Zeler voňavý sa pestuje sa aj listový či hľuznatý. Jeho zvláštna prenikavá aróma je pre niekoho pochúťkou, niektorí ho však nemôžu ani cítiť.
Túto nezameniteľnú arómu mu dodávajú éterické oleje, ktoré pôsobia antibakteriálne, antimykoticky, pôsobia dezinfekčne v tráviacom trakte a sú účinné proti infekciám v obličkách a v močových cestách. Okrem nich sú „v zeleri obsiahnuté vitamíny skupiny B – tie sú dôležité pre naše vlasy, nechty, správnu funkciu pečene aj čriev, vitamín C, A, K a E. Zeler dodá aj draslík, horčík, vápnik, sodík, chróm, železo, jód a zinok. Je nápomocný pri bolestiach kĺbov, pri vysokom krvnom tlaku“, hovorí Mgr. Katarína Blažová z Poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave. Zelerové silice sú výborné aj pri prechladnutí, rozpúšťajú hlien a pôsobia na naše sliznice, kde bojujú proti mikroorganizmom.
Varením nestráca vitamíny
Na prípravu pokrmov môžno použiť vňať aj podzemnú časť – buľvu. Môžeme si ho dopriať surový, uvariť si z neho polievku, pripraviť si chutné zelerové hranolky, tiež ho môžeme pridať do rôznych šalátov. Nemusíme sa ani obávať, že varením stratíme vitamíny, ktoré obsahuje, pretože veľmi dobre znáša vysoké teploty, na rozdiel od iných druhov zeleniny.
Zrejme najznámejší je jeho účinok na potenciu u mužov – vedeli to už egyptskí faraóni. Okrem tohto účinku bolo preukázané, že má upokojujúci vplyv na nervovú sústavu, dokáže znižovať hladinu cholesterolu v krvi, zlepšuje funkciu obličiek, pre obsah vlákniny uľavuje od zápchy, vďaka obsahu flavonoidov znižuje riziko rakoviny žalúdka a hrubého čreva a vplýva na reguláciu hormónov u oboch pohlaví.
Znižuje apetít
Stopkový zeler má veľmi málo kalórií a cukru, znižuje náš apetít, preto je prospešný aj pri chudnutí. „Bol v ňom nájdený aj luteolín – látka, ktorá ovplyvňuje zápalovú reakciu v mozgu preto je predmetom výskumu jeho vplyv na niektoré ochorenia (Alzheimerova choroba, skleróza multiplex)“, dodáva odborníčka. Vhodný je na prípravu šťavy, ktorá nám dodá vitamíny C, K a na zvýšenie nutričného efektu ho môžeme kombinovať s jablkami, uhorkami alebo citrónmi.
Čerstvá zelerová vňať je tiež plná vitamínov a minerálov, dá sa z nej pripraviť čaj, ktorý má odvodňujúci účinok, čím pomáha zlepšiť činnosť obličiek. Pre vysoký podiel vitamínu E podporuje tvorbu kolagénu a vďaka tomu môže byť naša pleť pevnejšia a zdravšia.
Je to ale alergén
Vážne alergické reakcie bývajú najmä po zjedení surového zeleru, ale taktiež sa môžu vyskytnúť po príjme potravín obsahujúcich technologicky spracované alebo ohriate zelerové buľvy.
Zdroj: Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Bratislave