„Sú aj zdrojom minerálov – obsahujú napríklad fosfor, draslík, meď a horčík. Navyše sú aj dobrým zdrojom vlákniny, ktorá pomáha podporovať črevnú peristaltiku a pomáha v prevencii zápchy. Taktiež obsahujú aj flavonoidy, ktoré majú antioxidačné účinky“, hovorí MUDr. Natália Šranková z Poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave.
Gaštany teda prispievajú k podpore zdravého srdcovo-cievneho systému tým, že draslík a horčík nachádzajúce sa v gaštanoch, pomáhajú regulovať krvný tlak.
„Konzumáciou gaštanov podporujeme zdravú funkciu mozgu, keďže gaštany sú bohaté na vitamíny skupiny B, ktoré sú priamo spojené so správnym neurologickým vývojom a funkciou. Okrem toho draslík pomáha zvýšiť prietok krvi do mozgu a podporuje tak zdravie nervového systému,“ vysvetlil Regionálny úrad verejného zdravotníctva.
Gaštany sú dobré aj pre zdravie kostí, keďže meď je dôležitá pri absorbovaní železa, ktoré je nevyhnutné pre rast a vývoj kostí a horčík je potrebný na podporu ich minerálnej hustoty. „Surové gaštany však obsahujú vysoký obsah trieslovín, čo môže u osôb na ne citlivých spôsobiť tráviace problémy alebo iné komplikácie, najmä u ľudí s ochorením pečene alebo obličiek. Preto je lepšie ich tepelne upraviť,“ upozornil Regionálny úrad verejného zdravotníctva.
Gaštany obsahujú síce väčšie množstvo polysacharidov – zložených cukrov, ale tie naše telo vstrebáva pomaly a nedochádza tak k prudkému nárastu hladiny cukru v krvi, a tým je energia telu dodávaná postupne. „Obsah bielkovín a aminokyselín je v porovnaní s obsahom sacharidov nízky, avšak medzi nimi sú i aminokyseliny esenciálne, teda tie, ktoré musia byť do organizmu dodávané potravou“, dopĺňa odborníčka na zdravú výživu.
Gaštany neobsahujú lepok, preto sú vhodné na konzumáciu i pre celiatikov. Konzumácia gaštanov je populárna najmä v období od septembra do decembra, obzvlášť v období Vianoc.
Na konzumáciu sú veľmi všestranné, môžu byť prítomné v mnohých jedlách alebo konzumované samostatne. Pečené gaštany sú najobľúbenejšie, avšak taktiež sa bežne kandizujú, varia či používajú na múku na výrobu chleba. Gaštany je možné pridávať do šalátov, plniek, polievok a dezertov.
Gaštany sú plody stromu gaštanu jedlého, ktorý patrí do rodu Castanea. V našich oblastiach sa vyskytuje najmä Castanea sativa Mill, ktorý je známy ako európsky gaštan. Poznáme však i americký gaštan, čínsky gaštan, japonský alebo kórejský gaštan. Jedlý gaštan nie je príbuzný s pagaštanom konským.