Fio bankaFio banka

Slováci vsádzajú pri zdraví čriev na jeden bežný produkt z chladničky. Lekárnici majú ale jasný odkaz: Len ten vám črevá nezachráni

Mnoho ľudí si myslí, že pre zdravé črevá stačí jesť jogurty, ale podľa lekárnikov realita vyzerá inak. „Nemali by sme zabúdať, že jogurty často obsahujú len málo probiotík, preto nestačia. Dôležité je kŕmiť mikrobióm aj potravinami, ako sú kefír, zrejúce jogurty, čerstvé syry, kvasená zelenina či celozrnné výrobky,“ vysvetľuje lekárnička Zdenka Morvai z Mojalekáreň.sk

05.04.2025 06:00
debata
Púpavový čaj pre zdravie obličiek, pečene a na trávenie
Video
Zdroj: TV Pravda

Črevný mikrobióm totiž zohráva kľúčovú úlohu nielen pri trávení a imunite, ale aj pri psychickej pohode. „Mikrobióm je súbor mikroorganizmov, ktoré osídľujú telo človeka, predovšetkým črevá, kožu, ústa a ďalšie sliznice. Žijú vo vzájomnej rovnováhe a majú zásadný vplyv na zdravie ľudí. Mikrobióm sa podieľa na trávení, ovplyvňuje psychiku a imunitu, prispieva k metabolizmu a produkcii vitamínov,“ vysvetľuje Mgr. Zdenka Morvai. Rovnováha črevnej mikrobioty je dôležitá nielen pre trávenie, ale aj pre celkové zdravie a pohodu.

Moderná doba prirodzenému mikrobiómu neprospieva

V minulosti ľudia konzumovali prirodzenejšie a menej priemyselne spracované potraviny, ktoré obsahovali viac prospešných baktérií a vlákniny. Dnes dávame prednosť jedlám s dlhou trvanlivosťou, jednotnou chuťou a lákavým vzhľadom, čo však často znamená menej živín pre náš črevný mikrobióm. Priemyselne spracované potraviny môžu narúšať jeho rovnováhu, obmedzovať množstvo užitočných baktérií a naopak podporovať rast tých nežiaducich.

Ako správne podporiť črevnú mikrobiotu?

Mnohí si pod pojmom probiotiká predstavia predovšetkým bežné jogurty. Tie najvhodnejšie však nebývajú najchutnejšie. Dôležitý je tiež dostatok vlákniny a fermentovaných potravín. Svojim črevám pomôžete aj obmedzením cukru. „Pri výbere kvalitného doplnku na podporu mikrobioty by sa malo dbať na zloženie, stabilitu produktu a formu podania. Malé deti môžu využívať kvapky, dospelí enterosolventné kapsuly a pri gynekologických ťažkostiach sú k dispozícii čípky a globule,“ dodáva Morvai. Najčastejšou voľbou sú probiotiká, no mnohí ich vnímajú ako súhrnný názov pre probiotiká, prebiotiká a symbiotiká.

Strava každého z nás by mala byť hlavne vyvážená, plnohodnotná, rôznorodá a farebná. Ak je to možné, skúste dodržiavať zásadu lokálnosti a sezónnosti. Neznamená to však, že si musíte za každú cenu na jeseň a v zime dopriať len kyslú kapustu a jablká. Váš jedálniček by sa mohol stať veľmi obmedzeným.

Riadiť by ste sa mali pravidlom zdravého taniera. V ňom by mali byť v najväčšom množstve zastúpené zelenina a ovocie. Uprednostňujte ich čerstvé a nerozmixované. Zdravý tanier tvoria všetky jedlá, ktoré zjete počas celého dňa. To znamená, že ak si aj doprajete menej zdravé a vyvážené jedlo, môžete tento nedostatok vykompenzovať v ďalšom chode.

Zloženie potravín je v súčasnosti tiež veľmi dôležité. Len veľmi málo výrobkov totiž neobsahuje prídavné látky – aditíva. Ak obmedzíte konzumáciu vopred hotových jedál či vysokospracovaných potravín, vaše telo sa vám určite poďakuje.

Strava je dôležitá

Strava a vhodný výber jedál sú dôležitým aspektom pre mikrobiálne zloženie mikroorganizmov v našich črevách. Možno ste sa už aj vy viackrát zamysleli nad tým, že by ste radi zmenili svoje stravovanie, avšak nakoniec ste rezignovali. Pre mnohých je totiž tým najťažším urobiť prvý krok.

„K zmene stravovania je nutné pristupovať postupne a premyslene. Ak chcete, aby zavedené zmeny boli dlhodobé a udržateľné, nemôžete sa do nich pustiť zbrklo. Dôležité je naučiť sa rozlišovať a posudzovať potraviny z pohľadu ich prospešnosti pre črevné zdravie,“ píše na svojom webe spoločnosť Medirex.

Facebook X.com debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #črevá #jogurt #zdravé črevá