Výsledkom nahromadenia urátov je ochorenie zvané dna, ktoré kedysi nieslo názov „choroba kráľov“ či „kráľovná chorôb“, nakoľko ju prvý raz opísal Hippokrates a trpel ňou aj slávny Ľudovít XIV. Drobné guľovité útvary dráždia kĺby pri každom pohybe, pričom pacient má pocit, že má v kĺbe cudzie teliesko, napríklad ihlu.
Toto nejedzte
Medzi najznámejšie zdroje potravín produkujúcich viac kyseliny močovej patrí alkohol, sardinky, treska, pstruh, sleď, zverina, slanina, vnútornosti, mäsové vývary, strukoviny, kakao, chren, cesnak i pivo. V tomto prípade je dôležité obmedziť príjem potravín, ktoré obsahujú purín. V opačnom prípade je viac než isté, že vás vytrápi silná bolesť kĺbov.
Okrem striedmej konzumácie uvedených jedál odborníci odporúčajú zaradiť do stravovacieho plánu tie, ktoré znižujú množstvo kyseliny močovej v krvi. Listová zelenina pomáha odstraňovať nadbytočný cholesterol v krvi, nahromadený tuk a cukor z tela. Vláknina, ktorá je bohato zastúpená v rukole , hlávkovom šaláte, čakanke, špenáte, brokolici či kapuste, znižuje tvorbu kyseliny močovej v ľudskom organizme.
Špeciálna diéta
Diéta proti dne by mala pozostávať z ovocných štiav a čajov, minerálnych vôd s nízkym obsahom minerálnych látok, rastlinných tukov a olejov. Odporúča sa tiež konzumovať mliečne výrobky, nízkotučné syry vrátane tvarohu a jogurtov. Z ovocia sa tiež osvedčili jahody, čučoriedky, ananás a banány. Konzumovať sa môže tiež biele a tmavé pečivo, cestoviny, zemiaky a múčne jedlá. Vyhýbať sa netreba ani koreninám, ako napríklad petržlenovej vňati, kôpru, pažítke, majoránke a rasci. V malom množstve je možné piť slabú čiernu kávu a čierny čaj, maslo, vajíčka, chudé hovädzie mäso, tuniaka, lososa a sladkovodné ryby. Z alkoholu slabé pivo a víno so zníženým objemom alkoholu.
Vitamín C veľmi pomáha
Odborníci veria, že znižovanie množstva uvedenej kyseliny v tele je možné dosiahnuť kyselinou askorbovou. Nejde pritom o nič iné, než o klasický vitamín C, ktorý sa vyskytuje v citrusových plodoch, a to pomarančoch, citrónoch, mandarínkach, grapefruitoch. Netreba zabúdať, že vitamín C sa tiež podieľa na tvorbe bielkoviny zvanej kolagén, ktorý spolu s ďalšou látkou zvanou elastín zabezpečujú pevné, ohybné a najmä odolné kĺby. Ďalšou výhodou pôsobenia týchto látok je zmierňovanie starnutia pokožky, jej vypínanie a omladzovanie. Okrem tradičného citrusového ovocia sú skvelým zdrojom citrusových plodov tiež papája, mango či limety. Zo zeleniny dodá extra dávku „céčka“ do tela paprika, špenát, rajčiny. V zimnom období skvele poslúži aj kvasená kapusta.