Zlepšuje obranyschopnosť voči vírusom a baktériám, prekrvuje organizmus, čistí krv, napráva niektoré kardiovaskulárne problémy,prečisťuje dýchacie cesty, podporuje trávenie – pomáha so spracovaním ťažkých jedál,má močopudné účinky, chráni pred niektorými druhmi rakoviny. Toto sú v skratke účinky chrenu. Už od nepamäti sa používa v mnohých domácnostiach a kuchyniach vďaka svojim pozitívnym účinkom. Zdravotné účinky chrenu poznali už v starovekom Egypte. Rovnako tomu bolo aj v antickom Grécku kde sa používal nielen na zmiernenie bolesti chrbtice, ale aj ako účinné afrodiziakum.
Staré mamy veľmi dobre poznali priaznivé účinky pri problémoch dýchacích ciest a pri chorobách z prechladnutia. Pokúša sa o vás choroba? Nastrúhajte chren a zmiešajte ho s medom v pomere 1:1. Užívajte tri lyžičky denne, pomôžu vám pri nachladnutí, proti kašľu, nádche i chrípke.
Chren je jedným z jedál, ktoré sa spájajú s Veľkou nocou
Má antibakteriálne účinky, a tak uvoľňuje dutiny. Podporuje trávenie a zlepšuje chuť do jedla, pôsobí preventívne na niektoré ochorenia spôsobené vírusmi a hubami. „Jeho účinky sú známe pri liečbe reumatických problémoch, prináša úľavu pri bolestiach kĺbov a svalov“, hovorí Mgr. Zuzana Klinčáková z Poradne zdravia Regionálnho úradu verejného zdravotníctva Bratislava. Chrenové obklady sa ešte aj dnes zvyknú prikladať na stuhnuté a boľavé svaly.
Chren je veľmi cennou zásobárňou vitamínov, okrem vysokého obsahu vitamínu C má v sebe vitamín B1, B2, B6, B9, provitamín A a okrem toho cenné minerály: draslík, horčík, meď, železo, vápnik, fosfor.
Konzumovať ho môžeme buď strúhaný ako prílohu k mäsu či pečivu alebo si z jeho listov spravíme šaláty. Je vynikajúcim doplnkom k mäsu, pretože zvyšuje vylučovanie tráviacich enzýmov a normalizuje zloženie črevnej mikroflóry. „Je močopudný, pretože podporuje prekrvenie obličiek“, dopĺňa naša odborníčka.
Pri konzumácii však treba byť opatrní, pretože vo vyšších dávkach pôsobí dráždivo na trávenie a sliznice. Chren by nemali konzumovať pacienti so žalúdočnými alebo dvanástnikovými vredmi alebo so zlou funkciou štítnej žľazy.
,Táto zelenina nepochybne zaberá pri mnohých zdravotných problémoch, no pri niektorých ťažkostiach by nám mohol značne uškodiť. Opatrní musia byť najmä ľudia s poruchami štítnej žľazy – tým vôbec neprospieva!
Dávajte si pozor aj na dávkovanie. Nikdy nejedzte naraz veľké množstvo chrenu, mohli by ste aj zvracať. Ak máte citlivejší žalúdok, zvyčajne sa dostavujú kŕče v bruchu.
Nikdy nejedzte ho nejedzte, ak máte hnačku alebo podráždený žlčník! Vtedy sa tieto problémy ešte zhoršia, dokonca sa pri vyprázdňovaní objaví krvácanie, " píše web slovenskypacient.sk.