Napríklad množstvo vitamínu C je v ňom takmer 20-krát väčšie ako v citrónoch. Túto zázračnú bylinku si aktuálne môžete nazbierať aj u nás. Kedy je najlepší čas na zber medvedieho cesnaku? Ktorú metódu konzervácie zvoliť? Aké pravidlá dodržiavať pri zbere, aby sme z tejto bylinky „vyťažili“ čo najviac pre naše zdravie?
Medvedí cesnak, latinsky Allium ursinum, sa vyznačuje širokými jasno zelenými listami a nápadnými bielymi kvetmi. Jeho názov je odvodený od legendy, podľa ktorej je medvedí cesnak prvou rastlinou, ktorú medveď hnedý zožerie po prebudení zo zimného spánku, aby zbavil svoje telo škodlivých látok. V staroveku si našiel uplatnenie v liečbe dýchacích a tráviacich problémov. Podľa ľudovej slovesnosti sa verilo, že odháňa zlých duchov a upírov, preto sa často vešal v domácnostiach.
Liečivé účinky medvedieho cesnaku
Účinné látky sú aliín a z neho vznikajúci alicín, ktorý má najmä antibakteriálne a antivírusové účinky. Jeho obsah sa zvyšuje pri skladovaní v chlade. Sírne zlúčeniny zodpovedajú za charakteristickú vôňu a detoxikačné vlastnosti (vylučovanie ťažkých kovov a toxínov z tela). Ďalšou účinnou látkou je adenozín, ktorý znižuje krvný tlak, čím podporuje správne fungovanie kardiovaskulárneho systému.
Zvýšená opatrnosť je na mieste, pokiaľ užívate warfarín, ginkgo alebo vitamín E, pretože sa súbežným užívaním zvyšuje riziko krvácania. „Okrem toho alicín znižuje hladinu cukru v krvi a je potrebné na to myslieť u ľudí liečených antidiabetikami, čo sú lieky na zníženie hladiny cukru v krvi,“ upozorňuje Jana Dubajová z Dr. Max. Ako dodáva, medvedí cesnak v sebe ukrýva množstvo vitamínov a minerálov, akými sú vitamín A, B1, B2, C, vápnik, železo, fosfor, mangán, horčík, sodík a meď.
Pravidlá pre prácu s medvedím cesnakom
Aby sme „vyťažili“ z medvedieho cesnaku maximum pre naše zdravie, odporúča sa dodržiavať niekoľkých základných pravidiel.
1. Dlhé varenie ničí účinné látky. Obsah alicínu je najvyšší v mladých listoch zbieraných pred kvitnutím. Väčšina účinných látok je citlivá na vyššiu teplotu a ničia sa dlhým varením nad 42 stupňov Celzia. Účinné látky sa začínajú tvoriť až po mechanickom narušení buniek (sekanie, krájanie, mixovanie). Pre maximálny terapeutický účinok je odporúčané konzumovať surový medvedí cesnak.
2. Zbierajte ráno v polotienistných lokalitách. Ideálny čas zberu je ráno po 2 až 3 dňoch bez dažďa, keď je koncentrácia účinných látok najvyššia. Uprednostnite polotienisté lokality, ktoré zabezpečujú vyvážený pomer aromatických a liečivých látok. Z každej rastliny zoberte iba 1 až 2 listy, aby mohla ďalej rásť. Používajte ostré nožnice na strihanie listov, nikdy ich netrhajte a nevyťahujte rastlinu s cibuľkou.
3. Spracovanie listov. Listy je potrebné spracovať do 24 hodín po zbere, pričom ich nezabudnite pred ďalším spracovaním alebo konzumáciou rozmixovať alebo najemno nasekať. Po nasekaní nechajte listy 10 až 15 minút stáť pri izbovej teplote, aby sa za pomoci enzýmov vytvoril spomínaný alicín. Tepelné spracovanie by malo byť minimálne. Naopak pridaním citrónovej šťavy alebo octu je možné účinné látky stabilizovať.
Fermentácia znásobuje zdravotné benefity
Pre zachovanie účinných látok medvedieho cesnaku je rozhodujúca metóda konzervácie. „Nasekanie s olejom a následné zamrazenie zachováva až 80 % látok. Za ním nasleduje fermentácia a konzervovanie v oleji. Menej ako 50 % účinných látok zostáva po sušení a varení,“ vysvetľuje Jana Dubajová.
Jednoduchý tradičný spôsob uchovávania – fermentácia – dokonca znásobuje zdravotné benefity tejto výnimočnej rastliny. Okrem toho, že zachováva takmer všetky účinné látky, vznikajú pri tomto procese nové bioaktívne zlúčeniny.
Pozor na jedovaté rastliny
Medvedí cesnak sa dá veľmi ľahko pomýliť s niektorými jedovatými rastlinami, ako napríklad s konvalinkou voňavou, jesienkou obyčajnou a áronom škvrnitým. „Žiadna z nich však nevonia po cesnaku, preto stačí listy pošúchať medzi prstami a ovoňať, aby ste predišli otrave,“ uzatvára farmaceutka z Dr. Max.