononenasýtených mastných kyselín, selénu, zinku, ale aj tryptofánu, ktorý vplýva na hladinu serotonínu. Olej, ktorý sa získava z tekvicových semien posilňuje imunitný systém a má blahodarné účinky na organizmus“, vymenúva pozitívaa odborníčka. Olej upokojuje nervový systém, to znamená že pravidelná konzumácia zvyšuje náladu znížením stresového hormónu v tele. Dodáva telu potrebné minerály a vitamíny (vitamín E, B1, B2, B6, zinok, selén).

Zdroj: Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava

Facebook X.com debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #zdravie #zelenina #jeseň #tekvica