Môžu poškodiť pečeň, spôsobiť žalúdočný vred, zničiť žlčník. Väčšinu z nich máte v kuchyni, pozor ale na dávkovanie

Koreniny patria k našej kuchyni už celé stáročia. Okrem toho, že dodávajú jedlám chuť, mnohé z nich majú aj priaznivé účinky na zdravie.

17.11.2024 06:00
debata (1)
Odborník na výživu: Orechové maslo. Je pre nás to pravé orechové?
Video
Zdroj: TV Pravda

1. Zázvor – pomocník pri trávení a nachladnutí

Zázvor je známy svojimi protizápalovými a antibakteriálnymi vlastnosťami. Pomáha pri tráviacich ťažkostiach, podporuje imunitu a zmierňuje príznaky nachladnutia. Šálka zázvorového čaju môže byť prvou pomocou pri zimných neduhoch.

Pozor: Príliš veľa zázvoru môže dráždiť žalúdok a vyvolať pálenie záhy.

2. Škorica – sladký pomocník na cukor

Škorica nielen vonia po Vianociach, ale tiež pomáha regulovať hladinu cukru v krvi a podporuje krvný obeh. Pridajte ju do kaše alebo čaju, aby ste podporili zdravie.

Pozor: Nadmerné množstvo škorice môže zaťažiť pečeň, pretože obsahuje zlúčeninu kumarín. Držte sa jednej čajovej lyžičky denne.

3. Čierne korenie – kráľ korenín

Čierne korenie podporuje trávenie a zvyšuje vstrebávanie živín, napríklad kurkumy. Pár zrniek v polievke či omáčke dodá chuť a zároveň prospieva zdraviu.

Pozor: Prehnané korenenie môže dráždiť sliznicu žalúdka a spôsobiť pálenie záhy.

4. Čili – štipľavý posilňovač krvného obehu

Čili obsahuje kapsaicín, ktorý pomáha zlepšovať krvný obeh, zrýchľuje metabolizmus a môže zmierniť bolesť pri reumatických problémoch.

Pozor: Prehnaná konzumácia čili môže viesť k podráždeniu tráviaceho traktu, páleniu v žalúdku či dokonca k žalúdočným vredom. Pre seniorov je dôležité dávkovať čili s mierou. Ak má niekto problémy s hemoroidmi, čili môže príznaky zhoršiť.

5. Kurkuma – bojovník proti zápalom

Táto žltá korenina je známa svojimi protizápalovými účinkami a schopnosťou podporovať činnosť pečene. Pridajte ju do polievok alebo ryže, aby ste si dopriali zdravý „prírodný liek“.

Pozor: Nadmerná konzumácia kurkumy môže zaťažiť žlčník a spôsobiť tráviace ťažkosti.

6. Bobkový list – tajomstvo dobrého trávenia

Bobkový list pomáha pri tráviacich problémoch, zmierňuje plynatosť a podporuje chuť do jedla. Pridajte ho do polievok, omáčok či dusených jedál.

Pozor: Ak ho necháte v jedle pri servírovaní, môže byť nebezpečný pri náhodnom zahryznutí – vždy ho pred podávaním vyberte.

7. Rasca – priateľ žalúdka

Rasca je výborná pri tráviacich ťažkostiach, plynatosti a kŕčoch. Pridajte ju do chleba, polievok alebo do kapusty, aby jedlo bolo nielen chutnejšie, ale aj ľahšie stráviteľné.

Pozor: Nadmerná konzumácia môže niekedy spôsobovať pálenie záhy, preto ju používajte s mierou.

8. Muškátový oriešok – sladký upokojujúci zázrak

Muškátový oriešok podporuje trávenie a môže mať mierne upokojujúce účinky. Je ideálny do zemiakových pyré, krémových omáčok či dezertov.

Pozor: Veľké množstvo muškátového orieška môže byť toxické. Stačí štipka na jedlo.

9. Klinčeky – bojovník proti bolesti a baktériám

Klinčeky majú antiseptické účinky a pomáhajú pri bolesti zubov. Stačí ich požuť alebo pridať do čaju pri nachladnutí.

Pozor: Pri častom používaní môžu podráždiť sliznice ústnej dutiny.

10. Bazalka – bylinka pokoja

Bazalka má upokojujúce účinky na nervový systém a podporuje trávenie. Je skvelá čerstvá, ale aj sušená, do cestovín, šalátov či polievok.

Pozor: Príliš veľa bazalky môže u niektorých ľudí vyvolať alergické reakcie.

11. Oregano – prírodné antibiotikum

Táto stredomorská korenina je známa svojimi protizápalovými a antibakteriálnymi vlastnosťami. Oregano je skvelé na pizzu, do omáčok alebo ako čaj pri nachladnutí.

Pozor: Nadmerné množstvo môže byť dráždivé pre žalúdok.

12. Majoránka – pomocník pri kašli

Majoránka sa tradične používa pri kašli a nachladnutí. Zároveň podporuje trávenie a pomáha pri žalúdočných kŕčoch. Pridajte ju do polievok, klobás či čajov.

Pozor: Nadmerné množstvo môže spôsobiť ospalosť alebo závraty.

13. Cesnak – prírodné antibiotikum

Cesnak je známy svojimi silnými antibakteriálnymi a antivírusovými účinkami. Podporuje imunitu, pomáha pri vysokom krvnom tlaku a čistí cievy.

Pozor: Prehnané množstvo cesnaku môže podráždiť žalúdok a spôsobiť plynatosť. Plus vie veľmi znížiť tlak.

14. Korenie zelerové semienka – nenápadný pomocník

Semienka zeleru podporujú trávenie, znižujú zápaly a môžu pomôcť pri vysokom krvnom tlaku. Hodí sa do polievok a šalátov.

Pozor: Pre ľudí s ochorením obličiek je potrebné ich používať opatrne.

10. Fenikel – jemná pomoc pre trávenie

Fenikelové semienka sú ideálne na upokojenie žalúdka, zmiernenie plynatosti a kŕčov. Feniklový čaj je skvelý po ťažkom jedle.

Pozor: Nadmerná konzumácia feniklu môže spôsobiť alergické reakcie.

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com 1 debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #zdravie #koreniny #čierne korenie