„Tento rok sa nebudem na vianočné sviatky prejedať, budem jesť menej, pôjdem aj na prechádzku.“ Tieto myšlienky majú každoročne pred sviatkami mnohí z nás, ale dobrému jedlu rôzneho druhu často nevieme odolať. Alebo, ako sa hovorí, oči by jedli, problém však nastáva, keď reálne toto množstvo zjedia aj naše ústa.
Lekári každoročne očakávajú práve v tomto období nápor pacientov s tráviacimi ťažkosťami. Doktorka MUDr. Zuzana Vrablicová z Gastroenterologického Centra Polikliniky Bezručová má základnú radu – neprejedať sa. „Keď už skonzumujeme väčšie množstvo jedla, ako sme zvyknutí, určite je vhodné nájsť si čas na akýkoľvek pohyb – na prechádzku, zimné aktivity, napríklad aj s deťmi, ako je korčuľovanie, sánkovanie a každému z nás prospeje už len samotný pobyt na čerstvom vzduchu. Rovnako môžete skúsiť pripraviť tento rok zdravšie verzie vianočných jedál, namiesto majonézy pridajte do šalátu jogurt alebo namiesto masla či smotany na šľahanie do koláčov jemný tvaroh", radí gastroenterologička Zuzana Vrablicová.
Domáca majonéza? Adept na slušný problém
Pri príprave jedla platí jedna veľmi dôležitá rada, a to dodržať všetky zásady skladovania a hygieny pri spracovaní potravín. Opatrní by sme mali byť aj pri príprave domácej majonézy. Niet pochýb, že jej chuť často nenahradí tá z obchodu, ale otázkou je, či to stojí za riziko otravy. Baktérie salmonely sa síce šíria prevažne v lete, keď im na množenie vyhovujú vysoké teploty, vo vajíčkach, najmä ak už nie sú čerstvé, sa môžu nachádzať aj ďalšie druhy škodlivých baktérií, napríklad kampylobakter, ktorá spôsobuje bolesti žalúdka, vracanie a hnačky.
Zo všetkého môže byť nakoniec nič
Na raňajky vianočná klobáska, na obed vyprážané rezne s majonézovým šalátom, na večeru pečená hus, k nej mastné lokše a, samozrejme, deň by sa nerátal bez ochutnávky vianočného pečiva. „Nadmerná konzumácia mastných, vyprážaných jedál, údenín, sladkostí a obzvlášť v kombinácii so sladkými sýtenými nápojmi, ako je napríklad kola, môže skutočne spôsobiť tráviace ťažkosti, a to nielen pocit plnosti, spomaleného trávenia, pálenia záhy, nafukovanie či hnačky, ale aj žlčníkové problémy niekedy spojené aj s kolikou,“ varuje gastroenterologička Zuzana Vrablicová.
Zároveň dodáva, že opatrnejší s vianočným prejedaním by mali byť rizikoví pacienti, ktorí majú známe ochorenie žlčníka (žlčníkové kamene), mali akútny alebo majú chronický zápal podžalúdkovej žľazy – pankreasu, prípadne trpia rôznymi potravinovými intoleranciami a alergiami a porušia svoju diétu.
U pacientov s vysokým krvným tlakom je riziková nadmerná konzumácia údenín a slaných jedál alebo minerálnych vôd s vysokým obsahom sodíka. „Pacienti s ochorením diabetes mellitus by si mali dávať pozor na nadmernú konzumáciu jedál s vysokým podielom jednoduchých cukrov a aj tukov, pretože im to môže spôsobiť výkyvy glykémie – teda hladiny cukru v krvi.
V prípade, že pacienti trpia ochorením pečene, neodporúčam konzumovať akékoľvek alkoholické nápoje, mohli by zhoršiť priebeh chronického ochorenia pečene. Pre pacientov trpiacich ochorením dna je nevhodná nadmerná konzumácia mäsa, hlavne údenín, a rozhodne to nekombinovať s alkoholom, pretože to môže spôsobiť aj dnový záchvat,“ vysvetľuje MUDr. Zuzana Vrablicová.
Na niečo stačí domáca lekárnička
Pri pocitoch plnosti, nafúknutého brucha pomôže zmierniť tento diskomfort obyčajný pohyb – príjemná prechádzka na čerstvom vzduchu a rovnako aj ľahký odpočinok od jedla s tým, že vynecháte jedno až dve nasledujúce jedlá. Vaše trávenie sa upokojí a budete sa cítiť podstatne lepšie. Pri pálení záhy poslúži ako prvá pomoc sóda bikarbóna, ktorá sa nachádza takmer v každej kuchyni, prípadne zásadité neperlivé minerálky alebo voľnopredajné lieky na potlačenie tvorby žalúdočnej kyseliny či na jej neutralizáciu. Pocit ťažkosti a plnosti žalúdka pomôžu zmierniť aj voľnopredajné lieky s obsahom pankreatických enzýmov.
Náš tip: Hoci vyprážané rybie filé alebo vyprážané podkovy z kapra sú stálicou na štedrovečernom stole, v kombinácii s kapustnicou, majonézovým šalátom a koláčmi rôzneho druhu môžu nášmu tráveniu narobiť šarapatu. Namiesto smaženia môžete skúsiť pečenie alebo dusenie.
Keď sa vám prejedanie vypomstí žlčníkovým záchvatom, ideálne je ostať na lôžku, nájsť si úľavovú polohu a užiť lieky na uvoľnenie bolesti (tzv. spasmoanalgetiká) a samozrejmosťou je prísna žlčníková diéta. „Keď bolesť brucha nezmiernia ani lieky, pridá sa k tomu vracanie alebo úporná hnačka, horúčky a je evidentné celkové zhoršenie klinického stavu, prípadne dôjde k zástave plynov, je na mieste vyhľadať lekársku pomoc. Pokiaľ sa jedenie ryby vypomstí v podobe zapichnutej kosti v hrdle alebo pažeráku, je nevyhnutné ísť ihneď na urgentný alebo centrálny príjem.
Rovnako postupovať aj v prípade vracania alebo hnačiek, ktoré vedú k dehydratácii alebo je vo zvratkoch prítomná jasnočervená alebo hnedá krv. Odkladať návštevu lekára netreba ani v prípadoch, keď sa farba stolice zmení na čiernu, eventuálne je prítomná jasnočervená krv v stolici, alebo keď pacient ožltne“, odporúča na záver MUDr. Zuzana Vrablicová z Gastroenterologického centra Polikliniky Bezručová.