Prečo je horčík taký dôležitý – a prečo ho máme nedostatok?
Je nevyhnutný pre stovky procesov v tele. Pomáha svalom, nervom, srdcu aj kostiam. Lenže v bežnej strave ho ubúda, a tak sa jeho nedostatok prejavuje častými kŕčmi, poruchami spánku alebo únavou. Moja skúsenosť z online poradne ukazuje, že aj keď ľudia horčík dopĺňajú, často nevedia, akú formu zvoliť.
Aký horčík teda telo najlepšie využije?
Najbežnejší je oxid horečnatý – lacný, ale zle vstrebateľný. Ak chcete, aby doplnok naozaj fungoval, siahnite po organických formách. Bisglycinát je skvelý na stres a spánok, malát dodáva energiu, citrát je dobre dostupný, ale môže mať laxatívne účinky. Taurát podporuje srdce, L-treonát zase pamäť a koncentráciu. Športovci ocenia orotát alebo aspartát, ktoré pomáhajú regenerácii. A ak chcete prírodný zdroj, skúste aquamin z morských rias.
Existujú aj menej známe benefity horčíka?
Áno, niektoré štúdie naznačujú, že horčík môže pomáhať pri GERD, teda pri refluxe a pálení záhy. Anekdotické skúsenosti poukazujú na zlepšenie stavu pri užívaní bisglycinátu. Každý by sa však mal poradiť s lekárnikom alebo lekárom.
Ako ho správne užívať?
Vždy s jedlom – tým sa zníži riziko podráždenia žalúdka. Forma (prášok, tablety, tekutina) je na vás. Skvelým trikom je kombinácia s vitamínom D a B6, ktoré zlepšujú vstrebávanie. Denne by sme mali prijať 320 mg (ženy) a 420 mg (muži). Samozrejme, ideálne je dopĺňať horčík prirodzene. Orechy, špenát, celozrnné obilniny – tam všade horčík nájdete.