Účinnou látkou korenia je cinnamaldehyd, ktorý pomáha spomaľovať vstrebávanie cukru (glukózy) do krvi, čo pomáha stabilizovať hladinu cukru v krvi. Škorica bola účinná aj pri znižovaní koncentrácie cukru v krvi ráno nalačno. Terapeutické účinky malo však len vyššie používanie aromatickej rastliny. Občasná konzumácia škorice nemala výrazný účinok na zdravie.
Podľa spomínanej klinickej štúdie vedcov z Pakistanu, škorica môže znižovať hladiny glukózy a cholesterolu u ľudí trpiacich diabetickým ochorením typu 2 (typ nezávislý od inzulínu). "Štúdia bola realizovaná na súbore 60 ľudí (30 mužov a 30 žien) s diabetes typu 2. Účastníkov rozdelili do 6 skupín, každá s počtom 10 ľudí. 3 skupinám podávali kapsuly s placebom (bez účinnej látky), ďalšie 3 skupiny dostávali 1g, 3g alebo 6g škorice v kapsliach denne. Účastníci nevedeli či dostávajú kapsuly so obsahujúce škoricu alebo bez účinnej látky. Kapsule užívali 3-krát denne po jedle, podávanie trvalo 40 dní. Hodnotili sa výsledky po skončení podávania a pretrvávanie účinku po 20 dňoch od skončenia podávania, " uvádza lekárnický portál dl.sk
Všetky 3 skupiny užívajúce rôzne dávky škorice dosiahli významné zníženie hladín glukózy (18–29%), dokonca aj po najnižšej dávke 1g denne. Popri znížení hladín glukózy došlo k zníženiu triglyceridov (23–30%), LDL cholesterolu (7–27%), a celkového cholesterolu (12–26%). Hladiny HDL cholesterolu neboli významne ovplyvnené. Žiadne zmeny neboli pozorované pri skupinách užívajúcich placebo (kapsle bez účinnej látky).
Funguje na bolesti kĺbov
Škorica u starších ľudí znižuje zápaly, čo vedie najmä k potláčaniu artritídy. Úspech v tomto prípade zaznamenali najmä pri liečbe extraktom zo škoricovej kôry. Hoci sa tejto rastline pripisujú magické účinky pri chudnutí, vedci sú však v týchto vyjadreniach opatrní. Škorica síce dokáže zvyšovať výdaj energie, sama o sebe by nemala byť plánom číslo jeden v boji proti obezite. V rámci diétnych plánov sa používa v kombinácii s jablčným octom alebo medom.
Pôsobí proti rakovine
Viaceré výskumy potvrdzujú, že pravidelné užívanie škorice pomáha pri prevencii rakoviny. Obsahuje vysoké množstvo antioxidantov, ktoré bojujú proti rakovinovým bunkám, čím sa spomaľuje rast nádorov. Spomínaný účinok sa naplno prejavil najmä pri testoch na zvieratách, skúma sa aj vplyv v rámci ochrany ľudského zdravia. Škorica pomáha aj pri potláčaní bolesti. Vďaka lepšej cirkulácii krvi zmierňuje aj stredne ťažké bolesti hlavy.
Pozor na kumanín
Netreba zabúdať, že škorica obsahuje látku kumanín, ktorá vo vysokom množstve škodí obličkám a pečeni. Nadmerné užívanie tohto exotického korenia môže tiež prudko znížiť hladinu cukru v krvi a pozor na extra dávky by si mali dávať aj astmatici a alergici, u ktorých sa nadužívanie prejaví kašľom a problémami s dýchaním. Škorica sa skladuje v chladných a tmavých miestnostiach, mimo dosah priameho slnečného žiarenia. Škoricové tyčinky si zachovajú pri správnom skladovaní svoje vlastnosti po dobu troch rokov, škoricový prášok údajne dvojnásobne dlhú dobu.
So škoricou to teda nepreháňajte. Odborníci odporúčajú, že dostatočné množstvo je pol až jedna čajová lyžička denne, príp. 1 až 6 gramov.