Fio bankaFio banka

Chráni cievy a znižuje krvný tlak. Ak máte kardiovaskulárne problémy, jesť ho je pre vás nevyhnutnosť. Mnohí ho ale nemajú radi

Ukrýva v sebe vitamíny a minerály, doprajte si ho pravidelne.

25.02.2025 06:00
debata (2)
Rebríček najlepších slovenských nemocníc
Video
Zdroj: TV PRAVDA

Kivi je exotické ovocie s bohatou chuťou a bohatým obsahom živín. Pôvodom z Číny sa kivi (vtedy ešte s názvom „čínsky egreš“) na začiatku 20. storočia rozšírilo misionármi do Nového Zélandu, kde aj získalo svoje dnešné meno. A dnes už existuje približne 50 rôznych druhov kiwi.

Je to ovocie s veľmi nízkou energetickou hodnotou (cca 45kcal/100g), ale je extrémne bohaté na vitamíny . „Obsahuje veľké množstvo antioxidantov ako vitamín C, B, A, K a vitamín E. Obsahuje i kyselinu listovú, ktorá je dôležitá pre tvorbu červených krviniek. Ďalej obsahuje vitamín K, ktorý podporuje zdravie kostí“, hovorí MUDr. Natália Šranková z Poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave. Je bohaté taktiež na minerály ako vápnik, horčík a fosfor, ktoré sú taktiež dôležité pre zdravie kostí. „Ovocie obsahuje veľké množstvo draslíka, ktorý relaxuje cievne steny, čím pomáha znižovať krvný tlak“, dodáva naša odborníčka na zdravú výživu.

Zdravé črevá

Kivi je bohaté aj na vlákninu, ktorá v čreve nasáva vodu, a tým upravuje konzistenciu stolice. S trávením taktiež pomáha enzým aktinidín, ktorý sa vyskytuje síce v malom množstve, ale „má signifikantnú úlohu, pretože pomáha rozkladať bielkoviny a tým pomáha tráviacim procesom“, dopĺňa naša lekárka.

Obsahuje aj karotenoidy, ako lutein a zeaxantin, ktoré sú dobré pre zrak a prevenciu degenerácie očnej makuly ️. Tiež má schopnosť znižovať zrážanlivosť krvi, redukovať tuky (triglyceridy) v krvi a môže pomáhať zvyšovať kvalitu spánku.

Môôžeme ho jesť ošúpané, ale je možné ho konzumovať i so šupkou. Šupka totiž obsahuje vysoké množstvá vlákniny a vitamínov C a E. Kvôli svojej chlpatej konzistencii však nemusí mnohým ľuďom vyhovovať.

Vysoké množstvo kalcia oxalátov vyskytujúcich sa v šupke i v dreni môžu ľuďom mierne dráždiť podnebie či jazyk, čo spolu s ovocnými kyselinami vyskytujúcimi sa v kivi môžu spôsobovať nepríjemné pichavé pocity v ústach.

Pozor si dajte, ak máte tieto problémy

Hoci je kivi zdravá pochúťka, patrí medzi časté alergény kvôli reakcii na enzým aktinidín. Kvôli výskytu kalcia oxalátov by sa ho takisto mali vyvarovať ľudia trpiaci na oxalátové obličkové kamene. Kvôli svojej schopnosti riediť krv by sa ho mali vyvarovať aj ľudia s nízkou krvnou zrážanlivosťou, ľudia užívajúci lieky proti zrážaniu krvi a ľudia pred operáciou.

Kivi je vhodné kupovať v stave, keď mierne podľahne pod tlakom prsta. Pri nákupe kivi by sme mali zvoliť také, ktoré nebude príliš tvrdé a zároveň primäkké, pretože také sa rýchlo skazia. Ideálna je zlatá stredná cesta. Príliš tvrdé kivi je nezrelé, skladujte ho pri izbovej teplote mimo slnečného žiarenia, aby mohlo dozrieť. Už zrelé kivi môže byť skladované i v chladničke.

Kivi si môžete nakrájať do ovocného šalátu, pridať si ho aj do koláča, hodí sa tiež do rôznych ovsených či ryžových kaší, no pripraviť si z neho môžeš aj výborné smoothie.

Zdroj: Regionálny úrad verejného zdravotníctva

Facebook X.com 2 debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #ovocie #vitamíny #minerály #kivi