A čo zistili vedci najnovšie o horkej čokoláde? Dve nové metaanalýzy kontrolovaných štúdií zistili priaznivý vplyv čokolády na úroveň cholesterolu, glukózy v krvi, krvného tlaku i na znižovanie zápalových markerov.
Prvá štúdia zahŕňala sledovanie ľudí s pitím, jedením kakaového extraktu alebo tmavej čokolády s minimálne 70% podielom kakaa, ktoré sú bohaté na rôzne flavonoidy. Dávky a formy sa menili a zahŕňali kakaové extrakty vo forme piluliek, čokoládového mlieka a čokoládových tyčiniek. „Zistilo sa, že kakao viedlo k miernemu, ale významnému zníženiu celkového cholesterolu, LDL-cholesterolu, glukózy v krvi a krvného tlaku v porovnaní s výrobkami s nízkym obsahom flavonoidov,“ približuje výsledky na sociálnej sieti gastroenterológ, riaditeľ nemocnice ministerstva vnútra a autor viacerých publikácií o zdravej výžive Ladislav Kužela. Následná analýza podskupín ukázala, že tí ľudia, ktorí boli na začiatku menej zdraví, videli významnejšie výhody. Tí, ktorí boli na začiatku zdravší, ich pociťovali menej. „Predovšetkým, nezistili sa žiadne jasné negatívne účinky,“ dodal lekár.
Druhá metaanalýza sa zamerala na 33 štúdií, ktoré hodnotili markery zápalu a oxidačného stresu. Oxidačný stres vzniká nerovnováhou medzi voľnými radikálmi a antioxidantmi v organizme, ničí tkanivá a po čase podmieňuje vývoj viacerých ochorení.
„Celkovo zistili, že tmavá čokoláda môže znížiť malondialdehyd, ktorý je markerom oxidačného stresu a zvyšuje oxid dusnatý, ktorý pomáha dilatovať tepny a podporuje prietok krvi. Zistili tiež, že v štúdiách s najvyššími dávkami flavonoidov (450 mg alebo viac) mohla čokoláda znížiť C-reaktívny proteín (CRP), ktorý je markerom zápalu,“ približuje Ladislav Kužela vedecké zistenia. Ako konštatoval, tieto výsledky môžu pomôcť vysvetliť, ako môže konzumácia čokolády znížiť riziko kardiovaskulárnych ochorení, čo bolo pozorované už aj v iných štúdiách.