Ak sa ľudia chcú cítiť lepšie dlhodobo, mali by svoju pečeň podporovať celoročne zdravou stravou, správnymi doplnkami – to je správny vzorec na prevenciu. Pre hlbšiu regeneráciu je potrebné pečeň podporiť aj inak. Ako na to, radí Pavla Horáková, vedúca online poradne MojaLekáreň.sk.
Aké vitamíny a doplnky sú pri regenerácii pečene dôležité?
Určite vitamín C – často sa spája hlavne s imunitou, ale ako antioxidant podporuje aj regeneráciu pečene. Ďalej sú dôležité vitamíny skupiny B, predovšetkým B12 a kyselina listová. Pomáhajú pečeni lepšie spracovávať toxíny a prispievajú k celkovej regenerácii. Pestrec mariánsky (silymarín) je veľmi obľúbený, pretože podporuje regeneráciu pečeňových buniek. Môže ho užívať takmer každý a má minimum nežiaducich účinkov. Je dobré sa poradiť s lekárom, ak má človek napríklad vysoký krvný tlak alebo diabetes. Veľmi prospešné sú tiež esenciálne fosfolipidy a cholín, ktoré podporujú zdravie pečeňového tkaniva.
Čo všetko v organizme môže regenerácia pečene ovplyvniť a kedy s očistou pečene začať?
Nejde len o pečeň samotnú. Jej očista sa pozitívne prejaví na pokožke, žalúdku, srdci, obličkách, zraku, ale napríklad aj na kvalite spánku, sústredení a celkovej energii. Samozrejme pre mnohých aj vytúžený úbytok na váhe. Najlepšie je začať na jar, v marci – apríli. To je ideálne obdobie pre očistu organizmu. Ak sa niekto zapojil do Suchého februára, je to skvelý prvý krok, ale ak chce pre svoju pečeň urobiť niečo naozaj prospešné, mal by v tom pokračovať aspoň tri mesiace a prispôsobiť tomu svoj životný štýl.
Akú rolu hrá strava?
Obrovskú. Odporúčam zaradiť viac čerstvého ovocia a zeleniny a naopak obmedziť vyprážané, tučné a priemyselne spracované jedlá. Skvelými pomocníkmi sú aj bylinky – kurkuma, cesnak, repík, artičok, chlorella, majoránka, oregano alebo koreň púpavy. Ľudia ich môžu pridávať do jedál alebo si z nich pripravovať čaje. Esenciálne fosfolipidy nájdeme v sójových bôboch, sójových produktoch ako je tofu alebo sójové mlieko, vo vaječnom žĺtku, slnečnicových semienkach, orechoch (hlavne vlašských), rybách, morských plodoch. Cholín má svoje zastúpenie vo vajciach (najvyšší obsah má žĺtok), hovädzej a kuracej pečeni, strukovinách (cícer, šošovica), brokolici a karfiole, mliečnych výrobkoch.